Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. novembra 2019, 13:15
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor)

Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor)
Zdroj: Gameshit
HUDBA PIL C
Uložiť Uložené

Pil C porozprával o novom albume, ale aj politike, beefoch, súkromí a skoro dvojročnej pauze.

Po dvojročnej pauze sa vrátil, aby vydal svoj najúspešnejší album, ktorý za prvých 12 hodín predpredaja zaznamenal platinovú platňu. Predtým sa Pil C bez avíza odmlčal, v našom rozhovore sa dozvieš, čo bolo dôvodom a aká situácia mlčanie prerušila. Porozprával nám, kde sú podľa neho hranice rapovania o politike, aj ktorý domáci interpret si od neho vypýtal peniaze za slohu na novom albume.

Odporúčané
Ego: Mám video ako Tekashi po prvýkrát strieľa z pištole, keď bol naposledy na Slovensku (To najlepšie z Refresheru) Ego: Mám video ako Tekashi po prvýkrát strieľa z pištole, keď bol naposledy na Slovensku (To najlepšie z Refresheru) 30. septembra 2019, 9:47

Prebrali sme všetko dôležité v súvislosti s novým albumom, konflitky z minulosti a aktuálne dianie na scéne. Pil C nám taktiež prerozprával svoju verziu príbehu, prečo sa nakoniec neobjavil na Egovej skladbe Flexim ako Gott. Svoju slohu síce nahral za necelý deň, no keď člen Kontrafaktu zverejnil cover, jeho meno tam nefigurovalo. 

Každý úspešný raper je aj influencer, s Pil Cm to však značky nemajú jednoduché: „Nedávno som napríklad odmietol deal s jednou bankou lebo ponúkli málo peňazí a o týždeň som videl v tej kampani iného rapera,“ prezradil v rozhovore. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kvôli čomu si dal Pil C pauzu od hudby
  • Čo znamená názov albumu 2086 a na čo odkazuje cover
  • Ktorý domáci raper si od Pil Cho vypýtal peniaze za slohu
  • Aké sú podľa neho hranice rapovania o politike
  • Aká je Pil Cho verzia príbehu o skladbe Flexim ako Gott
  • Koľko tisíc eur stál videoklip ku snippetu
  • Prečo si Pil C myslí, že beefy scéne vôbec nepomáhajú
  • Aký je jeho názor na kauzu okolo kradnutia beatov
  • Čo si Pil C myslí o Gogovi, s ktorým mal pred časom vyhrotený konflikt 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Tomáš Thurzo

V čom sa Pil C oproti roku 2016 najviac zmenil?

Určite v myslení a v názoroch, tak, ako každý. Práve tie roky sú obdobie, po ktorom s odstupom vnímam, čo všetko som spravil dobre a čo zle. Inak vnímam seba či už hudobne, ale inak vnímam aj svoj súkromný život. Viac vyhľadávam komfortnú zónu. Na druhej strane, dá sa povedať, že ja sám som sa nezmenil v ničom. 

Ako to myslíš?

Stále to budem ja. Stále budem jesť o desiatej večer rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky a vstávať, ako keby som šiel do práce. Stále budem radšej doma pozerať Netflix ako tráviť čas vonku. Určité veci sú v nás hlboko zafixované. Tak ako ma môžeš vidieť jesť jedlá od najlepších šéfkuchárov, tak celý mesiac, alebo pokojne aj celý rok, môžem jesť chleba s maslom a s kyslými uhorkami. 

A v rámci hudby? 

Stále platí, že píšem o tom, čo žijem a žijem to o čom píšem. Keď som začínal, žil som iný život, nemal som to, čo mám teraz, ale hlavne, vtedy som si neuvedomoval, ako hudba dokáže ovplyvňovať ľudí, ktorí jej skrz svojho obľúbeného interpreta načúvajú. Nechcem zas vyslovene teraz tvrdiť, že by som si bral servítku pred ústa ale pristupujem k tomu trochu opatrnejšie ako kedysi. 

Odporúčané
V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? 17. júla 2019, 16:00

Tým pádom hľadáš spôsob, ako to podať, aby to ostalo pochopené?

Myslím si, že si v tom každý nájde to, čo si v tom potrebuje nájsť. 

„Počúvam nahrávky, Gorilu aj Kočnera s Trnkom, sledujem prepisy z Kočnerovej Threemy. Chápem ale, keď o tom interpreti nerapujú,“ hovorí Pil C o rapovaní o politike. 

Ty si dávnejšie zdieľal, ako ľudia vysvetľovali na slovenskej verzii portálu Genius track Silent Hill.

Áno, pamätám si, že niekto ma označil. Dovtedy som ani len netušil, že tam mám nahádzané veci. Niečo bolo interpretované tak, ako som to myslel, ale boli tam, samozrejme, aj chyby. Ak sa dá, snažím sa do mojich textov vždy dostať aj určitú dávku sofistikovanosti. Mám napozeraných veľmi veľa seriálov a filmov a načítaných rovnaké množstvo kníh, takže tie odkazy na osoby alebo udalosti často vyplývajú z ich povahy alebo z ich príbehu. Musel by si vidieť celý Netflix, aby si poňal všetko (smiech).

Ty si si dal po druhom albume dosť dlhú pauzu. Nakoľko bola plánovaná?

Bola plánovaná len čiastočne, vlastne iba ako krátka pauza na načerpanie nových síl a nakoniec sa mi to trochu predĺžilo (smiech). Vedel som, že potrebujem na chvíľu pauzu. Dobré obdobia striedali tie zlé a vnútri som začal zvádzať čoraz intenzívnejší boj s rôznymi, dajme tomu, démonmi. Dokonca som uvažoval, že sa na to vyseriem úplne. 

Tieto myšlienky si mal ale už pred VRHEKUT. 

Stále ma ale podržali ľudia. Keď som už videl, že to nemá zmysel, prídu svetlé momenty, ktoré tomu ten zmysel vždy dajú. 

Ako vyzerá taká pauza? Jednoducho netvoríš a čakáš, čo sa stane? Dá sa to nazvať taktikou?

To určite nie, nesedel som doma a nečakal som na svoju hviezdnu chvíľu. Určite to nebola z mojej strany žiadna napoleonovská stratégia. Cítil som sa vypísaný, veď som za krátke obdobie napísal v tej dobe asi 60 trackov. Podľa mňa je pauza úplne normálny jav v živote hudobníka, umelca, spisovateľa, atď… Aj keď u nás keď vydáš album, tak sa ťa fanúšikovia pýtajú, kedy bude ďalší. To je najrýchlejšia cesta do pekla. 

Skôr som sa snažil venovať čas sebe a svojim problémom, dával som si do poriadku veci v hlave a to, čo sa stane v rámci hudby alebo kariéry som neriešil. Potreboval som aj odstup aj čas na nové zážitky a spomienky. No čím si dlhšie ticho, tým si začneš viac a viac uvedomovať, že bude problém sa vrátiť a potom už iba padáš hlbšie a hlbšie do toho. V dnešnej rýchlej dobe platí, že musíš byť stále na očiach, musíš byť “online” a vydávať.

V tvojom prípade to ale tak nebolo, súdiac podľa čísel, ktoré máme možnosť vidieť. 

Mal som pocit, že fanúšikovia, ktorí vyrastali na HYPE už zostarli, takisto ako tí, ktorí počúvali VRHEKUT. V podstate v tom medziobdobí som vydal len jednu starú šuflíkovku na Špeciálovom albume a dal som asi len jeden alebo dva featy. A že mám teraz skvelé čísla na novom albume môžem ďakovať len a len ľuďom, že mi jednoducho zostali verní, čo si veľmi vážim. 

Tam mal byť aj Rytmus, že? 

Áno, púšťali sme si to viackrát v aute, už aj písal tuším do toho, no keď som vydal Silent Hill, tak mi povedal, že on by radšej išiel do spolupráce so mnou na niečom podobnom moodovom a hlbšom. 

Teraz si ho volal na album? 

Rozmýšľal som nad tým, tak ako vždy, akou cestou sa vyberiem v rámci hostí na albume, ale nakoniec som mu neposlal žiaden track. Pevne verím, že sa čoskoro stretneme už konečne na nejakom tracku 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Nicole Lieskovská

Aký bol prvý impulz, že je pauze koniec? 

Sám nad tým rozmýšľam. Myslím si, že tým úplne prvým impulzom bol track RBMK. Ani nie, keď som to písal, ale až keď sme to nahrali. Pustili sme si to a vtedy sme sa všetci v štúdiu zhodli, že ok, to sa podarilo, spĺňa to naše nároky, pome ďalej. Podobne pri VRHEKUTE bol impuzlom Silent Hill, kedy som si po nahratí povedal, že idem do toho naplno. 

Ty si na sociálnych sieťach písal, že ten album je dôležité počúvať ako celok. Prečo si mám vypočuť 2086 skladbu po skladbe od prvej až po poslednú?

