Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2019, 15:19
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Bundy do pása, bláznivé svetre a budajky. Ako vyzerala móda počas nežnej revolúcie?

Bundy do pása, bláznivé svetre a budajky. Ako vyzerala móda počas nežnej revolúcie?
Zdroj: Archív TASR
MÓDA 30. VÝROČIE NEŽNEJ REVOLÚCIE
Uložiť Uložené

Mnohé kúsky z námestí roku 1989 sa nosia ešte dnes a iné sa možno už onedlho vrátia späť do módy.

Móda z prelomu 80-tych a 90-tych rokov je doslova nesmrteľná a pre mnohých návrhárov sa rok čo rok stáva obľúbeným zdrojom inšpirácie. V tom čase sa začal napríklad natáčať seriál Beverly Hills 90210, Michael Jackson si užíval pozíciu kráľa popu, svet hip-hopu ovládalo zoskupenie N.W.A. s ich albumom Straight Outta Copmton a Michael Jordan vďaka svojim úspechom na palubovkách NBA odštartoval jednu z historicky najúspešnejších divízií športových tenisiek Nike, Air Jordan.   

Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989?
Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989? Zdroj: Refresher
 

O pár dní si pripomenieme 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorá v roku 1989 nenásilnou formou položila komunistický režim. Po krvavom potlačení pokojnej manifestácie študentov 17. novembra 1989 v Prahe sa na námestiach stretávali státisíce ľudí. Doslova v priebehu pár týždňov, porazili režim, ktorý vládol dlhé desaťročia tvrdou rukou a obmedzoval svojich obyvateľov. Nežná revolúcia priniesla slobodu do všetkých oblastí života na Slovensku.
V Refresheri sme sa rozhodli napísať sériu článkov, ktoré ti túto významnú udalosť lepšie priblížia. Pozrieme sa ale aj na neslobodu, ktorá revolúcii predchádzala a na to, ako sa spoločnosť za 30. rokov zmenila.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako vyzerala móda na námestiach v novembri 1989
  • Ktoré kúsky z tohto obdobia sa nosia dodnes
  • O čo prišiel slovenský módny priemysel zmenou režimu
  • Aké oblečenie nosili revoluční tribúni

Na Slovensku sme ale riešili oveľa zložitejšie otázky a módne trendy zo zahraničia tak boli pre našincov len snom. V domácich predajniach totiž prevládala uniformita, značkové oblečenie sa dalo kupovať len na hranici zákona vďaka vekslákom a ak sa chcel človek obliekať pekne, alebo aspoň inak, ako všetci ostatní, musel sa vynájsť a šaty si tak väčšinou ušiť sám.  

Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989?
Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989? Zdroj: Archív TASR

Obdobie Nežnej revolúcie v roku 1989 preto nepatrí medzi významné momenty slovenskej módy, ale s outfitmi našich revolucionárov to nebolo až také zlé, ako by sme si na prvý pohľad mysleli. Ich prioritou bola síce zmena komunistického režimu a oblečenie respektíve celkový imidž bol druhoradý, no mnohé kúsky z ich šatníkov sa nosia dodnes a iné sa možno už onedlho opäť vrátia do módy. 


Odznaky VPN

Na čele každej revolúcie musí byť nejaké hnutie a novembrové hnutie na Slovensku viedla Verejnosť proti násiliu. Tá vzniklo ako reakcia na krvavé potlačenie študentskej manifestácie v Prahe 17. novembra 1989 a v priebehu niekoľkých dní sa stala hlavnou protikomunistickou silou u nás. V Prahe revolúciu viedla sesterská organizácia Občanské fórum.

Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989?
Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989? Zdroj: Archív TASR

Svoju existenciu musela VPN samozrejme komunikovať a rovnako ako v nedávnom prípade vraždy Jána Kuciaka, po ktorej sa Slovensko spojilo pod heslom #AllForJan, sa významným prvkom stali najmä odznaky Verejnosti proti násiliu. Tie nosil svojho času každý, kto chcel vyjadriť názor na zmenu komunistického režimu a dodnes je tak z nich pomerne hodnotný zberateľský predmet. A práve počas protestov Za slušné Slovensko po vražde Jána Kuciaka sa aj heslo Verejnosť proti násiliu opäť vrátilo na slovenské  námestia.

Budajka

Z hľadiska módneho kultúrneho dedičstva sa na Slovensku prevažne vraciame len ku krojom, modrotlači alebo čičmianskym vzorom. Novodobá história samostatného Slovenska však odštartovala jedným veľkým trendom, ktorým boli už mnohokrát ospevované čiapky - budajky. 

Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989?
Ako vyzerala móda našich revolucionárov počas novembra 1989? Zdroj: Archív TASR

Pokrývky hlavy sú pre mužov prirodzenou súčasťou obliekania už desiatky rokov, ale dlhú dobu boli tolerované len klobúky a barety. V 80- tych rokoch však móda zažila niekoľko prelomových momentov a jedným z nich bolo aj prijatie športového oblečenia za bežnú súčasť našich šatníkov. Muži tak začali nosiť tenisky, šuštiakové bundy alebo vlnené čiapky s brmbolcom, ktoré získali prezývku podľa revolučného lídra, Jána Budaja. 

Kľúče

Domov
Zdieľať
Diskusia