Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2019, 6:55
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V roku 2022 by mohol Zem zasiahnuť asteroid, tvrdí NASA. Aké sú šance?

TECH ASTEROIDY VESMÍR
Uložiť Uložené

Asteroid JF1 by na nás mohol dopadnúť o necelé 3 roky. Šanca je však extrémne nízka.

Asteroid s názvom JF1 by mohol približne 6. mája 2022 naraziť do Zeme, informuje Express. Podobné varovania si už isto čítal veľakrát a aj v tomto prípade sú šance skutočne minimálne.

Pravdepodobnosť zásahu je konkrétne iba 0,026%. Alebo inak povedané, existuje 99,974 % šanca, že sa nám asteroid JF1 vyhne oblúkom. Pokiaľ by sa tak ale neudialo, zasiahol by Zem silou 230-tísc ton TNT (pre porovnanie – atómová bomba spustená na Hirošimu mala silu 15-tisíc ton TNT).

JF1 NASA sleduje od roku 2009 a zaradila ho do kategórie objektov nachádzajúcich sa na obežnej dráhe Slnka, čím potenciálne ohrozujú Zem. Veľkosťou by mal v priemere dosahovať až 130 metrov. Daný asteroid možno teda porovnať s Veľkou pyramídou v Gíze či s vyhliadkovým kolesom London Eye.

Odporúčané
Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde 20. augusta 2019, 11:25

Medzi potenciálne nebezpečné asteroidy zaraďuje NASA také, ktoré veľkosťou v priemere prekročia 140 metrov. Tie by podľa odhadov mohli mať za následok zničenie celého kontinentu. Ak rátame s verziou, že sa nám JF1 vyhne, podľa predpovede NASA by sa mal do blízkej vzdialenosti od Zeme dostať až 31. mája 2048.

NASA asteroidy a ďalšie objekty sleduje pomocou systému s názvom Sentry. Ten vyhodnocuje pravdepodobnosť zrážky s jednotlivými objektmi a taktiež odhadovaný dátum kolízie na najbližších 100 rokov.

Odporúčané
Oplatí sa ti kúpiť dron? Prehľad najznámejších modelov a pravidiel pre lietanie na Slovensku Oplatí sa ti kúpiť dron? Prehľad najznámejších modelov a pravidiel pre lietanie na Slovensku 16. septembra 2019, 11:40
Domov
Zdieľať
Diskusia