Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2019, 10:41
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Holandsko je prvou európskou krajinou, ktorá zníži povolenú rýchlosť na diaľnici

NEWS HOLANDSKO
Uložiť Uložené

Krajina chce znížiť úroveň emisií oxidov dusíka.

Holandsko ako prvá európska krajina zníži rýchlosť na diaľniciach. Doposiaľ stanovený limit 130 km/h sa zmení na maximálnu povolenú rýchlosť 100 km/h. Dôvodom tohto pre mnohých vodičov radikálneho opatrenia je pretrvávajúca vysoká úroveň emisií oxidov dusíka, ktoré majú výrazne prevyšovať európske limity.

Ako informuje BBC, holandský premiér Mark Rutte nie je s návrhom vlády stotožnený a považuje ho za „idiotské opatrenie“, avšak rýchlostný limit považuje vzhľadom na potrebu znižovania škodlivých emisií za nevyhnutný. Novela zákona má začať platiť od nového roka.

Doposiaľ existujúci rýchlostný limit 130 km/h však bude od siedmej večera do šiestej hodiny rána stále povolený. „Nikto nie je novým nariadením nadšený, v stávke je však niečo omnoho väčšie a dôležitejšie,“ povedal Rutte. Ide vraj o jednu z najväčších kríz, ktorú za posledných deväť rokov zažil.

Emisná kríza je dokonca tak vážna, že mnohé veľké projekty v oblasti infraštruktúry boli nútené pozastaviť svoju činnosť. Rozhodnutie najvyššieho súdu o emisiách oxidu dusičitého ovplyvnilo tisícky stavebných plánov ciest, domov či letísk. Súd vláde nariadil, že pokiaľ neprijme opatrenia na zníženie emisií, projekty budú definitívne zrušené.

Holandsko je prvou európskou krajinou, ktorá zníži povolenú rýchlosť na diaľnici. Dôvodom sú škodlivé emisie
Holandsko je prvou európskou krajinou, ktorá zníži povolenú rýchlosť na diaľnici. Dôvodom sú škodlivé emisie Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia