Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2019, 13:22
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Ak by vo filme Amnestie spomenuli amnestie a vzburu v Leopoldove jednou vetou, dej by sa výrazne nemenil. A to je škoda (Recenzia)

Ak by vo filme Amnestie spomenuli amnestie a vzburu v Leopoldove jednou vetou, dej by sa výrazne nemenil. A to je škoda (Recenzia)
Zdroj: Azyl Production / RTVS
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nemožno trojici vyčítať, že sa rozhodla zamerať sa na životné príbehy. Vyčítať im možno nevyužitý potenciál.

Slovenské filmy zažívajú zlatý vek, čo je pre našu spoločnosť a kultúru skvelá správa. Dlhé roky sme patrili  na chvost v rámci výroby celovečerných filmov. Stále sa nemôžeme porovnávať napríklad s takou s Českou republikou, no v porovnaní s minulosťou sme na tom podstatne lepšie. Úspech majú predovšetkým filmy a celovečerné dokumenty zamerané na našu politickú minulosť. Amnestie nie sú výnimkou, sústreďujú sa na udalosti po roku 89.

Režiséra Jonáša Karáska, scenáristu Maroša Hečka a kameramana Tomáša Juríčeka už dôverne poznáme, film Kandidát z roku 2013 patrí bezpochyby medzi slovenské snímky, ktoré sa oplatí pozrieť. Trojica ukázala, že sa kvalitný film dá natočiť aj na Slovensku, pričom naň nepotrebuješ obrovské peniaze.

Odporúčané
Nový Terminátor je prekvapivo dobrým filmom a séria tak môže pokračovať (Recenzia) Nový Terminátor je prekvapivo dobrým filmom a séria tak môže pokračovať (Recenzia) 31. októbra 2019, 22:32

Rovnako ako pri Kandidátovi, aj Amnestie si pomáhali knižnou predlohou. Autori hneď na začiatku filmu zdôrazňujú, že hlavné postavy sú fiktívne a film sa len inšpiroval udalosťami, ktoré sa po roku 1989 diali. Ak si teda očakával, že uvidíš dôverne spracované historické udalosti, budeš možno sklamaný.

Hlavná postava plná odkazov

Hečko však na to, že sa film pevne nedrží toho, čo sa pred vznikom Slovenskej republiky dialo, upozorňoval ešte pred premiérou filmu. Jasne prízvukoval, že sa sústredí na príbeh a nechá na sebareflexii divákov, čo si z filmu „zoberú“. Film teda jemne kĺže po udalostiach z minulosti a sústreďuje sa na dejové linky hlavných postáv, pričom diváka necháva vnímať ich emócie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia