Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. októbra 2019, 19:10
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia

ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Zavedenie rozpočtového stropu a nových pravidiel má zlepšiť predbiehanie.

Formulu 1 čakajú od roku 2021 veľké zmeny. Skupina Liberty Media, ktorá seriál vlastní, tak spolu s FIA využila vôbec prvú príležitosť, aby šport posunula smerom k svojim predstavám. Doterajšie pokusy, ako zlepšiť predbiehanie a zatraktívniť preteky totiž často narážali na predchádzajúce dohody a odmietavý postoj samotných tímov, snažiacich sa hájiť najmä svoje vlastné záujmy.

Vzhľad monopostov sa drasticky zmení. Veľká časť malých a komplikovaných krídelok by mala z karosérie zmiznúť, prípadne sa presunúť na podlahu. Dnes totiž autá môžu jazdiť blízko za sebou len veľmi obtiažne, keďže za inou formulou strácajú až polovicu z aerodynamického prítlaku.

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia
Zdroj: www.formula1.com

Zjednodušenie karosérie by malo rozostupy v zákrutách skrátiť  a umožniť autám prežiť aj nejaký ten ostrejší kontakt so súperom bez toho, aby z formule okamžite odleteli dôležité súčiastky. 

Odporúčané
Takú rýchlosť si ešte nikdy nevidel. Vo Formule 1 predviedol Red Bull nový svetový rekord Takú rýchlosť si ešte nikdy nevidel. Vo Formule 1 predviedol Red Bull nový svetový rekord 30. júla 2019, 14:05

Zmení sa teda predné a zadné krídlo a pribudnú väčšie 18-palcové pneumatiky, viac podobné tým z bežných áut. Kontroverzný systém DRS pre uľahčenie predbiehania však na autách zostane.

Druhým problémom je, že tie najvyššie priečky na pódiu dnes ovláda len Mercedes, Ferrari a Redbull. Od roku 2021 preto začne platiť rozpočtový strop pre tímy vo výške 175 miliónov dolárov na sezónu

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia
Zdroj: www.formula1.com

Silnejšie stajne by tak nemali byť schopné výraznejšie odskočiť od tých chudobnejších. Strop by zároveň mohol prilákať nové tímy a ďalšie automobilky. Už dlho sa špekuluje napríklad o Volkswagene, Audi alebo Porsche. 

Rozpočet bude vynucovaný aj skrátením času, ktorý tímy môžu stráviť v aerodynamických tuneloch a piatkové tréningy priamo na trati by mali byť ešte dôležitejšie. Strop však nebude zahŕňať marketingové náklady a sumy potrebné na platy jazdcov či seniorského personálu. 

Do piatkových tréningov tiež budú musieť tímy častejšie nasadzovať mladých jazdcov z nižších sérií. 

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia
Zdroj: www.formula1.com

Motory, teda súčasné 1,6-litrové hybridné šesťvalce, zostanú v autách aj po roku 2021 v prakticky nezmenenej podobe. Vývoj nových jednotiek by totiž priniesol ďalšie výrazné náklady. Nepočíta sa ani so žiadnym prechodom k plne elektrickým agregátom, na tie má totiž stále výhradné práva Formula E. 

Tímy si však budú sami navrhovať o niečo menej súčiastok. Niektoré kľúčové prvky budú štandardizované a teda všetkým poskytované od vytendrovaného externého dodávateľa. Iné si síce tímy vyrobia vo vlastnej réžii, no výhradne na základe prísne jasne zadaných dizajnov.

Domov
Zdieľať
Diskusia