Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2019, 12:18
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

E-cigarety už začínajú zabíjať aj v Európe. Na následky vapingu zomrel v Belgicku prvý človek

NEWS SMRŤ
Uložiť Uložené

Na 18. narodeniny dostal svoju prvú e-cigaretu. Mesiac po tom na následky vapingu zomrel.

V priebehu posledných mesiacoch sme ťa už niekoľkokrát informovali o škodlivosti elektronických cigariet a tiež o desiatkach prípadoch, keď na následky vapingu zomreli ľudia. Všetky prípady doposiaľ registrovala Americká zdravotnícka komora, avšak vyzerá to tak, že tento smutný scenár pomaly prichádza aj do Európy.

Odporúčané
Kvôli fajčeniu e-cigariet už údajne zomrelo 5 ľudí, vaping spôsobil aj viac ako 450 pľúcnych chorôb Kvôli fajčeniu e-cigariet už údajne zomrelo 5 ľudí, vaping spôsobil aj viac ako 450 pľúcnych chorôb 8. septembra 2019, 10:18

V Belgicku totiž na následky fajčenia e-cigariet zomrel vôbec prvý človek. Ako informuje Telegraph, išlo len o 18-ročného Raphaëla Pauwaerta, ktorý zahynul na zlyhanie dýchania. To úrady pripísali fajčeniu elektronickej cigarety a zmesi škodlivých produktov v nej. Svoju prvú e-cigaretu dostal na osemnáste narodeniny.

Mladíka, ktorý zomrel mesiac po narodeninách na pneumóniu, mala zabiť látka známa ako acetát vitamínu E (umelo vyrobený vitamín E). Ten sa používa na zahustenie olejov pre vaping, čo je vdychovanie vodnej pary s ochutenými náplňami (liqudom).

„Dúfam, že smrť môjho syna môže pomôcť zabrániť ďalším obetiam elektronických cigariet,“ tvrdí otec mladého Belgičana. Podľa viacerých médií ide o vôbec prvý prípad smrti spôsobenej vapingom v Európe. V Spojených štátoch ich už registrujú 39 a toto číslo stále stúpa.

E-cigarety začínajú zabíjať už aj v Európe. Na následky vapingu zomrel v Belgicku prvý človek
E-cigarety začínajú zabíjať už aj v Európe. Na následky vapingu zomrel v Belgicku prvý človek Zdroj: Unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia