Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2019, 8:42
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Počet obéznych ľudí vo svete narastá, hovorí anglická štúdia. Nemáme však viniť jednotlivcov, môže za to vláda

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

,,Obezita je novodobé fajčenie," hovorí výkonný riaditeľ anglickej národnej zdravotnej služby, Simon Stevens.

K obezite sa človek dostane jednoduchšie než sa môže zdať. Najčastejšou príčinou obezity je zvýšený príjem jedál bohatých na energiu, teda s vysokým obsahom tukov a cukrov a znížená fyzická aktivita.

Dnes, keď je množstvo prác sedavých je jednoduché dostať sa k tejto nerovnosti príjmu a výdaja energie, bez toho, aby si to človek vôbec uvedomil. Portál protiobezite upozorňuje, že obezita je predovšetkým choroba, ktorá náramne zvyšuje pravdepodobnosť iných ochorení, znižuje kvalitu života a skracuje jeho dĺžku.

 

Nárast počtu ľudí trpiacich obezitou je alarmujúci, hovorí anglická štúdia. Nemáme však viniť jednotlivcov, môže za to vláda
Nárast počtu ľudí trpiacich obezitou je alarmujúci, hovorí anglická štúdia. Nemáme však viniť jednotlivcov, môže za to vláda Zdroj: pixabay

Nárast počtu obéznych ľudí je skutočne alarmujúci, svedčia o tom aj nedávne výsledky štúdie z Anglicka, inforumuje The Guardian. Zatiaľ čo v roku 1997 bolo v Anglicku obéznych menej ako 7 miliónov ľudí starších ako 16 rokov, v roku 2018 sa toto číslo zdvihlo na 13 miliónov.

To znamená, že sa za posledných 20 rokov toto číslo takmer zdvojnásobilo. V štúdii dodávajú, že množstvo ďalších ľudí je tesne pod hranicou obezity, ktorú človek dosiahne, ak je jeho BMI (index telesnej hmotnosti) vyššie než 30%.

Odporúčané
Si jedináčik? Podľa vedcov máš väčšiu šancu na obezitu než deti so súrodencami, dôvodom je vraj výchova od rodičov Si jedináčik? Podľa vedcov máš väčšiu šancu na obezitu než deti so súrodencami, dôvodom je vraj výchova od rodičov 8. novembra 2019, 7:17

„Je jednoduché viniť konkrétne osoby, ale v skutočnosti sa musíme pozrieť na prostredie, v ktorom všetci žijeme, aby sme si naozaj uvedomili, ako sme sa k týmto výsledkom dostali,“ hovorí Chris Askew, výkonný riaditeľ boja proti obezite v Spojenom kráľovstve. „Nie jednotlivci, ale vláda môže mať vplyv na potravinové prostredie." Chris odkazuje na to, že sa za posledných 20 rokov naše potravinové prostredie zaplavilo kalorickými jedlami a jedlami plnými cukru.

Domov
Zdieľať
Diskusia