Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 12:34
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

DxOmark otestoval fotoaparát v novom iPhone 11 Pro Max. Najlepší nie je

TECH APPLE HUAWEI IPHONE SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Rebríček je medzi technologickou komunitou často vnímaný kontroverzne.

Nezávislý web DxOmark pravidelne testuje fotoaparáty v najnovších smartfónoch a vytvára tak tabuľku, podľa ktorej si môžeš vybrať ten najkvalitnejší fotomobil. Redaktori používajú až vedecky presné metódy a nástroje, pričom ide zároveň o zrejme jediný podobne komplexný a renomovaný rebríček.  

Veľa ľudí sa preto nemohlo dočkať, kedy redaktori zverejnia výsledky posledného počinu od Apple, iPhonu 11 Pro Max

So 117 bodmi sa telefón s cenovkou minimálne 1 249 eur umiesnil ,,len" na treťom mieste spolu s konkurenčným Samsungom Galaxy Note 10+.

Odporúčané
iPhone 11 Pro Max v noci. Takto fotí moderný smartfón za viac než 1 200 eur iPhone 11 Pro Max v noci. Takto fotí moderný smartfón za viac než 1 200 eur 29. septembra 2019, 9:25

Prvé miesto naďalej okupuje Huawei Mate 30 Pro, ktorý si však na Slovensku kvôli problémom s cerifikáciou Google služieb nekúpiš. Rovnaký počet 121 bodov má druhé Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition.

Tabuľka smartfónov podľa DxOmark.com

Huawei Mate 30 Pro 121 bodov
Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition 121 bodov
Apple iPhone 11 Pro Max 117 bodov
Samsung Galaxy Note 10+ 5G 117 bodov
Samsung Galaxy Note 10+ 117 bodov
Huawei P30 Pro 116 bodov
Samsung Galaxy S10 5G 116 bodov
OnePlus 7 Pro 114 bodov

Redaktori už nový iPhone testovali aj s revolučnou funkciou Deep Fusion, ktorú Apple do iOS pridal až v neskoršej aktualizácii. Pochvalu si teda vyslúžilo množstvo detailov a podrobností v textúrach, napríklad vykreslenie pieh a jednotlivých chĺpkov na huňatých domácich zvieratách. 

O niečo horšie ako pri konkurencii je to len pri úbytku svetla, no aj tak vraj ide o výrazné zlepšenie napríklad oproti iPhonu XS Max. Web kritizuje aj to, čo sa dočítaš v našej recenzii - v režime Portrét má softvérové rozostrovanie pozadia za objektmi trochu viac chýb, než by sa v tejto triede patrilo. 

Odporúčané
iPhone 11 Pro Max: Apple sa týmto mobilom vracia späť do hry (Recenzia) iPhone 11 Pro Max: Apple sa týmto mobilom vracia späť do hry (Recenzia) 29. septembra 2019, 9:00

iPhone 11 Pro Max: Toto je najlepší smartfón, aký si môžeš kúpiť (Recenzia)
iPhone 11 Pro Max: Toto je najlepší smartfón, aký si môžeš kúpiť (Recenzia) Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Veľmi dobré je vyladenie expozície a teda aj zvládanie prechodov zo svetla do tieňov, a to aj v interiéroch. 

Body iPhone strácal najmä po prepnutí na zvyšné dva fotoaparáty a to z jednoduchého dôvodu. Jeho zoom je len 2-násobný, kým Huawei už je o niečo ďalej. Širokouhlá optika zas vykazuje o niečo viac šumu, no textúry sú vraj aj s týmto sekundárnym foťákom často lepšie vykreslené než u konkurencie.

Po prepnutí na video už iPhone kraľuje vďaka výborne plynulému zaostrovaniu a špičkovej stabilizácii. Tú podľa DxOmark rozhodí len kráčanie, keď sa na smartfónoch často objavuje tzv. jelly (želatínový) efekt a najnovšie jabĺčko nie je výnimkou. 

V  podrobnejšej recenzii nájdeš aj aj priame porovnanie iPhonu 11 Pro Max, Huaweiu Mate 30 Pro a Samsungu Galaxy Note 10+ 5G na rovnakých fotografiách.

Vybrať dnes ten najlepší fotoaparát je však často dosť ťažké. Výrobcovia totiž majú trochu odlišnú predstavu o ideálnom výsledku a kým jeden vsádza na neutrálne farby bližšie k realite, iní zas preferujú páčivejšie teplejšie tóny, ktoré by niekto označil za presaturované. S DxOmarkom preto môžeš, ale nemusíš súhlasiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia