Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2019, 18:11
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Z Bratislavy do Prahy len za dve hodiny? Predsedovia vlád ČR a SR chcú spoločne rozvíjať vlakové spojenia v strednej Európe

NEWS DOPRAVA VLAKY
Uložiť Uložené

Výsledkom by malo byť skrátenie doby cestovania medzi Varšavou, Ostravou, Brnom, Prahou, Budapešťou a Viedňou. Nebude to však až tak skoro.

Vlády Českej a Slovenskej republiky sa opäť stretli, aby rokovali o otázkach, ktoré sa týkajú oboch krajín. Jednou z nich bola aj modernizácia železničného spojenia v strednej Európe, hovorili o vysokorýchlostnej, ale aj o tradičnej železničnej trati.  Za kľúčové podľa ich spoločného vyhlásenia považujú skrátenie doby cestovania medzi Varšavou, Ostravou, Brnom, Prahou, Budapešťou a Viedňou.

Rýchlejšia doprava do roku 2040

Do roku 2030 chcú skrátiť spoj medzi Bratislavou o Prahou o 35 minút, pričom predpokladajú, že v roku 2040 by toto spojenie trvalo len dve hodiny. Dnes vlakom medzi týmijto dvoma hlavnými mestami cestujeme až štyri hodiny.

Odporúčané
Dispečer RegioJetu Henrich: Počas hurikánu cestujúci vo vlaku nocovali. Za preplnenosť vlakov nemôžeme (Rozhovor) Dispečer RegioJetu Henrich: Počas hurikánu cestujúci vo vlaku nocovali. Za preplnenosť vlakov nemôžeme (Rozhovor) 24. júla 2019, 15:20

Česká strana tiež pracuje na úsekoch Praha – Brno – Břeclav a Brno – Ostrava, tie by mali byť zrýchlené už budúci rok. „Slovensko si uvedomuje vysokú pridanú hodnotu tohto projektu do budúcnosti. Posilníme ním konkurencieschopnosť stredoeurópskeho regiónu a poskytneme ľuďom možnosť cestovať pohodlne, rýchlo a ekologicky. Preto plánujeme na ňom aj naďalej spolupracovať v rámci krajín V4,“  vyjadril sa k projektu Arpád Érsek, minister dopravy SR, v tlačovej správe.

Domov
Zdieľať
Diskusia