Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2017, 19:20
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na 12. ročníku Cinematiku v Piešťanoch uvidíme mnohé skvelé filmy. Týchto 11 by ste však určite zmeškať nemali

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Redakcia Filmkultu bude samozrejme na mieste, takže očakávajte zopár čerstvých recenzií.

Vznik medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa datuje k roku 2006 a každý september v kúpeľnom meste Piešťany svojim návštevníkom ponúka viac ako 70 celovečerných a viacero krátkometrážnych filmov (tentokrát ich bude presne 104) so zameraním na európsku, ale aj domácu kinematografiu. Najlepšie európske filmy sú radené pod hlavnú súťažnú sekciu festivalu s názvom Meeting Point Europe, pričom jej zostavenie má na starosti 15 kritikov z 15 európskych krajín. Nezabúdajme ale taktiež aj na slovenskú scénu, ktorej Cinematik venuje patričnú pozornosť. Prostredníctvom súťažnej sekcie celovečerných slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc. budeme mať možnosť aj tohto roku vidieť nejeden domáci klenot. Ak by ste mali náhodou záujem o bližšie informácie ohľadom zapojenia sa do súťaže, určite navštívite tento odkaz

Vyššie dve spomínané sekcie sa na festivale opakujú rok čo rok, ale Cinematik ponúka samozrejme aj sekciu špeciálnu. 12. ročník sa bude niesť v znamení takzvanej Eye on Films sekcie, cieľom ktorej bude prezentovať prvé a druhé filmy režisérov z celého sveta. Zaujímave, čo poviete? Festival ale nezabudol ani na svojich najmladších divákov a v rámci sekcie Cinematik Jr. ponúkne kvalitné animované snímky. No pokiaľ máte záujem o niečo netradičného, určite skúste polnočnú sekciu Za hranicou kultu - tej sa budeme ešte neskôr bližšie venovať. Ďalej sa tohto roku stretnete napríklad so sekciami, ako Kinema choice, Čo dom dal či Rešpekt Special a iné. Okrem kvalitnej filmovej tvorby si ale počas festivalu môžete užiť aj neopakovateľnú atmosféru mesta Piešťany, ktoré je na kultúrne vyžitie priam stvorené. Navyše, Piešťany mimo iného ponúkajú aj najväčšiu kinosálu na Slovensku - Dom umenia, a to by ste si predsa nenechali ujsť. Poďme sa ale už spoločne pozrieť na tie najzaujímavejšie kúsky, ktoré podľa nás 12. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany ponúka. 

Na 12. ročníku Cinematiku v Piešťanoch uvidíme mnohé skvelé filmy. Týchto 11 by ste však určite zmeškať nemali
Zdroj: Cinematik

S láskou Vincent (Loving Vincent)

Prvou snímkou, ktorá nás spomedzi širokej ponuky mimoriadne zaujala, je animované umelecké dielo S láskou Vincent (Loving Vincent). Na Cinematiku pôjde o exkluzívnu slovenskú premiéru prvého "namaľovaného" filmu na svete, takže si túto udalosť s našou redakciou určite vychutnáme. Za réžiou filmu stojí Dorota Kobiela a Hugh Welcham, ktorí sa pôvodne venovali skôr krátkometrážnej tvorbe. Na tejto neobyčajnej snímke sa podieľala vyškolená skupina maliarov s olejovými farbami a daným spôsobom sa na S láskou Vincent pracovalo dlhých šesť rokov. V USA bude mať S Láskou Vincent premiéru až 22. septembra a slovenskí diváci, teda konkrétne návštevníci Cinematiku, uvidia tento ambiciózny filmový projekt medzi prvými na svete. Film si dal za cieľ preskúmanie pozoruhodného života a kontroverzného úmrtia slávneho Vincenta van Gogha. Snímka získala cenu divákov na uznávanom Medzinárodnom festivale animovaných filmov Annecy a taktiež obdržala ocenenie pre najlepší animovaný film na IFF Shanghai.

Bez lásky (Neľubov)
Medzi kvalitne pôsobiace filmy sa určite môže radiť aj snímka s názvom Bez lásky (Neľubov), od režiséra Andreja Zvjaginceva. Bez lásky bol premietaný na slávnom festivale Cannes, kde získal Cenu poroty. Príbehovo sa pozrieme na manželský pár, nachádzajúci sa v hlbokej kríze, z ktorej niet cesty von. Boris a Žeňa sa preto rozhodnú k radikálnemu kroku - a teda k rozvodu. O nejakom rodinnom spolužití so synom Aljošom nemožno v súčasnej dobe ani hovoriť. Situácia sa začne dostávať do extrému v momente, keď sa ich syn bez stopy stratí. Aký postoj zaujmú k vrcholovo kritickej udalosti dvaja ľudia, ktorí sa už jednoducho nedokážu zniesť? Na tieto a mnohé iné otázky by nám mala odpovedať autentická dráma od talentovaného ruského režiséra Andreja Zvjaginceva. Pripravte sa na tvrdú a neľútostnú realitu. 

O tele a duši (A Teströl és Lélekröl)

Ďalšou silnou drámou 12. ročníka Cinematiku bude maďarská snímka s názvom O tele a duši (A Teströl és Lélekröl), ktorá na tohtoročnom festivale v Berlíne získala cenu za najlepší film. V dráme vystupujú dve hlavné postavy, starnúci finančný riaditeľ a mladá kvalitárka mäsa. Z hľadiska povolania ide o dve odlišné osoby, tak čo ich teda vlastne spája? Sny, v ktorých predstavujú laň a jeleňa uprostred zasneženého lesa. Je vôbec možné s niekym zdielať sny? Zdá sa, že áno, pretože práve im dvom sa to podarilo a vo filme uvidíme, ako s týmto nepopierateľne ohromujúcim darom naložia. O tele a duši nám predstaví skutočne tenkú čiaru medzi tým, čo považujeme za skutočné a tým, čo skutočné aj naozaj je. Vo filme si okrem hercov maďarskej národnosti zahrala aj slovenka Alexandra Borbély

Nina
Od maďarskej a ruskej kinematografie sa presuňme aj do našich domácich vôd. Snímka Nina od režiséra Juraja Lehotského spadá pod pravidelnú sekciu Čo dom dal. Film mal svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch a bude premietaný mimo iného aj na filmovom festivale v kanadskom Toronte. Máte radi plávanie? Nina áno. V súčasnej dobe pre ňu tento skvelý koníček ale predstavuje hlavne únik pred tvrdou realitou, v ktorej sa jej milovaní rodičia rozvádzajú. Nerozumie im, nerozumie ich problémom a jej svet sa čoraz viac zužuje len na jej vnútorné ja

Mláďa (Welp

Ak ste ešte nepočuli legendu o zlom Kaiovi, belgický slasher Welp vám ju veľmi rád vyrozpráva. Podľa obyvateľstva malej dedinky, neďaleko lesa pri francúzskych hraniciach žije netvor, napol vlkolak, napol človek. Príhodu o Kaiovi si  jedného večera rozprávajú členovia spolku mladých Skautov, s názvom "Šelmy", avšak samozrejme, nikto danému príbehu v skutočnosti vôbec neverí. Teda až na dvanásťročného Sama, pravidelne ponižovaného celým skautským oddielom. Na jeho upozornenie o tom, že Kai je reálny a všetkým zúčastneným hrozí smrteľné nebezpečenstvo neberie však nikto ohľad. Nebezpečný Kai sa spolu so psychopatickým pytliakom púšťajú na lov skautov a Sam si začína uvedomovať, že všetci prítomností sú odsúdení na smrť

Detské Ihrisko (Plac zabaw) 

Koniec školského roka v malom poľskom mestečku sa už nezadržateľne blíži. 12-ročnej Gabrysii sa naskytne prakticky posledná šanca na vyznanie lásky svojmu spolužiakovi Szymkovi. Preto sa má uskutočniť medzi nimi dvoma tajná schôdzka. Jej záver ale skončí naozaj nečakane a divák sa musí sám seba pýtať, kde sa berie dokonca aj v malých deťoch toľko zla? Poľská dráma od režiséra Bartosza M. Kowalského poskytuje nekompromisný a mimoriadne tvrdý obraz súčasnej šikany (nielen) na základných školách. Môžeme jej vôbec nejako efektívne predchádzať? Film má byť údajne voľnou inšpiráciou skutočných udalostí násilného činu medzi predpubertálnymi deťmi.

