Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2019, 15:20
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Topserialy sú mŕtve, Bombuj stratilo značnú časť svojho obsahu. Toto sú spôsoby, ako ďalej

FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložiť Uložené

Pre ľudí, ktorí boli zvyknutí neplatiť si za online obsah, prichádza tvrdá rana.

Pre verných fanúšikov filmov a seriálov prišiel šok. Ak si patril medzi tých, ktorí si zapli trebárs Bombuj či Topseriály a pozeral si od nevidím do nevidím, musíš byť zronený. Obľúbené stránky totiž prišli o svoj „zdroj“, čo sú videoplatformy Openload a Streamango. Tam totiž ukladali drvivú väčšinu svojho obsahu a tie už ďalej nefungujú. Topserialy momentálne nefungujú, bombuj má obsah značne oklieštený. 

O vypnutie Openloadu a Streamango sa postaralo zoskupenie ACE, do ktorého patrí napríklad Netflix či Amazon. Mali už vykrádania ich obsahu plné zuby a dlhoročný boj proti nelegálnemu obsahu na internete má prvé obete. Teda, obetí je, samozrejme, viac, keďže na videoplatformách Openload a Streamango bolo závislých desiatky stránok po celom svete. 

Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej
Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej Zdroj: ACE

Nielen slovenské, ale aj mnohé iné zahraničné stránky využívali tieto weby pre svoj obsah. Toto je však podľa všetkého definitívny koniec, ACE žaluje ľudí, ktorí za dvomi spomínanými stránkami stoja a tí v dôsledku toho vypli servery. Čo to pre slovenského diváka znamená?

Návrat k televízii

Ak chceš pokračovať v sledovaní svojich obľúbených seriálov, jednou z možností je stará dobrá televízia a slovenské či zahraničné kanály. Zaobstaraj si káblovku či satelit a riad sa podľa televízneho programu. Stará škola.

To je zároveň nevýhoda televízie. Musíš sa organizovať podľa toho, kedy, kde a čo hrá, maratóny seriálu, na ktorý máš práve chuť, skončili. 

Odporúčané
Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) 13. augusta 2019, 16:17

S modernými televíziami a službami existuje aspoň aká-taká náplasť − keď práve nemôžeš sedieť pred telkou, môžeš si nastaviť automatické nahrávanie programu.

Začni si platiť za služby, ktoré sa oplatia

Fenomenóm posledných rokov sú platené služby, ktoré ponúkajú široké spektrum seriálov a filmov. Netflix či HBO GO ti zrejme nemusíme detailne predstavovať, spoločnosti ponúkajú desiatky kvalitných titulov z oblasti filmov a seriálov. Len ťažko sa ti teda stane, že nenájdeš to, čo hľadáš.

Služby stoja pár eur, čiže si ich môže dovoliť v podstate každý. Navyše, Netflix a HBO GO sú prvých niekoľko dní zadarmo, preto ak nebudeš spokojný, jednoducho si účet deaktivuješ.

Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej
Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej Zdroj: HBO GO

O tom, že sú podobné služby na vzostupne, svedčí aj fakt, že to idú skúsiť aj velikáni ani Disney či Apple. Onedlho na trh prídu Apple TV+ a Disney+ a spomenúť tiež treba Youtube Premium, kde nájdeš mnoho kvalitného obsahu. Je si teda z čoho vyberať.

Dúfaš, že sa všetko vráti do starých koľají

Zapneš si počítač, spustíš internetový prehliadač, naťukáš web, na ktorom sú dostupné seriály a filmy, odklikáš pár otravných reklám a ideš. Jednoduché, rýchle a hlavne zadarmo. Najväčšie úložiská pre online obsah sa však zrušili a teraz nebudeš mať čo robiť. No dúfaš, že sa to „nejako napraví“ a dvere sa opäť otvoria.

Odporúčané
Netflix ponúka nadpriemerné platy, tvrdí Ester, ktorá v ňom pracuje. Občas je celý deň v kine, môže hrať aj komparz (Rozhovor) Netflix ponúka nadpriemerné platy, tvrdí Ester, ktorá v ňom pracuje. Občas je celý deň v kine, môže hrať aj komparz (Rozhovor) 28. septembra 2019, 11:38

Nuž, je to krásny, no aj dosť naivný sen. Openload a Streamango obchádzali systém a dlho sam im darilo. Nakoniec však narazili, teraz sa budú súdiť a budú musieť zaplatiť aj odškodné. Je to dostatočne veľký výkričník pre ostatných, ktorí „podnikajú“ podobným spôsobom. Zároveň má neoblomný boj ACE s nelegálnym obsahom aj odstrašujúci charakter. Nechce sa ti totiž púšťať do projektu a obetovať do neho veľa času, energie a peňazí, keď reálne hrozí, že ti ho čoskoro zrušia.

Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej
Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej Zdroj: topserialy

Je však teraz predčasné tvrdiť, že sa nič také nemôže stať. Servery spomínaných stránok sa nachádzali v Európe, konkrétne v Rumunsku, Francúzsku a Nemecku. Možno sa presunú do krajín, kde je legislatíva miernejšia a kde ruky ACE nedočiahnu. Je to však len naša polemika, až čas ukáže, ako sa bude situácia s nelegálne šírenými online seriálmi a filmami vyvíjať.

Treba tiež dodať, že niektoré filmy a seriály sú stále dostupné, sú totiž nahraté na iné úložiská. Napríklad na takom Bombuj niektoré tituly stále fungujú. 

Prestať sledovať seriály a filmy

Poslednou alternatívou je obmedziť sledovanie seriálov a sústrediť sa na iné činnosti. Porozhliadnuť sa nad novými výzvami a začať tráviť čas efektívnejšie, trebárs športom.

Zrušenie nelegálnych úložísk môže tak trochu slúžiť aj na reflexiu. Teraz, keď sa budeš nudiť a nebudeš si môcť zapnúť svoj obľúbený seriál, tak či tak budeš musieť hľadať náhradu. Potom si aspoň návštevu v kine riadne užiješ, keďže to bude istým spôsobom jedinečný zážitok.

Domov
Zdieľať
Diskusia