Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2016, 10:03
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Rooney Mara stvárňuje ženu uväznenú pod tlakom náboženskej morálky v írskej dráme The Secret Scripture

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Príbeh hlavnej hrdinky sa odohráva v dvoch časových rovinách.

The Secret Scripture je historická dráma nakrútená na motívy uznávaného románu od írskeho spisovateľa Sebastiana Barryho. Predostiera nám pohnuté osudy životom ubitej Rose, ktorá je už niekoľko desiatok rokov zatvorená v psychiatrickej liečebni. Istému nemocničnému psychiatrovi, posudzujúceho jej stav, sa rozhodne retrospektívne vyrozprávať svoj životný príbeh. Ocitáme sa tak v Írsku v roku 1942, v období politických a náboženských otrasov. Mladá zmyselná Rose sa sťahuje do provinčného írskeho mestečka, kde je konfrontovaná s miestnou komunitou, vrátane mladého kňaza. Zamiluje sa do stíhacieho pilota Michaela, no ich vzájomné šťastie netrvá dlho. Ženské a osobnostné vyžarovanie Rose, nespadajúce do stanovených dogiem, pomaly vyústi do série tragických udalostí. Režijne snímku zastrešil írsky režisér Jim Sheridan, autor silných filmových kúskov Moja ľavá noha alebo V mene otca. Spolu s Johnnym Fergusonom sa podieľal aj na písaní scenára. V hlavných úlohách hviezdia zvučné herecké esá, ako sú Vanessa Redgrave (Pokánie, Rodinné sídlo), Rooney Mara (Carol, Muži, ktorí nenávidia ženy), Eric Bana (Zbav nás zlého, Mníchov) alebo Theo James (séria Divergencia, Underworld: Prebudenie).

Dej snímky, okorenený romantickými, politickými i náboženskými motívmi nepochybne vzbudzuje náš záujem, no obávame sa, či zložité historické pozadie nebude iba kulisou pre rozohratie klasického milostného trojuholníka bez hlbšej myšlienkovej odozvy. Svetovú premiéru si film odbil 10. septembra 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Zatiaľ nie je známe, či sa dostane aj do našich kín. Trailer na nás však pôsobí prekvapivo amatérsky a celkový dojem kazí aj nevhodne zvolená hudba. Čo si myslíte vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia