Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2019, 15:32
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Aké je najdôležitejšie slovné spojenie roka 2019? Preslávila ho aj Greta Thunberg

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Mladá aktivistka si pripisuje ďalší dôležitý míľnik. Počas celého roka propagovala klimatické štrajky, ktoré sa stávajú najdôležitejším slovným spojením roka 2019.

Jazykovedci z britského Collins Dictionary každoročne vyhlasujú, ktoré slovné spojenie má najväčší súvis s konkrétnym rokom. Pre rok 2019 sa víťazom stáva „klimatický štrajk,“ čím chcú poukázať na dôležitosť riešenia environmentálnych problémov, informuje Independent.

Zásluhy verejnosť právom pripisuje práve 16-ročnej aktivistke Grete Thunberg, ktorá venovala značnú časť svojej energie hnutiu #FridaysForFuture. 

Odporúčané
Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je líderkou dnešnej doby a budíček pre svetových lídrov Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je líderkou dnešnej doby a budíček pre svetových lídrov 3. novembra 2019, 9:16

Jej iniciatíva spustila množstvo štrajkov naprieč celým svetom. Stovky tisíc ľudí dávajú protestmi najavo svoju nespokojnosť s tým, ako nezodpovedne mocní predstavitelia štátov pristupujú k budúcnosti planéty. Samozrejme, cieľom je, aby si dôležitosť ekologickejšieho prístupu uvedomili aj jednotlivci. 

Ďalšie slovné spojenia, ktoré sa umiestnili medzi najpríznačnejšími k roku 2019, sú napríklad „influencer“ alebo „body positivity,“ v preklade spokojnosť so svojím telesným výzorom.

V minulom roku rovnako zvíťazil výraz spojený s ekológiou – „jednorazové použitie,“ čím sa jazykovedci snažili poukázať na zbytočné použitie jednorazových plastov a taktiež hromadný záujem o ich celosvetový zákaz. 

Odporúčané
Greta Thunberg sa vozila na bicykli s Arnoldom Schwarzeneggerom. Nevedel sa dočkať, kedy  aktivistku predstaví svojej dcére Greta Thunberg sa vozila na bicykli s Arnoldom Schwarzeneggerom. Nevedel sa dočkať, kedy aktivistku predstaví svojej dcére 5. novembra 2019, 20:51
Domov
Zdieľať
Diskusia