Mal som veľmi veľa verzií zoradenia tracklistu. Fakt asi dva týždne som si nad tým lámal hlavu, skúšal, prehadzoval, púšťal, až kým som s tým nebol spokojný. Súčasné zoradenie je najlepšie logicky, príbehovo, atmosféricky aj emocionálne. 

Čo sa dozviem, keď si to vypočujem takto? 

Určité veci sú robené v nadväznosti na seba. Keby si to pustíš inak, prídeš o niektoré momenty. Napríklad prvý track Modriny končia skitom, ako ma Teo (pozn. red. Joe Trendy) budí. V ďalší track je môj storytelling z Vegas, kde sme boli spolu a celé to tam prežili bok po boku. Celé to zapadá do seba. Postupne to celé nabehne a tak isto ako v bežnom živote, tak aj tu si chvíľu hore, chvíľu dole, no nikdy vlastne nevieš na čom si. Prestriedajú sa ti nálady. V jeden moment míňaš tisíce v klube a o chvíľu ťa zrazí na kolená depresia, tak ako v bežnom živote. Bum, skrat a si v temnote.

„Vadí mi, keď niekto rapuje „na prvú.“ Vadí mi prvoplánovosť, neschopnosť byť inovatívny a vadí mi, keď sa niekto na rape priživuje,“ komentuje Pil C typy slovenských raperov, ktoré mu vadia najviac.

A ako to končí, odkazuješ na začiatok niečoho ďalšieho? 

Koniec je nový začiatok si zabil (smiech).

To mi nenapadlo (smiech). 

Končí to skladbou Tony Stark. Je to zároveň odkaz na predošlý projekt, kde bol Tony Soprano, mám rád symboliku. Tony S.

Tony S. si zabil, bude na ďalšom albume Tono Suchota? 

To mi nenapadlo (smiech). Každopádne, Tony Stark je referencia na posledných Avengers, kde sme sa lúčili s Tonym no a moje úplne posledné slová na albume sú “už nech som preč”. To je možno odpoveď aj na veľa otázok, ktoré si mi položil pred tým. Nie je náhoda, že je tento track úplne posledný. 

Odporúčané
Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? 30. apríla 2019, 18:11

Poďme k jednotlivým trackom. Myslíš si, že poslucháči rozumejú, o čom je Peroxid 3? Mám na mysli, či vedia, kto je Kováčik a Fico a podobne. 

Možno mi nejde o to, aby rozumeli, nevadí mi to, keď nerozumejú. Účel bude pre mňa splnený vtedy, keď niekoho donútim, aby si aspoň niečo vyhľadal a zistil v prípade, že nemá prehľad. Stačí mi, že sa nad tým poslucháči zamyslia, lebo veľa z nich má dnes apatiu k politike a veciam, čo sa tu dejú. 

A ako vnímaš všeobecný názor, že sa nemá rapovať o politike, ktorý razí napríklad Separ?

Každý nech si, samozrejme, rapuje o čom chce a ako to cíti. Tým, že ja som trochu “deformovaný”, lebo som politiku študoval a veľmi veľa čítam, je to pre mňa prirodzené. Každé ráno aj večer čítam správy, články a pohybujem sa v kruhu kamošov, ktorí politiku a kauzy riešia, takže som prakticky v centre diania. Každý občan, ktorému leží na srdci dobro krajiny, by sa mal zaujímať o verejné dianie. Aj o tom je predsa demokracia.

Aj keď uznávam, že v tejto konštelácii sa asi nezmení toho veľa len na základe zvýšeného záujmu. Raperi, resp. MCs boli ale vždy, hlavne v začiatkoch hlasnou trúbou spoločnosti. Čiže prečo by som nemal nahlas povedať, čo si myslím. Počúvam nahrávky, Gorilu aj Kočnera s Trnkom, sledujem prepisy z Kočnerovej Threemy. Chápem ale, keď o tom interpreti nerapujú.

Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor)
Zdroj: Pil C

Kde je hranica toho celého? Podporil by si rapom aj konkrétnu politickú stranu alebo rapovanie o politike končí pri kritike systému? 

Ja som sa už dávnejšie vyjadril, že umelec by mal byť apolitický. Veľa ľudí mi odvtedy vyčíta, že dávam rozhovory do denníkov a že rapujem o politike. To ale neznamená, že o tom nemám rapovať, to znamená, že by som nemal v texte pred voľbami rapovať o podpore pre nejakú stranu alebo by som nemal chodiť hrávať politikom na ich predvolebné meetingy. 

Shoutout Jožo Ráž, ktorý chodieval hrávať na meetingy HZDS. 

Napríklad. Ja nerapujem, že choďte všetci voliť Trubana, Bugára alebo Kisku.

Čiže, keď to zjednodušíme, je logické kritizovať ale je zodpovedné nenavádzať. 

Samozrejme, hlavne keď to prinúti mladých trochu viac sa začať zaujímať o politiku. Ja nikoho nenútim, aby išiel voliť toho, koho budem ja. 

Už vieš, kto to bude? 

Momentálne sa rozhodujem medzi dvoma subjektami.

„Naživo, zoči-voči, boli zakaždým vždy v pohode, no skôr ma trápilo, čo sa dostávalo ku mne, že čo kto z nich o mne kde hovoril.“  (Pil C o Haha Crew)

Nerozmýšľal si, že sa budeš aj viac angažovať v politike? 

Zatiaľ je to z mojej strany dostatočné, uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Možno raz vstúpim do dobrej politickej strany a budem pomáhať našej krajine.

Na Peroxide 3 spomínaš, že sa s tebou chcel stretnúť Richard Sulík. Vieš, čo chcel?

Mám pocit, že viem, čo chcel. Vtedy sa vo veľkom riešilo niečo s Kotlebom, už si presne nepamätám, čo to bolo. Vymenili sme si pár správ ale stretnutie sa nikdy nekonalo. Bohužiaľ.

Písal ti e-mail?

SMS-ku.

Stretol by si sa s ním? 

Minimálne by som si vypočul, že čo. Nemám nič proti tomu, sa s niekým stretnúť. Ale v dnešnej dobe si ľudia vysvetľujú veci tak ako im vyhovuje. Na stretnutí ťa odfotí nedajbože Peťo Tóth (pozn. red. bývalý príslušník SIS, ktorý pre obvineného Kočnera sledoval na objednávku novinárov) a už by to išlo. (smiech). 

Odporúčané
Zakladateľ HIP-HOP.sk: Slovenskí raperi chodili prosiť a presviedčať vydavateľstvá, bolo to úplne inak (Rozhovor) Zakladateľ HIP-HOP.sk: Slovenskí raperi chodili prosiť a presviedčať vydavateľstvá, bolo to úplne inak (Rozhovor) 26. júla 2019, 13:23

Čo je na tom albume pre teba najpochmúrnejšie? 

Keď prišiel do štúdia Nabis, môj človek since day one, pustil som mu to celé a ako jednu z prvých vecí skonštatoval, že je to najsmutnejší album a že aj tie tracky, ktoré sa môžu niekomu zdať ako veselšie a bezstarostné, sú svojim spôsobom depresívne. Takže asi všetko, highlightom sú asi tracky Remington 11, Všetko, čo ma trápi a Chlad. 

Bude tým pádom album kompatibilný so živými koncertami? 

Keď som to robil, nemyslel som spočiatku na koncerty. Možno v niektorých drobných veciach áno, no neriešil som ale úplne, že či s tým môžem hrať kluby. Vždy záleží od toho, ako to podáš. Často som aj napríklad mával otázky od ľudí, že prečo nehrávam na koncertoch Pompeje alebo Apatiu. Myslím si, že môže fungovať naživo aj tento typ skladieb.

Cover si nefotil na zelenom plátne, ako by možno niekto predpokladal, ale nahý vo vani. Prečo si si to takto komplikoval? 

Celý ten cover má viacero rovín. Prvá je, že má byť na pohľad chladný ba priam až strojový. Ďalšia rovina je, že ja aj Nabis sme veľkými milovníkmi starého science fiction, napríklad spomeniem Alien sériu. Vo vani som ležal v škrobovej tekutine, čo má symbolizovať niečo ako stázu alebo hybernáciu, čo je klasický záber zo sci-fi filmov a symbolizuje to mimo iného aj to, že aj ja som sa ako keby zapol a prebral. Je to také prepojenie toho chladu, tej sci-fi tematiky ale aj vynárania sa z nejakého životného obdobia do ďaľšieho. Našu oddanosť ku science fiction symbolizuje aj tá grafika okolo a zadná strana, ktorá vyzerá ako monitor starého počítača.

Keby sa album nevolal tak, ako sa volá, ako by sa volal? 
Pracovali sme aj s rôznymi verziami oxymorónov. Niečo čo by si vo svojej podstate odporovalo, niečo ako Tichý hluk alebo Chladný oheň, 2086 ale vysvetľovalo všetko. Je to 100 rokov, odkedy som sa narodil, 1986 a zároveň v tomto roku bol aj natočený môj obľúbený film Aliens a taktiež vtedy vybuchol Černobyľ, čo je ešte odkaz ku RBMK, k prvému singlu z albumu, teda takému spúšťaču toho celého. Je to poprepájané, niekde drobnými a ťažko viditeľnými nitkami, inde hrubými lanami. Verím, že každý poslucháč si tam niečo nájde. 

Aký bol kľúč ku výberu hostí? 

Nechcel som ísť nejakou, nazvime to zabehnutou cestou, ktorou idú všetci. Keď sa zamyslím, tak mohol som dať na album vlastne každého, koho by som chcel.

Takže kľúč bol ich tam nedať? 

Cieľom bolo hlavne dať tam nové mená. Taktiež som si chcel skúsiť aj spojenia, aké som doteraz nemal. Zo starej gardy je tam len Smack a Ektor, s oboma je to naša druhá vec a prvá na mojom projekte. Inak je tam aj napríklad 14-ročný producent Lil May, deviatak na základnej zo Spišských Hanušoviec a mladú producentskú krv zastupuje aj Mjay . Samozrejme, je tam Špeciál na polovici albumu, ale tak v tomto prípade platí, že my dvaja sme ako jeden team. Potom som chcel som dať aj priestor ľuďom odomna, takže Marko a Luisa. A sú tam takí, ktorých počúvam aj ja v aute – napríklad Dollar Prync alebo Frayer a Sak10denz. Ako som vravel, chcel som dať priestor hlavne mladým puškám. 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Nicole Lieskovská

Keď už spomínaš toho Smacka. Vaša spoločná vec má veľmi dlhú históriu, keďže je celá vystavaná na slohe, ktorá nebola použitá na tracku Flexim ako Gott od Ega, kde sú aj Haha Crew a Yzomandias. Ako to celé bolo? 

Bol som vo Varšave, bol víkend tuším, podvečer. Zvoní mobil, pozriem a Ego, že má super track na jeho album, problém bol v tom, že mám na to len dva dni, lebo už mal uzávierku albumu. Povedal som mu, že to dám, lebo šak sen, ne? A že, budem rád keď tam budem môcť byť. Okamžite som to napísal, nahral, vystopoval a poslal mu. No a nebolo to tam.

Ty si sa to dozvedel, keď to vyšlo a nepočul si sa tam? 

Trochu skôr, dozvedel som sa to, keď dal vonku cover a nevidel som na ňom svoje meno. Prebehlo veľa telefonátov, Ego sa mi to snažil vysvetliť. A nechcel som tu slohu len tak nechať v šuflíku, keďže aj po rokoch ma baví, tak, som si ju dal na album. 

„Beriem to ako povinný nástroj v rámci svojej kariéry. Keby je na mne, vymazal by som Instagram aj Facebook,“ opisuje Pil C svoje pôsobenie na sociálnych sieťach.

Hovorí sa, že si tam nebol, lebo to tak chceli chalani z Haha Crew, aj keď Ego tvrdí, že bolo nejaké hlasovanie v nejakom backstagei. Aký máte vzťah so Samom, Dalybom a Zayom? 

Momentálne asi neutrálny, skôr to je otázka na nich, ako vnímajú oni mňa (smiech). Už mám vek nato aby som sa dokázal pozerať na veci s nadhľadom. Naživo, zoči-voči boli zakaždým vždy v pohode  no skôr ma trápilo, čo sa dostávalo ku mne, že čo kto z nich o mne kde hovoril. Teraz maximálne sem-tam zachytím, keď niečo vydajú, ale to je všetko. 

Ty počúvaš slovenskú hudbu?

Málo a ešte menej, keď pracujem na albume. Najviac asi v aute cestou na a z koncertu, ale 80-90 % z toho sú zahraničné veci. 

Čiže nemáš prehľad?

Momentálne asi veľmi malý. Ešte tým, že som niekedy ako idiot potvrdil 5-tisíc ľuďom žiadosť o priateľstvo, tak mám na nástenke milión príspevkov denne. Okrem toho, že tam vidím rôzne susedské burzy a blšáky, sem-tam sú tam aj nejaké tracky, ale väčšinou totálny trash. Takže mám prehľad v najhoršom rape od no-name interpretov, ktorý vychádza (smiech). Ale možno je dobré mať prehľad, neviem. 

Mal si v pláne na albume aj nejaké spolupráce, ktoré nevyšli?

