Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Platená spolupráca v rámci vzdelávacej kampane Krúžok pre dospelých.
10. septembra 2018, 15:06
Čas čítania 0:00
freshfem redakcia

5 najbizarnejších mýtov o antikoncepcii. Tehotenstvu vraj zabráni výplach kolovým nápojom či menštruačný tampón

Uložiť Uložené

Hoaxy aj medzi kondómami a antikoncepčnými pilulkami? Neverili by ste, ale nájdu sa tam.

Aj v posteli máme niekedy až neuveriteľné mýty, ktorým mnohé z nás veria. Možno sa zasmejete a možno sa dozviete niečo nové. V každom prípade sa pripravte na najšialenejšie mýty o antikoncepcii. 

Dva kondómy, dvojnásobná ochrana

Hovorí sa, že opatrnosti nie je nikdy dosť. V tomto prípade to neplatí. Dva kondómy neznížia riziko počatia, naopak, môžu ho zvýšiť. Latexové povrchy sa o seba trú a hrozí pretrhnutie či skĺznutie. Niektoré páry sa naopak rozhodli šetriť a používajú jeden prezervatív viackrát. Nerobte to, môže vás to stáť oveľa viac, ako nový balíček ochrany. Opakovane používaný kondóm zle drží, ľahšie sa skĺzne a jeho povrch je opotrebovaný. Pravdepodobnosť, že nechcene otehotniete, je pomerne vysoká.  

5 najbizarnejších mýtov o antikoncepcii. Tehotenstvu vraj zabráni výplach kolovým nápojom či menštruačný tampón
Zdroj: unsplash.com

Čo ak kvôli antikoncepcii skončím s nesprávnym?

Počuli ste niekedy, že partnera si vraj vyberáme aj na základe prirodzenej vône ľudského tela? Inštinktívny pud nám má pomôcť nájsť takého, s ktorým by sme splodili silné a zdravé potomstvo. Kuriózny mýtus hovorí, že užívanie antikoncepčných tabletiek túto schopnosť znižuje a preto si môžeme vyčuchať „geneticky nevhodného“ muža. To je veľmi nepravdepodobné. Navyše dámy, skutočne si vyberáte priateľa iba podľa podvedomého telesného pachu? Určite zvažujete aj racionálnejšie aspekty.

5 najbizarnejších mýtov o antikoncepcii. Tehotenstvu vraj zabráni výplach kolovým nápojom či menštruačný tampón
Zdroj: unsplash.com

Nijaký orgazmus, nijaké riziko

Podobné mýty o tom, kedy „zaručene“ neotehotniete, ste asi počuli. Som chránená keď dojčím, menštruujem, či mám sex prvýkrát. Medzi týmito teóriami je aj jedna extrémna. Neotehotniem, pokiaľ nedosiahnem orgazmus. Dámy, absencia vášho sexuálneho uspokojenia skutočne nie je formou antikoncepcie. Počatie nastáva, keď spermia oplodní vajíčko. To v sebe máte či dosiahnete alebo nedosiahnete orgazmus. Jediný, koho vyvrcholenie má vplyv na otehotnenie, je váš partner.

V prípade nehody pomôže kolový nápoj

Užili ste si nechránený sex? Vaša ochrana zlyhala? Treba skočiť do sprchy a poriadne si vypláchnuť ženské partie. Tento mýtus má ale aj svoj extrémny variant. „Jedna baba povedala“, že ocot či kolový nápoj sú efektívnejšie ako voda. Kým sa vyberiete do obchodu, mali by ste vedieť, že táto metóda vám „dopomôže“ akurát k zdravotným problémom. Kolový nápoj a ocot obsahujú kyseliny, ktoré podráždia sliznicu. Následkom môže byť alergická reakcia či kvasinková infekcia. 

5 najbizarnejších mýtov o antikoncepcii. Tehotenstvu vraj zabráni výplach kolovým nápojom či menštruačný tampón
Zdroj: unsplash.com

Tampón zadrží krv, zadrží aj spermie

Nezadrží. Ak veríte, že vás tampón v pošve ochráni pred otehotnením, vystavujete sa veľkému riziku. Spermie sú rýchle a naprogramované na svoj jediný cieľ - dostať sa k vajíčku. Žeby ich zastavil tampón? Určite nie, nájdu si cestičku okolo neho. Takáto prevencia rozhodne nie je ekvivalentom známych antikoncepčných metód. Ak chcete nájsť takú, ktorá vás skutočne spoľahlivo ochráni, poraďte sa o výbere s našou Alicou.

Zaujímavosť na záver: Vedeli ste, že v procese testovania je už aj antikoncepcia pre mužov? Gél, ktorý pôsobí ako bariéra, zabraňuje spermiám preniknúť k vajíčku, a to vraj až na desať rokov. Znie to pekne, je tu ale jeden háčik. Prípravok sa injekciou vstrekuje priamo do mužského prirodzenia. Vieme si predstaviť, že táto informácia by nemusela vášho partnera práve potešiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia