Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2019, 10:04
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Od The North Face až po Stone Island. Outdoorové značky, ktoré musíš poznať

Od The North Face až po Stone Island. Outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Zdroj: Supreme
MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Obdobie zimy prichádza, a tak je na čase vyzbrojiť sa poriadnymi kúskami, ktoré ťa ochránia aj pred nepriaznivým počasím.

Prostredie prírody a hôr by malo byť prirodzené pre nás všetkých, avšak mladšie ročníky uprednostňujú skôr prechádzky po nákupných centrách či virtuálnu realitu z pohodlia obývačky. Postupne avšak nachádzajú cestu k turistike aj vďaka móde, ktorá čoraz viac tlačí na funkčnosť.

Aj z daného dôvodu sme sa preto rozhodli vytvoriť výber outdoorových značiek, ktoré musíš poznať. V súhrne nižšie tak nájdeš rokmi a vrcholovými športovcami overených hráčov typu The North Face alebo Patagonia, ktorých kúsky nosili napríklad možno aj tvoji rodičia. Na záver len dodáme, že kvalitná vrchná vrstva a obuv by mala byť súčasťou každého šatníka bez ohľadu na obľúbenosť turistického oblečenia.  

Odporúčané
Lyžiarske bundy, ktorými nezaboduješ len na zjazdovkách Lyžiarske bundy, ktorými nezaboduješ len na zjazdovkách 19. novembra 2019, 11:30

The North Face

Existuje vôbec niekto, kto nepozná túto ikonickú značku zo Spojených štátov, ktorá má na konte desiatky spoluprác s kapacitami typu Supreme, Junya Watanabe alebo HYKE? Odpoveď bude na 99 % nie. 

TNF je na trhu už od roku 1968, pričom ani na chvíľu nepoľavilo a neustále napreduje nielen v rámci funkčnosti, respektíve využívaní rozličných materiálov, ale taktiež dizajnu. Najznámejším kúskom je určite bunda s názvom „Nuptse“, ktorú v priebehu posledných sezón môžeš denne vidieť aj v uliciach Česko-Slovenska. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Supreme

Arc'teryx 

Opúšťame brehy Spojených štátov a mierime do Kanady, konkrétne do mesta Vancouver, v ktorom naši hokejisti počas roku 2010  siahali po bronzových medailách na zimnej olympiáde, žiaľ, neúspešne.   

V každom prípade, svoje korene v uvedenej metropole má značka so skeletom jašterice v logu, ktorá ponúka výnimočné produkty už 30 rokov. Od ľahkých búnd na bežné nosenie až po GORE-TEX modely vhodné na ťažkú turistiku, ale taktiež množstvo nohavíc a funkčných vrstiev či rôznych doplnkov. Paleta Arc'teryx je bohatá na všetko, čo človek môže potrebovať. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Arc'teryx

Houdini Sportswear

Škandinávia je domovom mnohých výrobcov, ktorých produkty si neobľúbili len domáci, ale takmer celý svet. HS je jednou z nich a na etablovanie pritom nepotrebovala ani celé desaťročia ako napríklad v prípade The North Face. 

Minimalistická estetika, inovatívne materiály a progresívny štýl zdobia jednotlivé modely búnd, nohavíc, ale aj topov, ktoré sa zároveň môžu pýšiť ekologickou myšlienkou s plnou vážnosťou.  Sú totiž vyrábané výhradne so 100 % recyklovateľných a biologicky rozložiteľných materiálov s certifikáciou Bluesign®. Veľmi podarenú selekciu nájdeš aj na stránkach Freshlabels, tak neváhaj. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Houdini Sportswear

 

Veilance 

Sesterská značka Arc'teryx vznikla len v roku 2009, avšak za uplynulú dekádu si vyslúžila rešpekt, o akom množstvo konkurencie sníva. 

Projekt, na ktorom sa autorsky podieľal napríklad aj Errolson Hugh, známy vďaka práci na ACRONYM, má dušu a tá si ťa dokáže takmer okamžite získať. V podstate ide o fúziu medzi pôvodnou myšlienkou kanadskej ikony horolezeckého vybavenia a luxusnej funkčnej módy, čo sa do značnej miery odráža na cenovkách. Ak ťa neodradia sumy na hranici 1 000 € a túžiš po niečom výnimočnom, nemáš nad čím rozmýšľať. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Veilance

Helly Hansen 

Severské krajiny patria medzi najchladnejšie oblasti Európy, a tak by ťa nemalo prekvapiť, že práve v daných miestach vznikali a stále vznikajú značky patriace medzi špičku vo výrobe funkčných odevov. 

