Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 9:19
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Fajčenie cigariet prispieva k vzniku depresie a schizofrénie, ukázala štúdia

NEWS CIGARETY TABAK
Uložiť Uložené

Tabakový dym obsahuje viac ako 250 škodlivých a vyše 50 karcinogénnych chemických látok.

O škodlivosti fajčenia sa zrejme nemusíme ani len rozprávať. Už dávno vieme, že tabakové výrobky spôsobujú problémy s dýchaním, obsahujú množstvo škodlivých látok a v neposlednom rade fajčiarom hrozí, že dostanú rakovinu. Podľa najnovšej štúdie zvyšuje tiež pravdepodobnosť vzniku depresií a schizofrénie.

Fajčenie cigariet prispieva k vzniku depresie a schizofrénie, ukázala štúdia
Zdroj: thomasheise

Výskum vypracovali vedci z univerzity v Bristole. Pomohli si databázou UK Biobank, ktorá zhromaždila informácie o 462 690 fajčiaroch. Použili pritom metódu, ktorá hodnotí zmeny v genóme. Ukázalo sa, že tabakové výrobky zvyšujú pravdepodobnosť vzniku depresie aj schizofrénie. Súčasne platí, že ľudia, ktorí takýmito problémami trpia, tabak vyhľadávajú častejšie.

Dlhodobo sa vie, že duševné ťažkosti úzko súvisia s užívaním tabakových výrobkov. Nebolo však jasné, či táto závislosť prispieva k vzniku ochorenia, alebo psychické choroby nejakým spôsobom vedú človeka k fajčeniu. Experti sa doposiaľ nevenovali fajčeniu duševne chorých ľudí. To bola zrejme chyba a ukazuje sa, že je na čase to zmeniť.  

Odporúčané
Ak tvoj otec fajčil cigarety, môžeš mať až o 9 % menej spermií. Vedci analyzovali aj problémy s plodnosťou Ak tvoj otec fajčil cigarety, môžeš mať až o 9 % menej spermií. Vedci analyzovali aj problémy s plodnosťou 29. júna 2019, 12:38

Na epidémiu fajčenia ročne zomrie vyše sedem miliónov ľudí. Z nich šesť miliónov sú konzumenti či bývalí konzumenti tabaku. Na pozore by sa však mali mať aj nefajčiari, až 890 000 zo spomínaných sedem miliónov sú ľudia, ktorí sú proti svojej vôli vystavení tabakovému dymu.

Tabakový dym obsahuje viac ako 250 škodlivých a vyše 50 karcinogénnych chemických látok. Na Slovensku sú nefajčiari chránení Zákonom o ochrane nefajčiarov, no stále sa u nás nájdu podniky, kde je dovolené fajčiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia