Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. novembra 2019, 17:58
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska

Odhaľovali sme záhady, tajomstvá a postupy piatich ľudových liečiteľov a bylinkárok z východného Slovenska
ZAUJÍMAVOSTI CHOROBY
Uložiť Uložené

V Medzanoch nás diagnostikovali pomocou kyvadla a bábiky, v Ortutovej sme zažili bizarné kúzlo s mincou. Dozvedeli sme sa prečo sa dnes strácajú liečivé byliny a kde všade chodili liečiť slávni slovenskí olejkári.

Naši predkovia verili, že do tela môžu vstúpiť démoni chorôb a spôsobiť horúčku, zimnicu, rôzne záchvaty alebo kŕče. Boli presvedčení, že choroby môžu privolať aj ľudia s nadprirodzenými schopnosťami. A ani dnes to nie je inak. Hľadáme spôsoby ako sa uzdraviť z choroby. Myslíme si, že môžu pomôcť iné veci ako medicína. Niekedy naletíme podvodníkom mysliac si, že dokážu viac ako lekári. Niektorí podľahnú hoaxom a falošným nádejam. O medicínskych mýtoch sme písali v tomto článku.

Odporúčané
Pijú bielidlo, nevedia poriadne podať prvú pomoc a berú homeopatiká: Toto sú najväčšie medicínske mýty, ktorým veria Slováci Pijú bielidlo, nevedia poriadne podať prvú pomoc a berú homeopatiká: Toto sú najväčšie medicínske mýty, ktorým veria Slováci 2. novembra 2019, 10:33

Na druhej strane, ľudia vždy vyhľadávali pomoc ľudových liečiteľov, ktorí v sebe kombinovali magické praktiky s racionálnymi vedomosťami, poznatkami a skúsenosťami, odovzdávanými z generácie na generáciu. História slovenského ľudového liečiteľstva a bylinkárstva aj preto siaha ďaleko do minulosti. 

Bylinky a ľudoví liečitelia sa tešia veľkej obľube aj dnes. 

Navštívili sme liečiteľov a bylinkárky. Rozprávali nám o  vesmírnych energiách, mimotelových zážitkoch a magických rastlinách
Navštívili sme liečiteľov a bylinkárky. Rozprávali nám o vesmírnych energiách, mimotelových zážitkoch a magických rastlinách Zdroj: pixabay

Na Slovensku vždy rástlo a stále rastie množstvo liečivých bylín. Ľudia aj ľudoví liečitelia ich poznali, zbierali a intenzívne využívali. Slovenskí mastičkári, olejkári a bylinkári boli v minulosti známi v Rusku, na Sibíri, v Turecku, ale aj na blízkom a ďalekom východe.

Ľudoví liečitelia a bylinkári určite nenahradia modernú medicínu a diagnostiku, no ako alternatíva ku klasickej medicíne sa tešia veľkej dôvere aj dnes. Aj keď sa medzi nimi nájdu aj zištní "obchodníci", ktorí klamú a tak trochu "hoaxujú",  veľa z nich sa snaží ľuďom poctivo pomáhať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde a prečo sme sa stretli s ľudovými liečiteľmi a bylinkárkami
  • Ako a kedy v sebe objavili liečiteľské schopnosti a ako liečia
  • Prečo nechcú, aby sa o nich písalo
  • Či za svoje služby berú peniaze alebo nie
  • Čo si myslia o lekároch a liekoch
  • Kam až siaha história ľudového liečiteľstva a zberu byliniek
  • Ktoré boli obľúbené liečivé rastliny našich predkov a ako sa nimi liečilo 

 

Všetko funguje "cez bytosti zhora"

Tip na ľudového liečiteľa z Medzian dostávam od známeho z Prešova. Meno si overím na internete a vyrážam pod Šarišský hrad. Kvôli rešpektovaniu anonymity, ktorú neskôr liečiteľ požaduje mu budeme hovoriť pán Alfonz. Na obecnom úrade najprv veľmi nepochodím, prvá pracovníčka ho podľa priezviska nepozná. Našťastie starosta o ňom vie, presne mi popíše kde býva.

Obec Medzany . Jej obyvateľov volajú aj Pagačare. Podľa pagáčov a sodovníkov alebo brozovníkov – posúchov z múky, sódy a kyslého mlieka, ktoré tu často pripravovali. 

Navštívili sme liečiteľov a bylinkárky. Rozprávali nám o  vesmírnych energiách, mimotelových zážitkoch a magických rastlinách
Navštívili sme liečiteľov a bylinkárky. Rozprávali nám o vesmírnych energiách, mimotelových zážitkoch a magických rastlinách Zdroj: obec Medzany

O desať minút už zvoním na dvere rodinného domu, po dvore pobehujú sliepky a pes. Otvára mi usmievavá šesťdesiatnička, manželka liečiteľa a pozýva ma dnu.

Pán Alfonz prichádza cez pivnicu a pozýva ma do obývačky. Je obložená drevom a plná políc s knihami. Na stole je veľa všelijakých predmetov, šnúrka s kyvadlom a malá detská bábika bez šiat.

„Áno, liečim a robím aj iné veci. Liečenie je dlhodobá práca, denno-denná, trvajúca týždne aj mesiace, kedy pomaly človeka preberajú liečivé energie. Všetko funguje cez duchovné bytosti zhora,“  tajuplne začína svoje rozprávanie, sedemdesiatnik pán Alfonz.

Ľudový liečiteľ  pán Alfonz z Medzan

Liečitelia a bylinkárky z východu: Vesmírne energie, mimotelové zážitky a magické rastliny
Liečitelia a bylinkárky z východu: Vesmírne energie, mimotelové zážitky a magické rastliny Zdroj: Mario Hudák

„Venujem sa tomu celý život, od svojich siedmich rokov. Mám aj zasvätenia a certifikáty od človeka, ktorý liečil energiou reiki a filipínskym zemským magnetizmom – vstupovaním do tela,“ pokračuje liečiteľ, ktorý už v detstve zistil, že ma dar liečiť energiou.

Odporúčané
Navštívili sme 4 tetovacie štúdiá na východnom Slovensku. Frajerku pretetovávali na lebku, keď sa klient išiel oženiť s inou Navštívili sme 4 tetovacie štúdiá na východnom Slovensku. Frajerku pretetovávali na lebku, keď sa klient išiel oženiť s inou 12. novembra 2019, 13:48

Sú aj liečitelia, ktorí chcú iba zarábať a iba sa tvária, že liečia. Vypýtajú si aj dvesto, tristo eur a potom sa ľuďom vyhrážajú, že ak nezaplatia, pochodia zle. Jednoducho svoje schopnosti zneužívajú.

„Môžem vám to ukázať,“ dodáva a berie do rúk bábiku a kyvadlo. Na lístok si zapíše moje meno, dátum narodenia a adresu kde bývam.

Kyvadlom v tichosti tak dve minúty prechádza nad telom bábiky a potom povie: „Ste skoro zdravý, len pravá oblička vás trochu pobolieva. Necítite to niekedy?“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76082 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či liečiteľ naozaj identifikoval problém redaktora Refreshera
  • Aké problémy odhalili ďalší liečitelia
  • Ako podľa liečiteľov súvisí duchovné a telesné zdravie a ako naň vplýva pohyb
  • Ako sa Tibor, vraj prvý ľudový liečiteľ v Československu, dostal na stránky novín
  • Prečo pomáhajú bylinky a kedy ich treba zbierať
  • Bylinkárska vysvetľuje prečo by sme mali blízkym ľuďom často hobvoriť, že ich máme radi a darovať im med a ruže
Domov
Zdieľať
Diskusia