Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 9:34
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Takto vyzerá slovenská dedina roka: Rozprávková príroda, tradičný salaš a ukážkový progres

NEWS
Uložiť Uložené

Ocenenie Dedina roka 2019 putuje do obce Papradno v Považskobystrickom okrese.

Už poznáme meno víťaza ocenenia Dedina roka 2019. Slávnostné vyhodnotenie jubilejného 10. ročníka bolo vo štvrtok vo víťaznej obci, tá sa volá Papradno. „Víťazstvo v súťaži bolo aj pre nás obrovským prekvapením, pretože Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) do poslednej chvíle výsledky tajila. Ten pocit bol neopísateľný, bolo to niečo nádherné, doslova sa mi pri vyhlasovaní výsledkov triasli nohy,“ povedal pre TASR starosta Papradna Roman Španihel.


Prečo práve Papradno? „V Papradne máme symbiózu histórie, salašníctva i moderny. Naša obec je poňatá komplexne, tak možno aj preto ten dobrý výsledok,“ mysli si starosta a dodal, že financie za víťazstvo pôjdu do obce, ale aj na prípravu na účasť v budúcoročnej medzinárodnej súťaži. Zúčastnia sa jej ako víťaz národného kola.

Odporúčané
Väzni z Leopoldova mali mačety a sekery. Pri zásahu vyzliekli trestancov donaha Väzni z Leopoldova mali mačety a sekery. Pri zásahu vyzliekli trestancov donaha 31. októbra 2019, 12:11

Do tohtoročnej súťaže Dedina roka zapojilo 23 obcí z celého Slovenska. Jej cieľom je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka či zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny.

„Obec Papradno najkomplexnejšie preukázala vo všetkých kategóriách taký progres, myslíme si, že titul je v správnych rukách. Tešíme sa, že Papradno bude na budúci rok reprezentovať Slovensko na európskej súťaži obnovy dediny. Verím, že uspeje v európskej konkurencii rovnako dôstojne, ako Oravská Polhora a Spišský Hrhov v predchádzajúcich dvoch ročníkoch,“ povedal Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Domov
Zdieľať
Diskusia