Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2019, 15:02
Čas čítania 7:11
Daniel Mikolášik

Vekslák, bony či Tuzex. 10 vecí z čias komunizmu, ktoré dnes už neexistujú, no kedysi boli súčasťou života mnohých

Vekslák, bony či Tuzex. 10 vecí z čias komunizmu, ktoré dnes už neexistujú, no kedysi boli súčasťou života mnohých
Zdroj: Archív TASR
ZAUJÍMAVOSTI 30. VÝROČIE NEŽNEJ REVOLÚCIE
Uložiť Uložené

Kto boli ŠtBáci a prečo prenasledovali ľudí? V Tuzexe sa dali nakúpiť značky ako Levi's, Lee Cooper či Ellesse.

Pre mladú generáciu je to síce už nepredstaviteľné, no predtým, ako v našich končinách Nežná revolúcia položila komunistický režim, boli mnohé veci, na ktoré sme dnes zvyknutí, úplne inak. 

Namiesto polície na poriadok dohliadala Verejná bezpečnosť, keď si si chcel kúpiť džínsy, tak jedine v Tuzexe, aj to len občas a za špeciálne peniaze, ku ktorým sa nedalo dostať a dôvera medzi ľuďmi bola skutočne chabá, pretože hocikto z tvojich známych mohol byť „eštebák“  v utajení, či ich spolupracovník a donášať na teba.

Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989?
Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989? Zdroj: Refresher

O pár dní si pripomenieme 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorá v roku 1989 nenásilnou formou položila komunistický režim. Po krvavom potlačení pokojnej manifestácie študentov 17. novembra 1989 v Prahe sa na námestiach stretávali státisíce ľudí. Doslova v priebehu pár týždňov, porazili režim, ktorý vládol dlhé desaťročia tvrdou rukou a obmedzoval svojich obyvateľov. Nežná revolúcia priniesla slobodu do všetkých oblastí života na Slovensku.
V Refresheri sme sa rozhodli napísať sériu článkov, ktoré ti túto významnú udalosť lepšie priblížia. Pozrieme sa ale aj na neslobodu, ktorá revolúcii predchádzala a na to, ako sa spoločnosť za 30 rokov zmenila.

Odporúčané
Bundy do pása, bláznivé svetre a budajky. Ako vyzerala móda počas nežnej revolúcie? Bundy do pása, bláznivé svetre a budajky. Ako vyzerala móda počas nežnej revolúcie? 14. novembra 2019, 15:19

Tento článok ti priblíži, ako sa v časoch represívneho totalitného režimu žilo. Predstavíme ti 10 vecí a pojmov z čias komunizmu, ktoré dnes už neexistujú, no kedysi boli súčasťou života väčšiny obyvateľstva.

Tuzex

Kráľ všetkých obchodov. Prvý otvorili v hlavnom meste Československa v Prahe v auguste roku 1957. Išlo o tzv. podnik zahraničného obchodu, v ktorom sa okrem tuzemského tovaru dali výnimočne kúpiť aj nedostupné zahraničné potraviny, kozmetika, džínsy zvané texasky či dokonca automobily. Populárne značky v Tuzexe boli napríklad Levi's, Lee Cooper či Ellesse.

V období Nežnej revolúcie bolo na území Československej socialistickej republiky približne 170 predajní Tuzexu. Nakupovať v týchto vysnívaných sieťach maloobchodných predajní však nemohol len tak hocikto, keďže sa v nich platilo špeciálnymi poukážkami nazývanými bony. Práve z toho dôvodu si ľudia nakupujúci v Tuzexe pripadali v spoločnosti exkluzívnejšie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Československé RETRO (@ceskoslovenske_retro),

Názov Tuzex je odvodený zo slov „tuzemský export“. Najpodstatnejšie dôvody vzniku tejto siete obchodov boli dva. Umožniť ľuďom, ktorí mali valuty (hotovosť v zahraničnej mene) nadobudnuté v zahraničí, aby ich utratili doma a aby sa k nim dostal nakoniec štát. Druhým dôvodom bolo, aby mali cudzinci v Československu možnosť kúpiť si tovar, na ktorý sú zvyknutí.

Bony

Ako sme už načrtli vyššie, bony boli špeciálne poukážky, ktorými sa dalo platiť v sieťach Tuzex. Ich oficiálny názov bol „odberné poukazy Tuzexu, podniku zahraničného obchodu,“ avšak slovo bony pochádzajú z nemeckého der Bon – poukážka, dobropis.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76598 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dali získať bony na nákup luxusného tovaru
  • Prečo ŠtBáci prenasledovali ľudí a aký bol rozdiel medzi ŠtB a VB
  • Kto bol vekslák a kto príživník
  • Koľko ľudí na hranici zabili komunistickí pohraničiari a prečo
  • Čím bola jedinečná videohra Электроника
  • Čo to boli céčka a čo versatilka
Domov
Zdieľať
Diskusia