Jedine Toxxxovi som písal, že či nechce ísť na jednu skladbu, na tú, kde je ako producent Vae Cortez, s ktorým on robieva. Páčilo sa mu to, povedal, že je to super, ale že si mám pripraviť „stack.“ Nemám problém zaplatiť producentovi, ale platiť cz/sk raperovi, aby bol na mojom albume? Ani som mu neodpísal.  

Ako si zatiaľ spokojný s predpredajom? 

Ja som veľmi spokojný, už po prvých 12 hodinách som vedel povedať, že je to môj doteraz najúspešnejší album.

Mali ste s Rukou Hore aj komplikácie. 

Bolo to sklamanie. Predstav si, že na niečom makáš, venuješ tomu 110 % svojho času a energie, takmer nespávaš, chceš, aby to bolo dokonalé a posere sa to na takom dačom, čo vlastne ani nevieš ovplyvniť. Prirodzene ma to nahnevalo, ale oveľa viac som cítil v tom momente asi bezmocnosť a sklamanie. 

Track RBMK vyšiel na streamovacích službách pod Universal Music. Čo to v praxi znamená pre poslucháča? 

Asi nič konkrétne, možno sa bude viac stretávať na Spotify s mojou tvárou a s mojim menom v playlistoch. Pre mňa to znamená, že som zveril digitálnu distribúciu do rúk veľkého hudobného domu, ktorý s tým má skúsenosti a má oveľa väčšie možnosti ako ja. Túto časť práce som si doteraz robil sám a nie je to nič, čo by som nezvládol, ale teraz mám možnosť to konzultovať s ľuďmi, ktorí majú celosvetové skúsenosti. 

Odporúčané
Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko 12. septembra 2019, 15:47

Je to teda krok ku streamovacím službám?

Je to hlavne moderný krok. Smerom k modernému poňatiu streamovacích služieb. Mňa to už hlavne nebavilo starať sa o to celé a nahadzovať to tam. Takto majú celú agendu, viem, že do mňa investujú a že to dokážu dostať ku viac ľuďom. 

Pred viac ako dekádou bolo v slovenskom rape veľmi cool mať major deal s veľkým vydavateľstvom, u nás sa to podarilo len pár vyvoleným a dnes panuje názor, že v tom čase neboli tie zmluvy obojstranne výhodné.

Sú dve možnosti, ako mať major deal s vydavateľstvom. Jedna je, že niekomu zveríš úplne všetko od merchu cez streamy a booking koncertov až po predaj CDs a potom je tá druhá, ktorú mám ja, že sa ti starajú o digitálnu distribúciu. 

Ešte posledná otázka ku albumu. Máš v pláne ďalšie klipy? 

Mám, len neviem, ako to celé stihneme. Chcem videoklip na Peroxid 3, lenže je to 6-minútová vec a bude fakt náročné vizuálne spracovať niečo takto dlhé a aby ľudí taká tema aj bavila. Stále máme v pláne s Ektorom na Povedz Dosť, chceli sme ísť točiť do Vegas. Najradšej by som dal ale natočiť všetko Mystika Produkt, keďže by som veľmi nerád podliezal nastavenú latku.

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Nicole Lieskovská

Takže nešiel by si už skákať do podchodu na schody? 

Ak sa to hodí, tak pokojne. Snažím sa dávať dôraz na celý balík. To je vlastne dôvod, prečo je tých klipov menej. Je to celé časovo náročné, čiže si to ešte musím prejsť aj sám so sebou. 

Je to celé paradox, že na jednej strane by všetci chceli, aby ľudia počúvali hudbu cez streamovacie aplikácie, na druhej sú stále dôležitým produktom aj videoklipy na YouTube. Je to tým pádom finančne náročné a tie views potom možno interpreta neuspokoja, pretože si to ľudia síce pozrú, ale počúvať to chodia na Spotify. 

Veď práve. A to si zober, že len snippet ma stál cca 4-tisíc eur. Je to vec, ktorá ľudí zaujíma pár dní, dokiaľ nevyjde album. Ale v tomto prípade som zatiaľ spokojný, snippet je stále prvý v trendoch a má viac ako 200-tisíc views. V tomto prípade to bola len moja dobrá vôľa, aby to nejak vyzeralo. V konečnom dôsledku som však rád, že to ľudia prijali tak ako to prijali 

„Nedávno som napríklad odmietol deal s jednou bankou lebo ponúkli málo peňazí a o týždeň som videl v tej kampani iného rapera,“ reaguje Pil C na otázku o spoluprácach.

Ty si viackrát vravel, že ťa Mystika Produkt vedia pri natáčaní poriadne potrápiť. 

Ani nie že trápia, skôr majú špecifický štýl natáčania. Nie je to o tom, že sa postavíš pred panelák, jedna lokačka a jedna REDka požičaná na deň. Je to skôr ako filmové natáčanie. Tým, že sú filmári, majú svoju predstavu, ako to má vyzerať, takže je bežné, že vstávame o tretej na lokácie alebo že 3 hodiny aplikujeme masku na 10 sekundový záber.

Čo najťažšie od teba chceli? 

Určite, keď sme pri natáčaní Silent Hill išli niekde do močiarov pri Viedni o tretej ráno. Ja neznášam komáre a presne to bola ich ideálna živná pôda. To bol asi najväčší extrém, ale bolo toho určite viac. 

Odporúčané
Falošné vstupenky a prespávanie pred O2 arenou kvôli najlepším miestam. Ako Billie Eilish rozplakala tisícky Slovákov a Čechov? Falošné vstupenky a prespávanie pred O2 arenou kvôli najlepším miestam. Ako Billie Eilish rozplakala tisícky Slovákov a Čechov? 22. augusta 2019, 13:58

Už viackrát si opisoval, čo je Comebackgang, mňa však zaujíma, ako ho majú vnímať interpreti. 

Ja som stále vravel, že nie sme typický label, že budú mať všetci zmluvy a o všetko sa im budeme starať. Viacmenej je to tom, že veľmi rád upriamim pozornosť na niekoho, koho cením a podpíšem sa pod to, že toto je dobre a toto si všímajte. Rád tomu dám priestor na sociálnych sieťach aj na YouTube. 

Ako sa pozeráš na posledné odchody Fobiu alebo Calina. Aj keď, samozrejme, je jasné, že odišli v dobrom. 

Je to prirodzený vývin a čím viac sa im darí, tým som radšej. Stretávame sa a máme dobrý vzťah, veľmi sa z nich teším. Je to aj moja vizitka. Zatiaľ každý, komu som tu možnosť dal, s ňou naložil veľmi dobre a je úspešný.

Funguje to aj opačne, že by si zobral niekoho, kto osloví teba? 

Zatiaľ to tak nebolo, všetkých som oslovil ja prvý.

Sleduješ, čo sa deje na domácej rapovej scéne? Viac ako beefy mám na mysli vzťahy. 

Samozrejme, sledujem, keďže sám som jej súčasťou. Viem, o všetkom, čo sa deje.

Je to tvoja náplň práce? 

Ako to myslíš? 

Či má výhodu raper, ktorý pozná pomery. 

Určite, je to skoro ako v politike, hra s informáciami (smiech). 

Pomáhajú tie konflitky scéne? 

Ako kedy, je to dvojsečná zbraň. Vo všeobecnosti si nemyslím, že beefy pomáhajú. Možno chvíľkovo, v daný čas danému jednotlivcovi trochu pomôžu zviditeľniť sa a dostať svoje meno do kruhov, kde pred tým nebolo. Z dlhodobého hľadiska to plošne nikomu nepomáha. 

A to, čo zverejňoval Cereal, resp. Kingpin, si sledoval? 

Zainteresovaní to už vedia dávno, že sa niečo také u nás deje, on len vďaka svojmu prehľadu odhalil ďalšie skladby. Tým, že poslucháči sú voči tomu ľahostajní, presne tak, ako sa to robilo do teraz, sa to bude robiť aj naďalej. Keby sme v Amerike, kde sú na to zákony, rieši sa to cez právnikov a pokutami, nikto si to nedovolí spraviť. 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Gameshit

Z toho mi vyplýva ešte jedna otázka. Má si raper dávať pozor, keď dostane hudbu, ako s ňou naloží? 

Určite treba byť obozretný, ale nie je v silách rapera poznať celú hudobnú knižnicu. Samozrejme, môžeš mať podozrenie, v tom prípade tú vec nepoužiť, ale zodpovednosť by mala byť vždy na bedrách hudobného producenta. Iné je, keď raper povie producentovi, aby mu spravil beat, ktorý sa bude na niečo podobať. V tom prípade je na vine raper. 

Ty si niekedy zadával Špeciálovi pokyny, aby ti spravil beat na mieru po vzore niečoho iného? Existuje predsa aj legálna cesta „clearovania“ tých beatov, že to vlastne priznáš a je to úplne v poriadku. 

Nikdy sme nič také nerobili. 

Takže aké je riešenie? 

Môžeš sa tým producentom, o ktorých je to známe buď vyhýbať, alebo to s nimi aspoň konzultovať. Niektorí možno spravili chyby, keď boli mladší a dnes sú už poctiví. 

