Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2019, 16:33
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Ferrari oživilo legendárny model. Nádherná novinka prekvapí menom, dizajnom i technikou

Ferrari oživilo legendárny model. Nádherná novinka prekvapí menom, dizajnom i technikou
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.ferrari.com/en/cars/news/ferrari-roma-la-nuova-dolce-vita/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">ferrari.com</a>
TECH ROMA
Uložiť Uložené

Portfólio značky Ferrari sa rozširuje ako blesk z jasného neba.

Pre Ferrari je rok 2019 mimoriadne plodný, veď v priebehu 11 mesiacov sme spoznali nové F8 Tributo, SF90 Stradale, F8 Spider či 812 GTS. Aby toho nebolo málo, Taliani nám najnovšie servírujú ďalšiu veľmi významnú novinku, ktorú sme síce dlhé roky očakávali, jej aktuálny príchod i vzhľad je pomerne prekvapivý. Privítajte úplne nové Ferrari Roma.

Automobiloví fanúšikovia už tušia, že vo veci je novodobá podoba niekdajšieho modelu Dino, ktorého moderný nástupca bol v pláne niekoľko rokov. Posledné mesiace nastal však akýsi útlm čo sa informácií a uniknutých fotografií týka, preto je príchod novinky v tomto období nečakaný. K samotnému odhaleniu došlo v Ríme, ostatne, kde inde, keďže nové Ferrari nesie meno Roma.

Ferrari Roma
Ferrari Roma Zdroj: media.ferrari.com

Roma stojí na základoch modelu Portofino, narozdiel od neho disponuje konvenčnou strechou a 2-miestnou koncepciou interiéru. Exteriérový dizajn je na pomery Ferrari vskutku netypický, dovolíme si tvrdiť až revolučný. Roma pritom svojimi krivkami možno až príliš pripomína svojich najväčších konkurentov – Aston Martin Vantage, Jaguar F-Type či Mercedes-Benz GT. 

Odporúčané
Nová Škoda Octavia je preplnená Simply Clever riešeniami. Toto sú tie najužitočnejšie Nová Škoda Octavia je preplnená Simply Clever riešeniami. Toto sú tie najužitočnejšie 14. novembra 2019, 13:05

Určite sa ale asi zhodneme, že novinka vyzerá veľmi pôvabne a zároveň esteticky čisto – nie sme svedkami prekombinovaných prelisov, línií a hrán ako je pre Ferrari zvykom. Obdobne by sme mohli hodnotiť aj interiér, pri pohľade na ktorý by asi málokto povedal, že ide o maranellskú značku. Tvar palubovky sa totiž nesie na štýl niekdajšieho Porsche Carrera GT či 918 Spyder.

Ferrari oživilo legendárny model. Nádherná novinka prekvapí menom, dizajnom i technikou
Zdroj: media.ferrari.com

Prekvapenie sa odohralo aj pod kapotou – očakávaný šesťvalec sa nakoniec nekoná, práve naopak, Romu poháňa preplňovaný vidlicový osemvalec s objemom 3855 cm3. Výkon sa vyšplhal až na úroveň 456 kW / 620 koní a 760 Nm, čím predčil očakávania. Ferrari tak najmä na pomery emisných noriem nehodlá poľaviť na veľkosti motora aj do najmenšieho počinu bude montovať veľkú V8-čku.

"Novodobé Dino" s hmotnosťou 1 472 kilogramov má pochopiteľne pohon výhradne zadných kolies, na ktoré posiela silu 8-stupňová dvojspojková prevodovka z modelu SF90 Stradale. Akcelerácia na stovku novinke trvá len 3,4 sekundy, maximálna rýchlosť má presiahnuť 320 km/h. Bližšie informácie k pôvabnému kupé zatiaľ nepoznáme, rovnako nie je známa ani cena či debut na trhu. Dá sa ale predpokladať, že ten sa odohrá v prvej polovici roka 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia