Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2019, 16:32
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

V Microsofte skúšali štvordňový pracovný týždeň. Produktivita zamestnancov sa prudko zvýšila a menej ničili životné prostredie

NEWS MICROSOFT
Uložiť Uložené

Ľudia, ktorí si cez víkend oddýchli, pracujú efektívnejšie.

Japonský Microsoft v auguste skúšali  experiment, pri ktorom mal ich pracovný týždeň namiesto piatich dní len štyri. Aj napriek tomu sa však produktivita zamestnancov zvýšila o 40 percent, informuje Mashable. Dokonca tým chránili životné prostredie.

Experiment prebiehal jeden celý mesiac a zapojených bolo všetkých, približne 2 300 zamestnancov. V práci boli o päť piatkov menej s tým, že im žiadnym spôsobom neznížili plat.

 

V Microsofte skúšali štvordňový pracovný týždeň. Produktivita zamestnancov sa prudko zvýšila a menej ničili životné prostredie
Zdroj: flickr

Na celom svete je zakorenená predstava piatich dní v pracovnom týždni, no po výsledkoch z Japonska by sa to mohlo zmeniť. Keďže pracovali menej, tak si zamestnanci museli svoj čas lepšie rozdeliť a množstvo stretnutí bolo kratších a efektívnejších alebo sa nekonali vôbec. Samozrejme, treba povedať, že nie je žiadnym prekvapením, že ľudia, ktorí sú oddýchnutí a šťastní, pracujú lepšie.

Výhody experimentu však nekončia pri tom, že zamestnanci v konečnom dôsledku pracovali viac. Keďže boli v práci menej, spotreba elektriny sa znížila o 23,1 percenta. Kvôli kratším alebo odstráneným stretnutiam vytlačili o 58,7 percent menej papierov. V podstate to znamená, že štvordňový pracovný týždeň nie je dobrý len pre zamestnancov, ale aj pre životné prostredie.

Odporúčané
Skladací mobil aj konkurent bezdrôtových slúchadiel AirPods. Microsoft ukázal nálož noviniek Skladací mobil aj konkurent bezdrôtových slúchadiel AirPods. Microsoft ukázal nálož noviniek 3. októbra 2019, 10:36

Daný Microsoft hovorí, že síce trojdňový víkend nezavedú nastálo, no experiment zopakujú budúce leto a možno aj nejaké iné mesiace v roku.

Domov
Zdieľať
Diskusia