Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2017, 12:30
Čas čítania 0:00
Michaela Š.

Komplikuje migréna tvoj život? Nenechaj, aby ti ho riadila!

Uložiť Uložené

Tipy ako skoncovať s nepríjemnosťami spojené s každodennými činnosťami.

Bolieva ťa hlava? Si potom podráždená, malátna a ľudia ti so svojimi požiadavkami lezú na nervy? Nemusíš si však nechať pokaziť celý deň. Zmierni migrénu nasledujúcimi radami. 

Dopraj svojim očiam oddych

Nepríjemné bolesti často spôsobuje aj vysoká pracovná nasadenosť a dlhé pozeranie do počítača či televízie. Žiarenie spôsobuje únavu, kazenie očí a nakoniec aj migrénu. Ak si tvoja práca túto činnosť jednoducho vyžaduje, každú hodinu sa na chvíľu prejdi k oknu a dopraj očiam trochu oddychu. Snaž sa dodržiavať vzpriamené telo pri sedení. Ohnutá chrbtica ti nijak nepomôže, skôr naopak. Takisto časté pozeranie do mobilu, kde krčná chrbtica je neustále ohnutá, nie je dobré. Popracuj na tom alebo drž telefón čo najviac pred sebou.

Dodržiavaj pitný režim

Ked' je človek príliš zaneprázdnený, zabúda na svoje potreby, a to jesť a piť. Na dostatočný prísun tekutín a potravy sa nesmie zabúdať. Mala by si denne vypiť aspoň dva litre vody a kombinovať ju s minerálnou. Vyhýbaj sa alkoholu a vyšším dávkam kofeínu. Samozrejme aj cigaretám, ktoré väčšinou patria k dennej kávičke. Obľubuješ ľadové nápoje alebo zmrzlinu? Fajn, ale skús ich piť/jesť pomaly. Čo sa týka stravy, obmedz veľa soli, jedla, v ktorých sa nachádza glutamán sodný a niekomu môže ťažkosti spôsobiť aj čokoláda. Ty sama sa však poznáš a vieš, či ti škodí alebo nie.

Komplikuje migréna tvoj život? Nenechaj, aby ti ho riadila!
Zdroj: kaboompics, https://pixabay.com/

Nevyspávaj

Ani cez víkend. Potom si celý deň oťapená a nefunguješ naplno. Urči si presný počet hodín spánku a snaž sa ich dodržiavať. Ak ťa hneď po zobudení bolí hlava a spala si optimálny čas, na vine môže byť aj neprirodzená poloha, kde je jedna časť krčnej chrbtice zaťažená. Preto je ideálne spať na chrbáte.

Nepožívaj silný parfém

Niekomu prekáža, ak sa stretne viac výrazných vôní a nejednému človeku to je nepríjemné. Zvlášť, ak ho máš na sebe ty, a tým pádom ,,ide“ všade s tebou.

Bylinky ideálne na všetko

Uvar si čaj z lipy, ktorá sa používa skôr ako prevencia proti bolesti hlavy alebo si sprav odvar z fialkových listov. Môžeš si z nich pripraviť aj teplý obklad, ktorý namočíš do odvaru a priložíš na čelo. Čaj sa používa najmä pri akútnej bolesti. Pi ho trikrát denne. Niekomu výrazne účinkujú aj studené obklady, ktoré sa priložia na zátylok alebo tiež na čelo.

Komplikuje migréna tvoj život? Nenechaj, aby ti ho riadila!
Zdroj: zvaigznulietus, https://pixabay.com

Neprežeň to s tabletkami proti bolesti

V prípade, že nepohŕdneš acylpirínom, uži ho hneď na začiatku. Denne neber viac ako dva. Všetkého veľa škodí a to môže nastať aj ak ho užiješ často a zakaždým, keď máš migrénu. Účinok môže byť skôr opačný, preto si daj poradiť horespomenutými čajmi. Ak berieš nejaké iné lieky, pozri sa, či sa tvoj problém nenachádza vo vedlajších účinkoch.

Choď na čerstvý vzduch

Čerstvý vzduch a ticho sú veľmi účinné. Žiadna elektronika, jednoducho si vydýchni a relaxuj. Môžeš byť preťažená a tvoje zdravie je prvoradé, preto nemaj výčitky svedomia. Spomaľ v živote. Stres je všadeprítomný a ak nežiješ niekde v budhistickom chráme, asi sa mu ani nevyhneš. Ale dokážeš ho zmierniť. Začni sa viac sebe venovať, chodievaj do prírody, ktorá psychike veľmi pomáha a začni si užívať život, pretože je len jeden a je tvoj.

Domov
Zdieľať
Diskusia