Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2019, 14:03
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík Vl Mi

Po zrážke autobusu s nákladiakom pri Nitre zomrelo 12 ľudí, ďalších 17 sa zranilo (Aktualizované)

NEWS TRAGÉDIA
Uložiť Uložené

Zrážka autobusu a nákladného auta dopadla tragicky.

Pri nehode v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce zomrelo 12 ľudí a ďalších 17 bolo zranených, píše Denník N. S ohľadom na vážny stav zranených sa však počet obetí môže zvýšiť.

Zrazil sa kamión s medzimestským autobusom so stredoškolákmi, píše TV Markíza. Konkrétne išlo podľa denníka SME o spoločnosť Arriva. Cesta medzi Nitrou a Zlatými Moravcami bývala z dôvodu vysokej nehodovosti všeobecne označovaná ako „cesta smrti“.

Na mieste zasahuje 30 hasičov a posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Policajti z nitrianskeho kraja upozorňujú, že z dôvodu nehody uzatvorili cestu I/65 v smere od Nitry na Zlaté Moravce. Obchádzka je smerovaná obojsmerne cez obce Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre a späť na cestu I/65 smer Zlaté Moravce.

Všetci sme na mieste odovzdávali lekárničky,“ cituje vyjadrenie svedka nehody TV Markíza. Prví zranení cestujúci z autobusu už boli privezení do nitrianskej nemocnice. Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej bolo doteraz na traumatológiu privezených päť ťažko zranených ľudí.

„Pacientom bola okamžite poskytnutá všetka dostupná zdravotná starostlivosť,“ uviedla Timková. Vo Fakultnej nemocnici Nitra už lekári operujú pacienta vo veľmi vážnom stave, napísala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská na sociálnej sieti, ktorá smeruje na miesto nešťastia. 

V kultúrnom dome v Jelenci vzniklo improvizované krízové centrum, ktoré bude pomáhať zvládnuť situáciu po tragickej nehode. „Je to skutočne mimoriadna situácia. Zasahujú príslušníci polície záchranárskych zložiek i Slovenského Červeného kríža. Poskytli sme zberné autobusy i ďalšiu potrebnú techniku,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Nitre Karol Borik. 

Ako doplnil, do kultúrneho centra sú zvážaní niektorí ľudia z havarovaného autobusu. Na mieste sú už aj policajní psychológovia, ktorí komunikujú s rodinnými príslušníkmi zranených i s pozostalými obetí nehody.

Na miesto nehody už dorazila ministerka vnútra Denisa Saková. Z pracovnej cesty na Cypre sa na Slovensko okamžite vracia premiér Peter Pellegrini. „Pri Nitre sa dnes stala strašná tragédia. Okamžite som ukončil moju oficiálnu návštevu Cypru a vraciam sa na Slovensko priamo na miesto tragédie,“ povedal premiér.

 
Ako uviedol, hovoril už s ministerkami zdravotníctva a vnútra a dal im príkazy, aby koordinovali činnosť záchranných a bezpečnostných zložiek. „Cítim nesmiernu ľútosť k všetkým obetiam a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým,“ povedal premiér.

Reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Správa o zrážke autobusu s nákladným autom, ktorá mala také tragické následky, v nás všetkých vyvoláva hlboký smútok. V týchto chvíľach sme myšlienkami s rodičmi, ktorí prišli o svoje deti, o svojich drahých a blízkych. Myslíme tiež na zranených a na to, aby dostali najlepšiu možnú pomoc a opateru. Všetci dúfame, že počet obetí už nebude narastať,“ napísala v statuse na Facebooku.

Späť
Zdieľať
Diskusia