Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2017, 17:12
Čas čítania 0:00
Michaela Š.

Prepadá ťa únava a máš malý prísun energie? Je čas to napraviť!

Uložiť Uložené

Čo všetko ti pomôže k správnemu fungovaniu?

Bývaš často unavená? Potom niečo nie je v poriadku a nemala by si to brať na ľahkú váhu. Energiu predsa potrebuješ k normálnemu fungovaniu i k práci. Ak nejde o nič vážnejšie, máme zopár rád, ktoré tvoj organizmus rozhodne nakopnú.

Zbytočne dlho nevyspávaj a telo nabuď pohybom

V prvom rade nespi viac ako 8 hodín. Ak sa prespíš, môžeš byť „oťapená" celý deň. Nastav si budík aj cez víkend, aby si tvoje telo navyklo na pravidelný rytmus, a tým si blízko k prvému kroku skoncovať s únavou. Po zobudení je fajn si dať ľahkú rozcvičku, ponaťahovať svaly, poprípade si zacvičiť kratšiu, rannú jógu. Nemala by si zabúdať, že pohyb je dôležitý k fyzickému aj psychickému zdraviu. Preto nepohŕdaj poobedným športom alebo aspoň 30 minútovou prechádzkou. Budeš cítiť, že si pre svoje zdravie niečo urobila a navodíš si dobrý pocit.

Prepadá ťa únava a máš malý prísun energie? Je čas to napraviť!
Zdroj: GabrielaLitschi, https://pixabay.com

Raňajkuj sú najdôležitejším jedlom dňa

Malo by platiť, že raňajkuj ako kráľ a večeraj ako chudák. Únava úzko súvisí s tým, či skutočne dostatočne ráno jedávaš. Nechutí ti práve vtedy? Nemusí to tak byť navždy. Jedná sa len o zvyk. Donúť sa zjesť aspoň niečo a postupne porcie jedla pridávaj. Večer sa neprejedaj a siahni len po niečom ľahkom, aby si mohla dobre spať.

Nie viac ako dve šálky kávy denne

Pravnepodobne neodmietneš kávu alebo zelený čaj. V oboch prípadoch nevypi viac ako dve šálky denne. Ak dávky prekročíš, môžeš mať opačný efekt. Vyhni sa tiež cigaretám. Utlmujú, pretože bránia prísunu kyslíka.

Nepohrdneš poobedným spánkom?

Cítiš, že naozaj počas dňa potrebuješ trochu spánku? Hovorí sa, že človek by mal vtedy spať presne toľko minút, koľko má rokov. Avšak ideálna je taká polhodinka, maximálne hodinka. Nie viac, pretože po poobedňajšom dlhom spánku môžeš byť mierne dezorientovaná, ale aj preto, že večer potrebuješ zaspať. To sa ti nemusí potom podariť a ty budeš na ďalšie ráno unavená.

Prepadá ťa únava a máš malý prísun energie? Je čas to napraviť!
Zdroj: Petr Kratochvil, http://www.publicdomainpictures.net/

Studená sprcha dokáže rýchlo prebrať

Budeš opäť riadne pri zmysloch. Skús aj svieže opláchnutie tváre studenou vodou. Zaručene účinné.

Vyhýbaj sa energetickým upírom

Máš veľa práce, nevieš čo skôr a ľudia ťa neustále otravujú so svojimi požiadavkami alebo problémami? Sú to takzvaní energetickí upíri. Bez srandy. Ignoruj ich, nauč sa im povedať ,,nie“ a necíť sa nepríjemne len kvôli tomu, že ich odmietneš alebo nevypočuješ. Nenechaj sa citovo vydierať. Máš predsa svoj život, svoje povinnosti a takýto ľudia ti ničím k šťastiu neprispejú. Myslíme, že ti za to skutočne nestoja. 

Rob veci, ktoré ťa robia šťastnou 

Či už je to wellness, dobrá kniha alebo turistika, sprav si na seba čas a venuj sa svojim hobby čo najčastejšie. Víkendy neprepásni a vyraz si niekde do prírody. Čerstvý vzduch, spev vtákov, pohyb a kľud môže byť presne to, čo potrebuješ. Nezabúdaj, že relax je veľmi významný pre tvoju vnútornú pohodu.

Domov
Zdieľať
Diskusia