Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2015, 20:46
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák ncentkova

Al Pacino: Krstný otec, Tony Montana a v neposlednom rade aj čestný slepec

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Alfredo James Pacino, vynikajúci herec, ktorý oživil postavy Michaela Corleoneho a Tonyho Montanu sa narodil pred 75 rokmi.

Prenikavý pohľad, sebavedomý postoj a nie práve najlepšie úmysly. Aj tieto charakteristiky patria k dvom najdôležitejším úlohám v Al Pacinovej kariére. Práve vďaka nim sa dnes pozerá na svojich fanúšikov z miliónov plagátov. Jedná sa o hneď dva kultové mafiánske filmy, The Godfather a Scarface, ktoré sa stali populárnymi najmä vďaka jeho ospevovanému výkonu. Dnes sa pozrieme na Al Pacinovu cestu k „mafiánkam" a nevynecháme ani zopár zaujímavých faktov.

Cesta na vrchol pre neho nebola jednoduchá. Napriek tomu, že samotný Al sa narodil 25. apríla 1940 v New Yorku, má talianské korene. Jeho starí rodičia boli imigrantmi zo Sicílie. Manželstvo jeho rodičov bolo krátke a rozviedli sa v čase, keď mal Alfredo len dva roky. Jeho otec sa hneď na to presťahoval do Kalifornie, kde si založil reštauráciu Pacino's in Covina. Mladý talent tak vychovala najmä jeho matka Rose, ktorá ho občas zobrala do kina. Pacino bol uzavretým a tichým dieťaťom, no rád si vymýšľal príbehy o tom odkiaľ pochádzal. Jeho chuť improvizovať si našťastie všimli jeho učitelia a začal vystupovať v rôznych školských hrách. S myšlienkou venovať sa tomuto povolaniu profesionálne sa však začal pohrávať až keď mal 14 rokov. V tom čase začal navštevovať High School of the Performing Arts, z ktorej však čoskoro odišiel kvôli zlým výsledkom. Začínajúci herec zostal navzdory svojej situácii motivovaný a aby mohol ďalej študovať, pracoval ako uvádzač v kine, roznášač pošty či kuriér. V tomto období nadobudol cenné skúsenosti v rôznych hrách a neskôr sa stal súčasťou Herber Bernghof Studio, kde spolupracoval s legendárnym hercom Charlesom Laughtonom. V roku 1966 sa priučil novej metóde hrania od slávneho Leeho Strasberga v Actor's Insitute. Ich cesty sa znova stretli pri natáčaní druhej časti The Godfather. Pacino sa čoraz častejšie objavoval na javisku, ale napriek tomu bol úplne na mizine. Bolo len otázkou času, než si jeho nadanie niekto všimne. Hra Does The Tiger Wear a Necktie? mu priniesla cenu Tony a rovnako aj prvé dobre platené pracovné ponuky. 

 

Na televíznej obrazovke debutoval v seriáli NYPD. Jeho spätosť s ulicou a životné skúsenosti mu umožnili získať dôležitú úlohu v dráme The Panic In Needle Park. V nej sa vžil do kože drogovo závislého muža, ktorý sa stretáva so seberovnými v newyorskom parku. A tu sa už dostávame k takým menám ako Francis Ford Coppola, ktorý ho obsadil do jednej z najlepších mafianských drám vôbec, The Godfather. Jeho miesto vo filme nebolo zo začiatku vôbec isté, keďže bol v tomto čase ešte relatívne neznámy. Nayvše sa a o úlohu uchádzali aj hviezdy ako Robert Redford, Warren Beatty či Robert De Niro. Coppola si však tvrdohlavo stál za svojím a Al sa tak na začiatku 70-tych rokov tešil zo svojej prvej nominácie na cenu Akadémie. Za prvú časť zarobil Pacino „smiešnych" 35 000 dolárov, čo je nič oproti 600 000 dolárom, ktoré zarobil za jej pokračovanie. Nehľadiac na to, koľko dostal zaplatené, jeho stvárnenie Michaela Corleoneho, syna Dona Corleoneho, ho dostalo na výslnie. The Godfather ponúka pohľad do sveta talianskych mafiánov, ktorí súperia o dominanciu v New Yorku. Rozpráva príbeh poctivého Michaela Corleoneho, ktorý sa napriek averzii voči otcovmu businessu sám postupne stáva hlavou rodiny. Al Pacino dostal počas natáčania možnosť navštíviť Sicíliu, konkrétne mestečko Corleone, odkiaľ pochádzali jeho predkovia. Práve v ňom sa natáčala svadba zamilovaného, mladého Michaela s jeho sicílskou manželkou Apolloniou. Dnes niet pochýb o tom, že výroky ako „It's not personal, it's strictly business.", by bez Pacina jednoducho neboli to pravé orechové. Nedá mi, aby som vám trochu nerozvíril mozgové závity, aj keď, na túto otázku asi neexistuje vhodná odpoveď. Je podľa vás lepšia kniha alebo film a prečo?

