Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2015, 16:34
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Vybrali sme 20 najdrahších filmov všetkých čias. Ktorý film vyšiel filmové štúdio najviac?

V prvom rade je treba si uvedomiť, že porovnávať sumu 100 miliónov dolárov a jej hodnotu spred 50 rokov a spred roka je dosť náročné. Inflácia a mnohé iné aspekty majú za následok, že snímka, ktorá stála v minulom storočí 50 miliónov, by dnes už stála miliónov 100. V tomto ohľade budeme dôverovať serveru Business Insider, ktorý podobný rebríček spracoval. Ja som sa ale rozhodol brať do úvahy len sumy, ktoré vynaložili filmové štúdiá v tom roku, kedy sa snímka produkovala. Je taktiež nutné poznamenať, že nebudeme brať do úvahy reklamu, celkovú propagáciu a vedľajšie výdaje. Využívať budeme teda len oficiálne čísla z Box Office Mojo a toho, čo nám internet ponúkol. 

20. King Kong - 207 miliónov dolárov

19. Superman Returns - 209 miliónov dolárov

18. X-Men 3: The Last Stand - 210 miliónov dolárov

17. Transformers 4: Age of Extinction - 210 miliónov dolárov

16. Lone Ranger - 215 miliónov dolárov
15. Avengers - 220 miliónov dolárov

14. Narnia: The Chronicles of Narnia: Prince Caspian - 225 miliónov dolárov

13. Man of Steel - 225 miliónov dolárov

12. Pirates of the Caribbean 2 - 225 miliónov dolárov

11. MIB 3 - 225 miliónov dolárov

10. Amazing Spider-Man - 230 miliónov dolárov

Čítať si o tržbách niekoľkých desiatok filmov by ešte mohlo byť zaujímavé, zábavné a výživné, no o ich produkčných budgetoch by sa to asi povedať nedalo. Povedzme si úprimne, pre nás, divákov a fanúšikov sú tržby atraktívnejšie, než sumy, ktoré boli na filmy vynaložené oficiálne, pritom nám je jasné, že tá suma je častokrát oveľa vyššia. Späť ale k Spideymu. 

Sony sa rozhodlo rebootovať svoju najzárobkovejšiu sériu - Raimiho trilógia zarobila 2 a pol miliardy, Sony tak malo dobrý dôvod do reštartu investovať veľké peniaze. Z hľadiska tržieb to vyšlo. ASM zarobil 757 miliónov dolárov. Zisk je ale celkom iné slovíčko než tržba a Sony to tvrdo zistilo, aj keď, ešte horšie to dopadlo pre sequel. Čo sa týka samotnej kvality filmu, mnohí sa po Webbovom miernom fiasku obracali späť k nenávideném Raimimu, ktorý už spätne priznal, že trojku fakt pokašľal. Tých 230 miliónov na filme bolo vidieť, no v tomto prípade išlo o skutočne preflákanú investíciu. Dnes už všetci dobre vieme, že Sony to vzdalo a dohodlo sa na spolupráci s Marvelom. To nám o dva roky prinesie konečne film, aký si tento pavúčí hrdina zaslúži. Teda, dúfajme.

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?

9. Avatar - 237 miliónov dolárov

Tiež sa vám tá suma nezdá? Nuž, ako som tvrdil hneď na začiatku, ide skôr o oficiálny článok podľa oficiálnych čísel, ktoré pre rôzne portály potvrdili samotné štúdiá. Treba rátať s tým, že mnohé sa vôbec nezhodujú s realitou. Nepripájame k tomu ani náklady pre propagáciu, keďže tie nevyhrabe skutočne nik. Cameronov veľkofilm sa natáčal celých 8-9 mesiacov, no a o post-produckii radšej hovoriť ani nejdeme. Pracovalo na ňom viac než tisíc ľudí a podľa neoficiálnych, tých uveriteľnejších správ, sa budget vyšvihol na 300 miliónov plus 150 na marketing, a teda jeho časť zvanú propagácia filmu. Celkové náklady by potom mali tvoriť sumu od 450 do 500 miliónov dolárov. Môžeme teda hovoriť o skutočne najdrahšom filme na svete. 

Avatar sa mal začať natáčať hneď po Titanicu, Cameron mal príbeh v hlave takmer 20 rokov pred premiérou snímky, no rozhodol sa pár rokov počkať, kým nebudú technológie o niečo vyspelejšie. A že urobil dobre. Práve technológie boli nakoniec tým, čo Avataru zabezpečilo vysoké náklady a oveľa vyššie tržby (2, 787 miliardy dolárov). Stačilo teda vykradnúť Pocahontas, obsadiť sympatické tváre, ktoré ale nijak neoslnili, no a pridať čarovný svet s pútavou dejovou pozlátkou. V redakcii ani medzi čitateľmi sa možno mnoho fanúšikov Avataru nenájde, netvrdíme však, že šlo o zlý film. Len až príliš preceňovaný a hlavne si myslíme, že tie tržby sú v tomto prípade jednoducho uletené. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?

8. Avengers: Age of Ultron - 250 miliónov dolárov

Recenzia je ešte teplá, takže si ju môžete prečítať. V krátkosti, Age of Ultron pobavili, no sklamali vo viacerých bodoch. Uprieť im ale rozhodne nemôžeme fakt, že na tých 250 miliónov rozhodne vyzerali. Megalomanská akcia, skvelé CGI, množstvo robotov, Hulk, Iron Man a tak ďalej a tak ďalej. Drahé akčné sekvencie boli cítiť na každom kroku, vlastne, počítače sa museli používať aj v jednoduchých dialógových scénach či pri odstraňovaní tehotenského bruška Scarlett Johansson.

Tržby si však vedú super a aj napriek sklamaniu v USA si Age of Ultron s najväčšou pravdepodobnosťou pre tú miliardu a pol dobehne. Prirátajme istých 250 (a asi aj viac) miliónov z Číny a miliarda, nebyť práve spomínanej oneskorenej premiéry v Číne (12. máj) by bola prekonaná pravdepodobne hneď v druhý premietací týždeň (začíname to rátať od celosvetovej premiéry). Z tohto hľadiska má Age of Ultron smolu, keďže premiéroval vo vybraných krajinách už 23. mája, čo rozhodne nepomôže zlomiť rekord Furious 7. Tí získali miliardu už za 17 dní. 


My sme už veľmi zvedaví, koľko bude stáť Civil War, pretože jedine tá a následne Avengers: Infinity War Part 1 a 2 môžu Age of Ultron v nákladoch prekonať. Keďže sa Avengers 3 a 4 budú natáčať súbežne, malo by sa v porovnaní s prerušovaným natáčaním veľmi ušporiť. Celkové náklady by ale pokojne mohli činiť 450-500 miliónov dolárov. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?

7. Hobbit: An Unexpected Journey - 250 miliónov dolárov

Celá trilógia stála oficiálne 745 miliónov dolárov. Natáčala sa ale, rovnako ako trilógia LoTR, na jeden šup, a tak dokázal Peter Jackson ušetriť Warneru pekný balík peňazí. 3 snímky spoločne zarobili nakoniec takmer 3 miliardy a je jasné, že Warner, hoci budem odporný, už netrpezlivo čaká na smrť Christophera Tolkiena (90), ktorý vlastní práva na Silmarilion a Hurínove deti. Ak zomrie a práva sa prenesú na jeho potomkov, pravdepodobne ich Warner získa, keďže Tolkienovi vnuci sú už ich predaju otvorenejší. 

Na Hobbitovi bolo tých 250 miliónov cítiť. Nespočetné množstvo CGI záberov, preplácané scény so zbytočne bohatým dejom, nezmyselnosť náhrady kostýmov, kulís a celých priestorov a lokácií tupým a škaredým CGI, no a v neposlednom rade si aj scenáristi museli prilepšiť. Roztiahnuť tak krátky dej na trilógiu, pritom ju obohatiť o celkom nové a vymyslené postavy a udalosti, to chcelo jednoducho... príplatok. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?


6. The Dark Knight Rises - 250 miliónov dolárov

Batman bol na plátne asi tak 3x. Čo teda dopekla stálo na TDKR tak veľa? No predsa praktické efekty, Nolanovo veľké pozitívum! Dokonca aj úvodná scéna s lietadlami sa skutočne odohrala. Pripočítajte k tomu množstvo efektov, bez ktorých by ten film nevyzeral tak, ako vyzeral, veľké honoráre pre veľké herecké mená, Batsovo vybavenie a mnohé iné, v neposlednom rade s kolosálnym zjavom celého filmu a tých 250 melónov nie je až tak nereálnych, že? Je škoda, že záver trilógie Dark Knight nevyšiel Nolanovi úplne najlepšie a zlyhal najmä pri postavách a rozvírených dejových linkách, no skutočne vyšperkované scény, či už choreografiou súbojov alebo „len“ ich kolosálnostou, mu zobrať fakt nemôžeme. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?


5. John Carter - 250 miliónov dolárov

Našťastie, kolega Lukáš venoval Carterovi, neuveriteľnému finančnému sklamaniu, respektíve prepadáku od Disney, hneď celý článok. Ak sa o ňom teda chcete dozvedieť viac, klikajte sem. Tržby bohužiaľ nijak neoslnili, čo je rozhodne škoda, keďže Carter potenciál mal a vo finále nebol rozhodne taký zlý. Kolosálne zábery boli jasným opodstatnením pre tak vysoký budget, no tu sa skutočne treba pozastaviť. Načo šlo Disney do celkom neznámej značky hneď s tak obrovským vkladom? Síce si to môžu dovoliť, vlastnia Pixar, Lucasfilm a Marvel, ale aj tak. Škoda, celkom možno zabili slušne sa rodiacu sériu, teda, ak sa nejakým zázrakom plány s Carterom neoživia.

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?


4. Harry Potter 6 - 250 miliónov dolárov

Veľké finále, teda, úvod do veľkého grandfinále, ktoré znamenalo Voldemortovu smrť. Ups, to bol asi spoiler, že? S vedomím, že sa režisér a štúdio rozhodli vypustiť veľkú bitku o Rokfort v závere filmu sa skutočne čudujem, prečo stála šestka tak veľa. Server The-numbers pritom uvádza, že oba diely sedmičky stáli dokopy len 250 miliónov, čomu sa verí skutočne ťažko, že? S najväčšou pravdepodobnosťou ide o volovinu, no keďže Box Office Mojo produkčnú sumu neuvádza, na nič iné sa obrátiť nemôžeme. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?


3. Spider-Man 3 - 258 miliónov dolárov

Raimiho veľdielo, ktoré skončilo mega zle. Zbytočné množstvo postáv, neschopnosť ich dostatočného psychologického vývinu či motivácie, otrasné Parkerove scény aka tanček na ulici a im podobné a rozhodne by sa pri hlbšom zamyslení našli aj iné veľké negatíva. Film ale na trikoch a veľkolepých akčných scenériách rozhodne nešetril a bolo to na ňom aj patrične vidieť. Sandman, Green Goblin, Spider-Man, Venom. Táto štvorica sa postarala o extrémne vysoký budget, no stále mi nejde do hlavy, prečo to stálo až tak veľa. Hovorí sa dokonca o sume 350 miliónov dolárov plus čiastka za propagáciu a Avatar tak má silného konkurenta. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?

2. Tangled - 260 miliónov dolárov

Tak ale dosť, Spideyho chápeme, ale Na vlásku? Pýtate sa, čo preboha stálo na technologicky ničím navonok nevyčnievajúcom animáku tak veľa? Nuž, môže za to najmä fakt, že produkcia filmu sa zastavila až dvakrát. Začalo sa na ňom pracovať už v roku 2000, dvakrát sa zmenil názov, štáb, scenár a mnoho iného. Pripočítajte k tomu náročnú techniku animácie podľa ručného kreslenia a tých 100 miliónov navyše je nakoniec obhájiteľných. Oficiálne je tak Tangled, hoci príjemný a pekný animák, no ničím výnimočný, na druhom mieste najdrahších filmov vôbec, a to bez započítania inflácie. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?


1. Pirates of the Caribbean 3 - 300 miliónov dolárov

Bum, oficiálne najdrahší film, aký sa kedy spravil. Iste, neoficiálny rebríček by bol úplne iný, no aj tak je to obhájiteľná a zaslúžená pozícia. Tretí Piráti Karibiku stáli neuveriteľných 300 miliónov dolárov, precestovali svet, ukázali epické lodné bitky, vyplatili desiatky miliónov rôznym hercom, museli zabezpečiť drahé kulisy a všetko okolo toho sa jednoducho niekde muselo prejaviť. Štvorka už od Diseny dostala „len“ 250 miliónov a rozhodne neoslnila, takže budeme zvedavo sledovať vývoj okolo päťky, ktorá sa práve natáča. 

10 najdrahších filmov všetkých čias, dopracoval sa do rebríčka Harry Potter či Piráti z Karibiku?


Tak, čo poviete na zoznam? Účasť ktorého filmu vás prekvapila? Myslíte, že sa v nasledujúcich rokov budgety opäť o niečo zvýšia? Koľko budú stáť ďalšie diely Avatarov, koľko minie na propagáciu Paramount pre ich Transformerov, koľko budú stáť ďalší Avengeri? Nemajte obavy, Filmkult to pre vás vždy zistí v predstihu. 



Domov
Zdieľať
Diskusia