Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2019, 8:09
Čas čítania 9:14
Jakub Paulík

Hrubý zásah proti študentom 17. novembra 1989 spustil Nežnú revolúciu a spôsobil pád komunistov. Ľudí bili obuškami aj na úteku

Hrubý zásah proti študentom 17. novembra 1989 spustil Nežnú revolúciu a spôsobil pád komunistov. Ľudí bili obuškami aj na úteku
Zdroj: Jacques Langevin/Sygma/Sygma via Getty Images
ZAUJÍMAVOSTI 30. VÝROČIE NEŽNEJ REVOLÚCIE NEŽNÁ REVOLÚCIA
Uložiť Uložené

16. a 17. november 1989 sa zapísali do histórie Česka i Slovenska ako začiatok Nežnej revolúcie.

Zhromaždenia študentov pri príležitosti dňa študentstva v Bratislave a Prahe zo 16. a 17. novembra 1989 boli na počiatku Nežnej revolúcie. Zmena visela vo vzduchu, len sa nevedelo, čo ju nakoniec spustí. Zatiaľ čo bratislavský protest prebiehal iba pod prísnym dozorom Verejnej bezpečnosti, pražská demonštrácia sa nezaobišla bez hrubého zásahu bezpečnostných zložiek.

Zhromaždenie v Prahe prebiehalo relatívne pokojne, až kým nezačala jeho neoficiálna časť, kedy sa demonštranti vybrali smerom na Václavské námestie a nezačali vykrikovať heslá kritizujúce vládu komunistickej strany. Bezpečnostné jednotky dav ľudí obklopili a tých, ktorí sa rozhodli ďalej protestovať, vyhnali pomocou tvrdého nátlaku a fyzických útokov s obuškami. Výsledkom približne 2-hodinového zásahu bolo zhruba 600 zranených ľudí, z ktorých 35 museli hospitalizovať.

Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo a ďalší známi Slováci?
Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo a ďalší známi Slováci? Zdroj: REFRESHER

17. novembra si pripomíname kľúčovú udalosť histórie – 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorá v roku 1989 nenásilnou formou položila komunistický režim. Po krvavom potlačení pokojnej manifestácie študentov 17. novembra 1989 v Prahe sa na námestiach stretávali státisíce ľudí. Doslova v priebehu pár týždňov, porazili režim, ktorý vládol dlhé desaťročia tvrdou rukou a obmedzoval svojich obyvateľov. Nežná revolúcia priniesla slobodu do všetkých oblastí života na Slovensku.
V Refresheri sme sa rozhodli napísať sériu článkov, ktoré ti túto významnú udalosť lepšie priblížia. Pozrieme sa ale aj na neslobodu, ktorá revolúcii predchádzala a na to, ako sa spoločnosť za 30 rokov zmenila. Ďalšie články k výročiu nájdeš v tomto vlákne.
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa vedenie strany neobávalo bojkotu kritizujúceho režim
  • Ako sa do čela protestu dostal agent ŠtB a akými príkazmi sa údajne riadil
  • O fáme, podľa ktorej na mieste zabili študenta
  • Prečo bezpečnostné jednotky útočili na ľudí, ktorí sa dali na útek
  • Akú úlohu v zhromaždení zo 17. novembra zohrávali českí disidenti

 

Bratislavských študentov sledovala Verejná bezpečnosť

Dialóg, dialóg! Chceme školy pre všetkých, chceme školy pre všetkých! My chceme slobodu!“ aj tieto a mnohé iné heslá možno počuť na archívnom zázname Ústavu pamäti národa, ktoré zobrazujú pochod študentov v Bratislave zo 16. novembra 1989. Mladí muži a ženy s úsmevom na tvári dávali najavo svoj názor voči negatívnym stránkam vtedajšieho režimu v Česko-Slovensku. To sa, pochopiteľne, nezaobišlo bez prítomnosti zložiek Verejnej bezpečnosti, ktorej jednotky celú situáciu pozorovali.

Zasahu proti studentom 17.11.1989
Zasahu proti studentom 17.11.1989 Zdroj: Archív RTVS

Nepovoleného zhromaždenia sa zúčastnilo zhruba 300 študentov. Ich pochod začal na Hodžovom námestí a následne sa presunuli cez námestie SNP a Šafárikovo námestie k bývalému ministerstvu školstva. To bolo situované na Dobrovičovej ulici.

 

Išlo o neorganizovanú skupinu stoviek ľudí, ktorá chcela slobodne prejaviť svoj názor

Čo týmto pochodom plánovali mladí ľudia vlastne docieliť? Prítomnému spravodajcovi na zázname UPN sa vyjadrila vtedajšia študentka 4. ročníka žurnalistiky Henrieta Hlinková. Odmietla, že by ich cieľom boli akési nezmyselné výtržnosti, či spomaľovanie dopravy. Pochodom si chceli pripomenúť Medzinárodný deň študentstva a žiadali aj reformu školstva.

Odporúčané
5 potravín, ktoré prežili komunizmus. Chutili našim starým rodičom, rodičom a chutia aj nám 5 potravín, ktoré prežili komunizmus. Chutili našim starým rodičom, rodičom a chutia aj nám 17. novembra 2021, 12:30

Chceme týmto gestom ukázať, že nám záleží na tom ako študujeme a prečo študujeme. Aby tento život na vysokej škole mal nejaký zmysel,“ zakončila svoje vyjadrenie, po ktorom nasledoval burácajúci potlesk prítomných demonštrantov.

Medzinárodný deň študentstva vychádzal z pražských protestov študentov z roku 1939. 17. novembra vtedy nacisti popravili deviatich protestujúcich, mnohých ďalších poslali do koncentračných táborov a uzatvorili české vysoké školy.  

Ďalší z davu študentov sa v roku 1989 na kameru sťažoval na neobjektívnosť školských učebníc v oblasti filozofie, sociológie, psychológie i histórie. Zdôrazňoval, že marxisticko-leninská filozofia zamlčuje existencionalistov, ako napríklad Tomáša Akvinského.

Zmena bola vo vzduchu od príchodu Gorbačova k moci

V Bratislave sa spontánnym spôsobom stretla skupina niekoľkých stoviek študentov, ktorú nikto neorganizoval. Vtedajší šéf komunistickej strany v Bratislave sa s nimi prišiel dokonca porozprávať, a to veľmi priateľsky a otvorene. Nič sa ale nestalo, pretože to nemalo taký rozmer, že by museli zasiahnuť poriadkové sily, ako v prípade 17. novembra v Prahe. Už aj ten 16. november v Bratislave je ale zreteľným dôkazom toho, že spoločnosť bola v očakávaní prichádzajúcej zmeny,“ povedal pre Refresher bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Odporúčané
Povinná brigáda v konzervárňach namiesto letnej dovolenky. S čím všetkým by si sa musel rozlúčiť, keby si žil pred novembrom 1989? Povinná brigáda v konzervárňach namiesto letnej dovolenky. S čím všetkým by si sa musel rozlúčiť, keby si žil pred novembrom 1989? 17. novembra 2021, 9:30

Poslednou zastávkou demonštrantov bolo Hviezdoslavovo námestie, odkiaľ sa študenti následne rozišli. Demonštrácie sa po Bratislave deň na to konali taktiež v Prahe. Ich dosah a následky sa do histórie takzvanej Nežnej revolúcie zapísali naozaj veľkými písmenami.

„Že zmena prichádza bolo zreteľné najneskôr od 85.-86. roku. Gorbačov bol pri moci a bolo jasné, aké zmeny prebiehajú v samotnom Sovietskom zväze. Išlo takzvaný proces glasnosti – teda hovorme slobodne to, čo si myslíme, a to, čo sme zažili. Potom aj proces perestrojky, čiže zmena toho šialeného molochu, štátom riadeného hospodárstva. Zmeny boli na spadnutie,“ dodal ďalej.

Začiatkom júla 1989 som spolupracoval s Vysokou školou múzických umení, kde sme sedeli aj s herečkou Zuzanou Mistríkovou a chceli sme robiť po prázdninách nejaký kabaret. Ale tvrdil som, že ho už možno ani nespravíme, pretože sa blíži zmena. Povedal som, že najneskôr na Vianoce či Nový rok budeme v slobodnom štáte. Zuza na to povedala, že ak budem mať pravdu, tak platí basu šampanského. A v 91. roku ju aj zaplatila. Bolo jasné, že to príde. Len sme nevedeli čo to spustí,“ spomína na udalosti pred 17. novembrom, kedy hrubý zásah bezpečnostných jednotiek voči študentom v Prahe vyvolal v ľuďoch mimoriadny odpor.

Odporúčané
Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo, Pil C a ďalší známi Slováci? Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo, Pil C a ďalší známi Slováci? 16. novembra 2019, 13:45

Vedenie strany organizátorom verilo, masívny protest proti režimu neočakávali

Text pozvánky k zhromaždeniu v Prahe 17. novembra 1989 naznačoval, že si organizátori neplánujú iba uctiť obete, ktoré padli za slobodu v boji proti nacistom. Okrem toho sa podľa obsahu pozvánky chceli „aktívne prihlásiť k ideálom slobody a pravdy“. Ako totiž slobodu a pravdu v roku 1939 ohrozoval nacistický totalitný režim, tak to bolo aj v prípade komunizmu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76223 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo pokojnú manifestáciu 17. novembra 1989 premenili bezpečnostné zložky na násilný útok 
  • O príslušníkovi ŠtB Ludvíkovi Zifčákovi, ktorý sa zúčastnil protestu
  • O fáme, podľa ktorej na mieste zabili študenta Martina Šmídu
  • Ako prebiehal hrubý zásah proti civilistom, na ktorých útočili aj v momente, kedy dvíhali ruky
  • Prečo sa do zhromaždenia 17. novembra nezapojili českí disidenti
Domov
Zdieľať
Diskusia