Helly Hansen patrí medzi „pionierov“ v danom odbore, o čom svedčí aj fakt, že ľuďom robí radosť už 140 rokov a predpokladáme, že minimálne raz toľko ešte aj robiť bude. Kúsky z portfólia nórskeho brandu si naprieč dobou obľúbili všetci od námorníkov cez horolezcov až po raperov v New Yorku. Aktuálnemu vedeniu navyše nie sú cudzie ani spolupráce, vďaka ktorým sa značka približuje aj mladým. Za všetky môžeme spomenúť kolekcie s WTAPS, Pumou či GmbH. 

V prípade záujmu odporúčame navštíviť stránky Freshlabels ponúkajúce široké spektrum produktov určených pre obe pohlavia. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Helly Hansen / YouTube
 

Odporúčané
V tejto bunde prekonáš aj teploty pod -40 ºC, problém jej nerobí ani čepeľ noža V tejto bunde prekonáš aj teploty pod -40 ºC, problém jej nerobí ani čepeľ noža 19. novembra 2019, 11:15

Templa 

Kto by to bol povedal, že vo výbere outdoorových značiek budú figurovať kúsky z Austrálie?

Templa je dielom 2 bývalých jazdcov na snowboarde, ktorým aktuálne s dizajnom pomáha bývalý kreatívny riaditeľ z radov Haider Ackermann. Jeden z najprogresívnejších brandov na rozmedzí techwearu a high fashion je rozdelený do 2 divízií, Urban a Alpine. Obe ponúkajú vysoko kvalitné odevy od kožených páperových búnd až po 3-vrstvové prevedenia vhodné na zasnežené zjazdovky v horách. 

Zrejme najznámejším modelom je 3L Tomba, ktorá je aktuálne vypredaná. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Templa

 Stone Island

Legenda známa nielen medzi britskými chuligánmi, ale aj medzi rapovou smotánkou či milovníkmi kvalitného oblečenia. Značka búra limity a od roku 1982, kedy bola založená Massimom Ostim, si prešla rôznymi fázami vývoja a obľúbenosti. 

Vedenie sa už od svojích začiatkov nebálo experimentovať s farbami, textíliami alebo technológiami ich nanášania, čím si vyslúžilo obdiv a dnes patrí medzi renomovaných výrobcov odevov, ktorých kúsky chce každý. V pravom slova zmysle síce nejde o špičkovú výbavu vhodnú na náročné výstupy, avšak pre nás bežných ľudí ide o ideálneho partnera do nepriaznivého počasia.

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Stone Island / YouTube
 

Haglofs

Po krátkom „medzipristáti“ na území Austrálie a Talianska sa opätovne vraciame do Škandinávie, konkrétne Švédska, kde v roku 1914 vznikla značka žijúca dodnes. 

Aktuálne pôsobí prostredníctvom obchodných partnerov vo vyše 25 krajinách, zamestnáva priblížne 200 zamestnancov a patrí pod japonsku športovú ikonu ASICS. Tomu sa povie bohatá história, ktorá odzrkadľuje dlhoročné úsilie, vytrvalosť a v neposlednom rade kvalitu. Kúsok, ktorý nás v aktuálnej ponuke značky Haglofs zaujal najviac, nesie názov V Series Raw Anorak a jeho cena sa pohybuje na úrovni 800 €

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Haglofs / YouTube
 

Tilak

Sme hrdí, že v dnešnom článku môžeme odprezentovať taktiež domácu značku, ktorá má svetové parametre. 

Tilak patrí medzi špičku v danom odbore a okrem iného o tom svedčí aj fakt, že dlhodobo spolupracovalo s už vyššie spomínaným návrhárom Errolsonom Hughom.  Prvotne sa totiž v českých dielňach vyrábali aj kolekcie ACRONYM a neskôr došlo taktiiež k autorskej práci na línii Poutnik určenej najmä pre ázijsky trh. 

Viac sa o českej ikone funkčnej módy dozvieš z  nášho rozhovoru so samotným zakladateľom. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Poutnik by Tilak

Patagonia 

Desiata a zároveň posledná značka nášho výberu je dobre známa naprieč celým svetom, pričom v rámci našich končín ju nájdeš na stránkach Freshlabels, ktorá si zakaždým pripraví veľmi podarenú selekciu. 

Rokmi overený brand tými najlepšími horolezcami, respektíve športovcami má svoje korene v horucej Kalifornii, avšak jeho pýchou sú predovšetkým bundy vhodné aj do extrémnych podmienok. Široká paleta materiálov, prevedení, farieb a strihov robí z Patagonie jedného z popredných hráčov na outdoorovom trhu, pričom presahuje čoraz hlbšie aj do pouličnej módy. Navyše, väčšina produktov je už niekoľko sezón hodná prívlastku „sustainable“. 

Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať
Od The North Face až po Stone Island alebo outdoorové značky, ktoré musíš poznať Zdroj: Patagonia
Domov
Zdieľať
Diskusia