Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2019, 17:43
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Chlapec pomocou 3D tlačiarne vyrába lacné protézy rúk, ktoré pomáhajú ľuďom po celom svete

TECH
Uložiť Uložené

Protézy sú lacné, ľahké a udržia až 10 kíl.

Guillermo Martinez je chlapec, ktorého začala fascinovať 3D tlačiareň. Pozeral videá, skúmal, čo všetko sa dá pomocou nej vytvoriť, informuje Business Insider. Neskôr sa pár vecí naučil a svoje rána trávil v obchode s hračkami, kde ich aj vyrábali a potom to skúšal doma zopakovať.

Raz však narazil na video, ktoré odštartovalo cestu jeho života. Vo videu bol návod, ako vytvoriť pomocou 3D tlačiarne protézu ruky. Aj napriek tomu, že mu video neskôr zmenilo život, hovorí, že zo začiatku to bola len zábava: „Našiel som video, kde robili prototyp protézy na ruku. Vytvoril som si ju a potom som na nej robil gestá, ktoré ma rozosmievali. Lajk, prostredník a podobne.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa AYÚDAME3D (@ayudame3d),

Potom mu však napadlo, že takáto protéza môže niekomu aj pomôcť. Akurát sa chystal do Kene, tak si povedal, že kontaktuje niekoľko organizácií, či by o niečo podobné nemali záujem: „Nemyslel som si, že nejakého záujemcu skutočne nájdem.“ Opak bol pravdou. Keď sa zobudil, na telefóne mal šesť správ, ktoré ho prosili o protézu.

Protézy sú vyrobené z plastu, čo znamená, že sú skutočne ľahké. Aj napriek tomu sú však schopné držať veci až do váhy 10 kíl a jednou z najväčších výhod je, že jedna stojí len 45 eur.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa AYÚDAME3D (@ayudame3d),

Keď som videl, ako rýchlo sa ľudia učia používať ich, tak som sa cítil úžasne. Premýšľal som, že s tým možno nebudem pokračovať, no dobrý pocit, že viem niekomu pomôcť prevládol. Preto som sa rozhodol založiť projekt Ayúdame3D,“ pomocou neho o iniciatíve rozpráva, vystupuje v médiách a prosí ľudí o pomoc.

Odporúčané
Africkí školáci z Kene zaspievali našu tradičnú slovenskú pesničku Tancuj, tancuj, vykrúcaj Africkí školáci z Kene zaspievali našu tradičnú slovenskú pesničku Tancuj, tancuj, vykrúcaj 17. marca 2019, 14:41

Protézy sú síce lacné, no ľudia v Keni zväčša žijú z menej ako dvoch eur denne. To, čo je pre nás málo, im môže neskutočne zlepšiť život. Práve kvôli médiám a pomoci štedrých ľudí môže Guillermo dnes povedať, že už vyrobil a do sveta rozoslal viac ako 50 protéz a pokračuje ďalej. Ak by si o projekte chcel vedieť viac, alebo prispieť, tak klikaj sem.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa AYÚDAME3D (@ayudame3d),

Domov
Zdieľať
Diskusia