Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2016, 10:00
Čas čítania 0:00
timea

Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov

FILMY A SERIÁLY JARED LETO
Uložiť Uložené

Čím ďalej, tým temnejší a šialenejší. Batmanov nepriateľ je výzvou aj pre najtalentovanejších hercov.

Joker je hádam najznámejší komiksový zloduch. S týmto vraždiacim šialencom sa ale asi ťažko niekto zhodne, či sa doňho vcíti. Pre herca, ktorý sa podujme stvárniť úlohu, to určite nie je ľahké. Filmov o strážcovi Gothamu - Batmanovi vyšlo mnoho a aj napriek tomu, že hrdina má viacero nepriateľov, najtypickejším je Joker so zjazvenou tvárou a večným úsmevom.

Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Prvým filmovým a hraným Jokerom bol Cesar Romero, ktorý sa objavil v sérii Batman od roku 1966. Romero si odmietol pre rolu oholiť fúzy, a tak museli byť maskované make-upom (je viditeľný na obrázku vyššie). Herec sa v úlohe cítil veľmi pohodlne. Vravel, že keď si už raz navliekol kostým, proste do toho spadol. Jeho Joker nebol až taký temný a najhorším činom bolo premenenie gothamskej vody na želatínu.


Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov
Zdroj: Warner Bros.

V pôvodnej snímke režírovanej Timom Burtonom z roku 1989 zahviezdil v úlohe zloducha Jack Nicholson. Tento herec je známy tým, že sa zameriava na psychicky labilné postavy. Vraví sa, že Jack dáva do každej postavy to, čím je aj on sám, čo mu zaistilo aj troch Oscarov. Počas filmovania Batmana mal Jack v zmluve stanovený prísnejší rozvrh, ako jeho kolegovia. Z natáčania odchádzal o tretej ráno. Sám Michael Keaton povedal, že keď skoro ráno prišiel na pľac, Nicholson už sedel na stoličke, kde ho maskovali a zvykol tam aj zaspať. Jeho maskovanie trvalo denne dve hodiny. Herec nebol veľmi nadšený, že si znova nezahrá svoju rolu. Veril, že Joker je len jeho. Úloha bola jednou z jeho najobľúbenejších. Povedal: „Na Jokerovi sa mi páči jeho nechutný zmysel pre humor.“ Avšak, zmena je život a táto nám priniesla legendu Heatha Ledgera.

Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov
Zdroj: Warner Bros.

Aj keď na Nicholsonovi neboli vidieť žiadne psychické zmeny, po natáčaní dôrazne varoval jeho nasledovníka, lebo vedel, že tentokrát bude Joker temnejší. Toho rola vo filme Temný rytier (2008) od Christophera Nolana stála život. Počas natáčania sa venoval štúdiu postavy. Na mesiac sa zavrel do hotelovej izby a písal si zápisník o Jokerových smutných  myšlienkach a rôznych smutných príbehoch. Diár neskôr skončil v rukách jeho otca, ktorý dovolil verejnosti nazrieť doň (fotky nižšie).

Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov
Zdroj: moviepilot.com
Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov
Zdroj: moviepilot.com

Užívanie drog viedlo k depresiám, úzkosti a neskôr k samovražde. Heath tvrdil, že vďaka úlohe spával sotva dve hodiny denne. Za bravúrny výkon mu bola posmrtne udelená Cena Akadémie. Svoju majstrovskú prácu bohužiaľ na plátne nevidel.  Bol to najmladší herec (28 rokov), ktorý stvárnil Jokera.

Odporúčané
RECENZIA: Morbius RECENZIA: Morbius 31. marca 2022, 13:30

To, že sa herec snažil skutočne pozoruhodne, sa ukázalo aj v iných momentoch natáčania. Ak si myslíte, že Jokerove olizovanie bolo len súčasť postavy, tak ste na omyle. Heath mal tento zlozvyk už roky a pomáhalo mu to v spôsobe, ako postava znela. Kostým vymyslel sám herec, keď sa namaskoval make-upom z drogérie, lebo bol presvedčený, že tak by to urobil aj Joker. Keď ho po prvýkrát videli kolegovia na pľaci, boli v šoku. Michael Caine zabudol povedať svoju repliku a Maggie Gylenhall sa tak bála, že sa naňho nemohla pozerať. Scéna sa dostala do konečnej verzie filmu. Ďalším príliš reálnym momentom bola bitka s Batmanom vo vypočúvacej miestnosti, kedy bol Chris Bale požiadaný, aby Heatha udieral čo najsilnejšie. Ledger bol však mimo pľacu veľmi veselý človek. Zvykol sa voziť na skejte po pľaci vo svojom hrôzostrašnom kostýme, aby rozosmial kolegov.

Filmoví Jokeri alebo rola, ktorá sa pohrávala so zdravým rozumom hercov
Zdroj: Warner Bros.

Jared Leto s prípravou pre film Suicide Squad (na film sa môžeme tešiť tento august) zašiel ešte ďalej. Podľa kolegov Jared nevystupoval z úlohy ani počas prestávok. Jeho čudné chovanie podtrhli aj darčeky, ktorými ich obdaroval. Will Smith od neho dostal krabicu nábojov a Margot Robbie živého potkana. Viola Davis v rozhovore povedala, že Jared bez pozdravu vošiel do šatne, položil jej na stôl mŕtve prasa, a potom bez slova odišiel. Viac o jeho vilomeniách nájdete v našom staršom článku tu. Nuž, asi nebolo ľahké s ním pracovať. Či sa hercove netradičné metódy vyplatili, zistíme neskôr. Všetkým trom Oscarovým hercom patrí poklona za obrovský talent, aj napriek ich nekonvenčnej príprave. Niektoré roly sú dary, no vyberú si svoju daň.

Domov
Zdieľať
Diskusia