Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2019, 14:27
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Slovenský psychiater hodnotí Jokera: V mojej ambulancii sa objavil človek so zbraňou. Žiadal veci, ktoré som nemohol splniť

Slovenský psychiater hodnotí Jokera: V mojej ambulancii sa objavil človek so zbraňou. Žiadal veci, ktoré som nemohol splniť
Zdroj: Warner Bros.
REFRESHER
Uložiť Uložené

Aj v mojej ambulancii sa objavil človek so zbraňou v ruke. Žiadal odo mňa veci, ktoré som nemohol splniť.

Joker je kinohit, onedlho zarobí miliardu a je viac než jasné, že sa na nej nezastaví. Máme tu konečne úspešný počin od DC a s čistým svedomím môžeme povedať, že Joker je prvotriedny film. V hlavnej úlohe si kultovú postavu a úhlavného nepriateľa Batmana zahral Joaquin Phoenix. V sólovke však nebojoval proti Brucovi Waynovi. Jeho protivníkom bola spoločnosť, ktorá ho vytlačila na úplný okraj. A melie z posledného.

Odporúčané
Čo znamenala posledná scéna v Jokerovi? Bolo niečo z toho skutočné, alebo nás Arthur celý čas klamal? Čo znamenala posledná scéna v Jokerovi? Bolo niečo z toho skutočné, alebo nás Arthur celý čas klamal? 10. októbra 2019, 13:39

Smetiari štrajkujú a mesto je plné odpadkov. Arthur Fleck chodí do práce, je pouličný klaun. Baví ho to, napĺňa a je to jedna z vecí, ktorej sa nechce vzdať. Divák sleduje, ako si muž odhadom po štyridsiatke zarába peniaze tým, že šaškuje s malým transparentom. Snaží sa tak propagovať podnik, no okoloidúci si ho nevšímajú.

Teda, všimli si ho mladíci. Ukradli mu transparent a on za nimi bežal. Nemotorne, v klaunských topánkach. V temnej uličke ho zrazili na zem, zničili mu jeho pracovnú pomôcku, ktorú sa od nich snažil získať späť. Aby toho nebolo málo, poriadne ho zbili. „Film je predovšetkým o nás, o našej spoločnosti. Tá dotlačila senzitívneho človeka až za hranicu racionálneho zmýšľania, Arthur sa stal postupom času jednoducho negatívnou figúrkou,“ hovorí psychiater Péter Hunčík.

Človek začne premýšľať nad tým, aby sa nedostal do takého stavu, v akom bol Arthur

Skúsený psychiater s vyše 40-ročnou praxou na film zašiel len nedávno. Čítal si však o ňom posledné týždne veľa a je rád, že si naň konečne našiel čas. Film má podľa neho jasný odkaz, odráža realitu a neduhy dnešnej spoločnosti. „Arthur si nevie nájsť miesto v spoločnosti, nepozná svoje pozitívne a negatívne stránky. Hneď na začiatku filmu zažívame jeho boj,“ povedal pre Refresher.

Nemyslím si teda, že zdravo uvažujúci človek na základe tohto filmu začne vraždiť alebo sa správať brutálne. Práve naopak, na snímku reaguje presne opačne, ak má dostatok sebakritiky.

Arthurov šéf mu dá ultimátum. Buď tabuľu vráti, alebo poletí. On ale o svoju robotu nechce prísť, podľa jeho slov ju zbožňuje. „Šéf mu neverí jeho príbeh. Žiadna satisfakcia, žiadne zadosťučinenie. Aj bez toho má Arthur problém so svojím sebaobrazom, no a podobné udalosti, ktoré pravidelne prežíva, prehlbujú jeho psychické ťažkosti. Vybudoval si tak postupne aktívny odpor voči spoločnosti, a to bez toho, aby to bolo jeho "cieľom",“ mieni Hunčík.

Film vyvolal rôznorodé reakcie. V USA sa hlavne spočiatku ozývali hlasy, že snímka môže poškodiť spoločnosť a ľudí motivovať k podobným činom. Podľa psychiatra sú to neopodstatnené obavy. Film má podľa neho šokovať a divákom má odoslať jasný odkaz – toto je už cez čiaru.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76213 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si psychiater myslí, že film môže mať vplyv na brutalitu divákov
  • Že film je vlastne odrazom celej spoločnosti
  • Čo hovorí psychiater na otázku, či bol Arthur psychopat
  • Ako podľa psychiatra vníma hlavný hrdina filmového trháku samého seba
  • Čím sa nový Joker odlišuje od svojich predchodcov
Domov
Zdieľať
Diskusia