Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2019, 8:47
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Na Marshallových ostrovoch „pochovali“ viac ako 88-tisíc ton nukleárneho odpadu: Kvôli klimatickej kríze možno skončí v oceáne

NEWS USA
Uložiť Uložené

Pod betónovou kupolou sa skrýva množstvo amerického rádioaktívneho odpadu, za ktorý USA nechce prebrať zodpovednosť. Do konca storočia pritom hrozí, že ostrovy budú pod morskou hladinou a odpad zamorí Tichý oceán.

Počas studenej vojny Spojené štáty americké testovali svoje atómové zbrane na Marshallových ostrovoch až 67-krát. Pentagon neskôr na ostrov zhodil biologické zbrane a ešte o čosi neskôr do tzv. The Tomb (hrob) uložili nielen odpad po týchto výbuchoch z ostrova, ale aj ďalších 130 ton odpadu z amerického štátu Nevada.

Zmiešaný s betónom a ukrytý pod kupolou bol odpad uložený desiatky rokov. Klimatická kríza ale reálne ohrozuje stabilitu „hrobky“, ktorá začala praskať. Do vody sa tak vyplavujú rádioaktívne látky, USA však s tým už nechcú mať nič spoločné, píše VICE. Čo bude, až sa ostrov potopí?

Odporúčané
Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? 20. septembra 2019, 9:07

Rádioaktivita v niektorých regiónoch Marshallových ostrovov je vyššia ako v Černobyle

V období od roku 1946 do 1958 boli ostrovy miestom pre testovanie atómových zbraní USA. V marci roku 1954 na ostrove odpálili 15 megatonovú termonukleárnu hlavicu, Castle Bravo, ktorá je dodnes najväčšou nukleárnou zbraňou, ktorú USA kedy použilo. Samozrejme, odpad ovplyvnil obyvateľov ostrova: deti, ktoré sa narodili, mali rôzne deformácie či mutácie. Niektoré zdroje tvrdia, že úroveň radiácie je tu vyššia ako v Černobyle.

Odpad USA „odpratalo“: zmiešaný s betónom ho zaliali v kráteri, ktorý zostal po jednom z výbuchov. Toto miesto nazývajú The Tomb a USA podľa VICE tvrdí, že jeho inštaláciou sa zbavili akejkoľvek zodpovednosti za to, čo bude s kupolou v budúcnosti. S týmto tvrdením nesúhlasí prezidentka Marshallových ostrovov Hilda Heine, ktorá sa v rozhovore pre L. A. Times ohradila so slovami: „Nechceme to. Nepostavili sme to. Odpad vo vnútri nie je náš, je ich.“ 

Odporúčané
Chlapček pije špinavú vodu a riskuje týfus či choleru. 15 fotografií, ktoré zmenia tvoj pohľad na svet Chlapček pije špinavú vodu a riskuje týfus či choleru. 15 fotografií, ktoré zmenia tvoj pohľad na svet 1. októbra 2019, 11:06

„Predstavitelia USA hovorili o tom, ako dôležité boli testy pre bezpečnosť Ameriky, no táto dôležitosť sa nikdy nepretavila do úprimnej vďaky,“ povedal Alex Wellerstein, historik, ktorý sa venuje atómovým zbraniam. Podľa neho je veľkou iróniou, že najbohatší národ na svete nemá dostatok politickej vôle, aby pomohli chudobnej a malej krajine, ktorá toho pre USA obetovala veľa.

Paradoxom je, že v hrobke sa nachádza aj vyše 130 ton nukleárneho odpadu z Nevady, ktorý tam priviezli. Na ostrovoch dnes žije približne 50-tisíc ľudí, ktorí sa okrem odpadu musia vysporiadať aj so zmenami, ktoré prináša klimatická kríza. Podľa niektorých expertov by mohla morská hladina do konca storočia stúpnuť natoľko, že Marshallove ostrovy kompletne potopí. Pod takým tlakom je v podstate isté, že konštrukcia praskne a stovky ton rádioaktívneho odpadu sa vyplavia do Tichého oceánu.

Domov
Zdieľať
Diskusia