Mala teda v konečnom dôsledku tá Cerealova iniciatíva zmysel? 

Začala si to všímať verejnosť, takže áno. 

Teba bavia sociálne siete?

Vôbec, beriem to ako povinný nástroj v rámci svojej kariéry. Keby je na mne, vymazal by som Instagram aj Facebook. Aj keď si pozrieš moje postovanie, keď som nevydával tracky, dával som fotky vo frekvencii raz za mesiac alebo za dva. Nemám rád starať sa o to, keď už však dávam storky, snažím sa, nech je to autentické, neupravujem to, len zaznamenávam momenty zo svojho života. 

Takže pracovný nástroj. 

Presne tak, marketingový nástroj. Je logické, že keď mám album, budem postovať viac, budem dávať linky na predpredaj, zdieľať videá, fotky zo štúdia a podobne.

Čo si robil posledné dva roky, keď si nerobil hudbu. 

Asi už všetci vedia, že okrem PlayStation som si našiel aj ďalšiu zábavku, ktorou je golf. Dá sa povedať, že práve vďaka nemu vznikol ďalší album. Bola to forma mojej terapie a dokázal som si vďaka nemu vyčistiť hlavu. Zároveň som cestoval veľa po svete a zbieral zážitky. RBMK som napísal cestou z golfu (smiech).

Ty úzko spolupracuješ hneď s niekoľkými značkami. Podľa čoho si si ich vyberal? 

Chodí mi týždenne veľa ponúk na propagáciu, ja ale mám ráď, ked môj instagram nevyzerá ako jedno obrovské trhovisko. Preferujem preto dlhodobé exkluzívne spolupráce s veľkými firmami. Snažím sa tam mať len to, čo reálne nosím a používam. Logicky si potom môžem aj oveľa viac pýtať. Nedávno som napríklad odmietol deal s jednou bankou lebo ponúkli málo peňazí a o týždeň som videl v tej kampani iného rapera.

Ktorý to bol?

To nemôžem povedať, pretože mám podpísanú zmluvu o mlčanlivosti s bankou. 

Odporúčané
Egovi zarobí Spotify viac ako 50 000 €. Ako sú na tom ostatní raperi? Egovi zarobí Spotify viac ako 50 000 €. Ako sú na tom ostatní raperi? 6. februára 2019, 18:19

Ty a Sajfa (aj niekoľko ďalších) ste nedávno mali spoluprácu s O2, v rámci ktorej ste pred ľuďmi fingovali konflikt, aby ste odpromovali zodpovedné šoférovanie. Myslíš si, že je to spoločenský zodpovedné? 

Takto som sa nad tým nezamyslel. Pri tvorbe tejto kampane sme si uvedomovali, že problém ľudí na Instagrame je ten, že ich zaujímajú iba spory, hádky, kauzy. Keď vyvoláš spor, automaticky dosiahneš najvyššiu mieru dosahu. Spravili sme to úmyselne, lebo ľudia vedia, že som vznetlivejší a Sajfa bol zároveň vhodná obeť, lebo bolo jasné, že sa ho bude veľa ľudí zastávať. Považujem to za jednu z najlepších kampaní, ktorú som spravil a aj klient a agentúra boli veľmi spokojní. Účel svätí prostriedky. Som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť, že si ľudia, začali viac uvedomovať, že používanie mobilu za volantom, nie je dobré.

Spravil by si to znovu?

Pokojne vyvolám aj 25 ďalších sporov, keď to zachráni čo len jeden ľudský život. Je pravda, že v jeden moment mi písalo a  preklínalo ma veľmi veľa ľudí, no keď sa však všetko odhalilo, ospravedlňovali sa a chválili kampaň. 

Mal si ešte jeden ozajstný konflikt s Gogom. To už utíchlo nadobro?

Z mojej strany to utíchlo hneď po tom, ale ešte sa ku mne donieslo, že on sem tam si neodpustil a zabŕdol do mňa keď mohol. Bobo, Bobo...

Sleduješ youtuberov? 

Nie, sledujem pár kamošov youtuberov na Instagrame, takže viem, čo robia, ale to je všetko.

A čo teda sleduješ na obrazovke?

V poslednej dobe Netflix, hodnotu Bitcoinu, golfové aplikácie a Dropbox folder s albumom. 

Koľko máš Bitcoinov?

Pár ich je, čakám, kedy bude hodnota 60-tisíc za jeden (smiech). 

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Gameshit
Domov
Zdieľať
Diskusia