Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2017, 22:22
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Depresívna filmová mozaika nazerajúca na alkoholizmus, nezamestnanosť a ďalšie problémy modernej spoločnosti

FILMY A SERIÁLY FÍNSKO
Uložiť Uložené

Severská dráma, ktorá vás vtiahne do šedivých útrob fínskej metropoly.

Ak sú severské filmy divákmi vnímané ako temné a depresívne, určite k ich povesti prispela aj táto fínska sociálna dráma natočená podľa predlohy Leva Nikolajeviča Tolstoja. Alkohol, nezamestnanosť, dlhy, smrť, depresia. To je len časť tém, na ktorých sa režisér a scenárista Aku Louhimies pokúsil vystavať filmovú mozaiku, ktorá sa s pribúdajúcou stopážou stále viac a viac prepletáva. Pre mnohých odvážne, ba až kontroverzné vyobrazenie modernej fínskej spoločnosti viedlo k faktu, že v dobe svojho vzniku (2005) patril film Zamrznutá Zem medzi najdiskutovanejšie škandinávske diela. Už tak deprimujúcim životným situáciám nahráva šedé zasnežené prostredie okrajových štvrtí fínskych Helsínk, ktorý vo vás pocit bezvýchodiskovosti ešte väčšmi utvrdí.

Depresívna filmová mozaika nazerajúca na alkoholizmus, nezamestnanosť a ďalšie problémy modernej spoločnosti
Zdroj: Solar Films

Na začiatku sledujeme osudy viacerých odlišných postáv, ktoré sa onedlho dostanú na životnú križovatku, odkiaľ vedú len dva smery. Smer podľahnutia a úplnej rezignácie nad všetkým, alebo smer nabratia odvahy a vzdoru proti svojim démonom. Dej nám štartuje učiteľ literatúry, ktorý okrem straty svojej ženy čelí aj ďalšej životnej strate, strate zamestnania. Svoj hnev a agresiu si tak vybíja na synovi (Niko). Práve ten svojim nezodpovedným činom odštartuje celý rad udalostí. Po hádke s otcom sa ocitá u svojho dobrého priateľa (Tuomas), u ktorého sa dozvie o pripravovanom silvestrovskom večierku. Opustený sa Miko oddáva alkoholu a ostatným drogám, aby si onedlho vytlačil falošnú bankovku. Kto by uveril, že jedna falošná 500 eurová bankovka tak zamieša osudmi úplne vzdialených charakterov.

Depresívna filmová mozaika nazerajúca na alkoholizmus, nezamestnanosť a ďalšie problémy modernej spoločnosti
Zdroj: Solar Films

V ďalšej scéne sa nám predstavuje spolok anonymných alkoholikov, v ktorom Teuvo rozpráva o svojom probléme s pitím. Vynárajúce sa finančné problémy spôsobené prepitými peniazmi a nešťastím v zamestnaní napokon Teuva privedú k vráteniu auta, ktoré si už ďalej nemôže dovoliť splácať. Neúspešný predajca vysávačov, odmietaný od dverí k dverám sadá utrápený na barovú stoličku a rozmýšľa o svojom živote, keď sa mu prihovorí už napol podgurážený Isto, typický asociál tráviaci celé dni za barovým pultom alebo herným automatom. Posilnený alkoholom začne prehovárať Teuva na jeden pohárik. Ako to však býva, málokedy zostane len pri jednom a v prípade liečiaceho sa alkoholika to platí viacnásobne.

Odporúčané
Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia 12. februára 2024, 12:30

Alkohol tečie, čo im organizmus vládze, až sa napokon dostanú na hotelovú izbu s neznámou prostitútkou. Pod obrovskou frustráciou a alkoholovou clonou sa Teuvo uchyľuje ku krajnému riešeniu situácie, ktoré v sebe zahrnuje aj krv a ťažké pomliaždeniny. V tej chvíli na miesto prichádza policajná dôstojníčka Hannele. Okrem policajnej profesie však tiež zastáva rolu matky a manželky troch malých detí. Osudnou sa tejto rodine stane obyčajný večer, kedy je Hannele povolaná na nočnú službu. Pokojná jazda mestom sa ale rýchlo zmení na drámu, keď je potreba dopadnúť neznámeho lupiča (Tuomas). Tým sa nám celý kruh uzatvára a jednotlivé časti mozaiky do seba zapadnú. Kto prežije a kto sa postaví svojmu depresívnemu životnému osudu, aby už onedlho uvidel vychádzajúce slnko nad zamrznutou zemou.

Domov
Zdieľať
Diskusia