Al Pacino: Krstný otec, Tony Montana a v neposlednom rade aj čestný slepec
Al Pacino: Krstný otec, Tony Montana a v neposlednom rade aj čestný slepec

Al Pacino vo filme The Godfather (1972)

Ďalší film, do ktorého bol Pacino obsadený sa volal Serpico. Al sa vraj natoľko vžil do postavy policajta, že počas natáčania zastavil vodiča dodávky a vyhrážal sa mu, že ho zavrie za nadmerné znečisťovanie prostredia. Nemohol chýbať ani v pokračovaní The Godfather, Part II. Potom čo sa usadil medzi hollywoodskou elitou sa objavil v hneď niekoľkých úspešných projektoch ako napríklad Dog Day Afternoon, Bobby Deerfield či ...And Justice for All. V prvom z nich stvárnil skutočného bankového lupiča Johna Wojtowicza, ktorý chce ukradnúť peniaze, aby mohol zaplatiť zmenu pohlavia svojmu priateľovi. V ďalšom desaťročí sa mu darilo pomenej, pričom bol kritizovaný za počiny ako napríklad Cruising a Author! Author!

Prelomovým sa pre neho stal znova až rok 1983, kedy ho Brian DePalma obsadil do remaku Scarface. Hlavnou postavou je Tony Montana, kubánsky imigrant s „americkým snom" dobyť drogové impérium v Miami. Jedná sa o typ snímky, v ktorej je hlavný hrdina záporákom, no dej mu umožní ukázať aj jeho ľudskejšiu stránku. Táto krimi dráma, ktorá sa stala medzníkom 80-tych rokov, sa natáčala prevažne v LA. Filmovanie sa neobišlo ani bez menších zranení hlavného predstaviteľa. Pri jednej príležitosti ho poranila jeho kolegyňa Michelle Pfeiffer a raz sa vlastnou chybou popálil na zbrani. Film je naozaj drsným gangsterským kúskom a okrem toho, že mal pôvodne X Rating, sa v ňom slovo "f*ck" ozve až neuveriteľných 226-krát. Zaujímavosťou je aj to, že s nápadom prerobiť túto klasickú krimi drámu z roku 1932 prišiel samotný Al Pacino.

Al Pacino: Krstný otec, Tony Montana a v neposlednom rade aj čestný slepec

Al Pacino vo filme Scarface (1983)

K jeho počinom sa potom pridala mysteriózna dráma Sea of Love či úspešná akčná komédia Dick Tracy. Pacino mal už v tomto čase napísaný silný životopis a výhra Oscara za jeho rolu depresívneho Franka Sladea v dráme Scent Of A Woman, bola už len čerešničkou na torte. Prízvuk, ikonické citoslovcia, dlhé scény bez strihu, no a v neposlednom rade pohľad do prázdna. Aj v tomto a v mnohých iných aspektoch Al jedným slovom ohúril. Treba podotknúť, že v roku 1992 nebol nominovaný len za túto snímku ale aj za projekt Glendary Glen Ross, čím sa stal prvým hercom, ktorý súperil o sošku v ten istý rok za dve rôzne úlohy. Spolu s režisérom Brianom De Palmom sa znova stretol na pľaci pre filmovú adaptáciu novely Carlito's Way. Film je o Carlitovi, ktorý sa po tom, čo je prepustený z väzenia, vracia na staré, známe nezákonné chodníčky. Dopláca pritom na svoju minulosť, ktorá ho bez milosti dobieha. Ide o ďalšiu perfektnú gangsterku, no ak sa o Pacinových najlepších filmoch chcete dozvedieť viac, klikajte sem pre jeho rebríček.

Al Pacino: Krstný otec, Tony Montana a v neposlednom rade aj čestný slepec

Za zmienku určite stojí aj akčné krimi Heat, v ktorej je Pacino policajným detektívom. Postupne začína dýchať na krk pefíkanému zlodejovi McCauleymu, ktorého zahral Robert De Niro. Nesmierne atmosférický kúsok s hereckým galapredstavením dvoch najväčších mafiánskych tvárí na svete. Častokrát počujeme či čítame o tomto filme aj takéto superlatíva. Al sa stal v Hollywoode vyhľadaným hercom aj vďaka svojmu vyberavému vkusu a odmietol napríklad filmy ako Batman, Kramer vs. Kramer, Pretty Woman či Star Wars. Na adresu svojej vyberavosti sa vyjadril, že by pre neho bolo náročné stvárniť postavu, v ktrorej sa nenašiel. Dá sa teda s istotou povedať, že Al vie čo robí, keďže dnes sa môže pochváliť takmer dokonalou filmografiou, v ktorej žiaria filmy ako Donnie Brasco s Johnnym Deppom, Devil's Advocate s Keanu Reevesom či ospevovaný thriller The Insider s Russellom Croweom. Nové storočie začal rovnako vydarene, prevzial si cenu Cecil B. De Mill za celoživotné úspechy a Zlatý Glóbus za seriál od HBO, Angels in America. Čo mnohí o Pacinovi nevedia, je, že zostal verný divadlu a počas svojho života sa objavil v hrách ako Hughie a Salome. S Christopherom Nolanom po prvýkrát (a poslednýkrát) spojili sily na pľaci v roku 2002, a to pri natáčaní psychologického thrilleru Insomnia. Vcelku štandardný príbeh detektíva, ktorý sa snaží vyriešiť vraždu študentky sa presúva do kolónky „worth watching” zásluhou temnej atmosféry a pútavého výkonu hlavných postáv. Pacino trpí aj mimo kamery chronickou insomniou, čo mu dopomohlo k presvedčivému stvárneniu postavy.

Al Pacino: Krstný otec, Tony Montana a v neposlednom rade aj čestný slepec

 Al Pacino a Robin Williams vo filme Insomnia (2002)

V nasledujúcich rokoch potešil svojich fanúšikov hitmi ako S1m0ne, People I Know či The Recruit. Al má naozaj šťastnú ruku na výber pracovných ponúk a kritici ho vychválili aj za stvárnenie Shylocka v romantickej dráme od Shakespeara The Merchant of Venice či Waltera v športovej snímke Two for the Money. Jeseň svojej kariéry doplnil počinmi ako Ocean's Thirteen, Righteous Kill či You Don't Know Jack. Podobne ako jeho rovesník Robert De Niro sa v posledných rokoch prikláňa k lacnejším komédiám, ako napríklad Jack and Jill či The Humbling. Minulý rok ste ho mali možnosť vidieť v dráme Manglehorn a tento rok sa naopak mihne v hudobnej dráme Danny Collins. Momentálne pracuje na projektoch ako Beyond Deceit s Joshom Duhamelom a Anthonym Hopkinsom či The Trap s Jamesom Francom.

Pacino mal vcelku búrlivý súkromný život. Randil hneď s niekoľkými herečkami ako napríklad s Diane Keaton, Lindou Hobbs či s Berverly D'Angelo. S poslednou z nich sa na istý čas usadil a výsledkom tohto vzťahu sú dve deti, Anton a Olivia. Dcéru Julie Marie má z romániku so svojou bývalou učiteľkou Jan Tarrant. Dnes je už viac ako 5 rokov verný o 39 rokov mladšej Argentínčanke Lucile Solé. Napriek hektickým zmenám v jeho ľúbostnom živote sa úspešne vyhol väčším škandálom. Prešľap spravil ešte v roku 1961, kedy bol zadržaný za nosenie nepovolenej zbrane. Guráž mu nechýbala ani pred natáčaním The Godfather, Part III, keď si za svoju účasť vypýtal 7 miliónov dolárov. To natoľko rozzúrilo režiséra Francica Forda Coppolu, že sa vyhrážal napísaním nového scenára, v ktorom Michael Corleone zomrie ešte na začiatku filmu. Na výplatnej páske bola nakoniec napísana suma 5 miliónov dolárov. Al Pacino si vďaka svojej vyberavosti a pedantnosti vyslúžil prezývku jedného z najlepších hollywoodskych hercov. Zhrnutie závideniahodnej kariéry tohto hereckého talentu uzavrieme jeho vlastnými slovami: 

„Peniaze robia život ľahším. Ak máte to štastie ich mať, tak ste šťastní." 

Domov
Zdieľať
Diskusia