Nie som tvoj černoch (I Am Not Your Negro

Rasizmus je témou, ktorá aj v dnešných dňoch hýbe spoločnosťou. V dokumente nominovanom na Oscara Nie som tvoj černoch sa pozrieme na súčasnú realitu afroamerickej populácie v Amerike a taktiež aj na tragické úmrtia Martina Luthera Kinga jr., Medgara Eversa či Malcolma X. Pokiaľ si myslíte, že byť afroameričanom v USA je už v momentálnej dobe bezproblémovou záležitosťou, veľmi sa mýlite. Nenávisť voči ich komunite sa aj naďalej skrýva v srdciach mnohých a podľa všetkého sa na jej vyhubení musí ešte neustále dôkladne pracovať. Hlasu rozprávača sa ujal populárny Samuel L. Jackson, ktorého dôverne poznáte z kultových filmov, ako Pulp Fiction či Star Wars.

Elle 

Najnovší film Paula Verhoevena (Hviezdna Pechota, Total Recall) mal svoju premiéru na svetoznámom festivale v Cannes v roku 2016 a už vtedy vzbudil naozaj rôznorodé reakcie. Svojim ťažkým obsahom nie je stráviteľným pre každého diváka, ale veríme, že zisk Zlatého Glóbusu a nominácia na Oscara pre Isabelle Huppert nebude žiadnou náhodou.  Tá si mimochodom zahrala hlavnú postavu tvrdej šéfky Michele Leblanc, ktorá v snímke predstavuje hlavu veľkej spoločnosti na výrobu hier. Jej život sa zmení vo chvíli, kedy ju vo vlastnom doma prepadnú a brutálne znásilnia. Po zistení totožnosti násilníka sa však namiesto oznámenia pacháteľa polícii rozhodne s vinníkom zahrať menšiu hru. Táto hra je ale veľmi nebezpečnou chôdzou po tenkom lade, ktorý sa môže každú chvíľu naozaj ľahko prelomiť. 

Rozpoltený (Split

Ak ste počas tohtoročnej januárovej premiéry nezašli na fantastický Shyamalanov (Šiesty Zmysel, Znamenia) thriller Rozpoltený, určite vám to odporúčame napraviť. Herecké kreácie hlavného predstaviteľa Jamesa McAvVoya alias psychicky narušeného Kevina, skrývajúceho v sebe 23 rôznych osobností, jednoducho nemajú žiadnu chybu. Príbehovo sa v snímke pozrieme na niekoľké z jeho osobností, ale v priebehu času sa scénu začne predierať aj dvadsiateštvrté Kevinové "ja". A veľmi ľahko si určite domyslíte, že nepôjde o žiadneho dobráka. V Shyamalanovej novinke si okrem McAvoya zahrala aj talentovaná Anya Taylor-Joy (Čarodejnica) či časom overená Betty Buckley (Carrie). Klaustrofobické prostredie filmu perfektne zvyšuje už jeho bez tak temnú atmosféru, ktorá sa divákom prelína od úvodných minút až po tie záverečné.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu 

Tak ako Rozpoltený, rovnako aj Hacksaw Ridge môžeme zaradiť do pomyselnej kategórie filmov, ktoré mali v nedávnej dobe premiéru a pokiaľ ste ju z rôznych príčin zmeškali, mali by ste to urýchlene zmeniť. Dlhých 10 rokov trvalo, kým sa Mel Gibson opäť usadil na režisérsku stoličku, ale čakanie stálo za to. Vo vojnovej snímke Hacksaw Ridge sa Gibson zameral na mladého američana Desmonda Dossa, ktorý z hĺbky svojho presvedčenia odmieta vo vojne zabíjať. Do histórie sa teda Desmond zapísal ako jediný americký vojak 2. svetovej vojny, bojujúci v prvých líniách bez akejkoľvek výzbroje.

Dva dni, jedna noc (Deux jours, une nuit

Záverom sa vráťme k čisto dramatickému žánru a konkrétne k snímke s názvom Dva dni, jedna noc, za ktorú bola nadaná Marion Cotillard nominovaná na Oscara. Vo filme si zahrala mládu Sandru, pracujúcu v miestnej solárnej elektrárni. Kvôli častým psychickým problémom sa jedného dňa nervovo zrúti a musí si zobrať od práce určitý čas voľno. Po príchode do naspäť Sandra zisťuje, že vedenie dalo jej kolegom možnosť nahradiť Sandrine pracovné miesto za odmenu zvýšenia ročných bonusov, no rozhodnutie je už iba na nich. Sandra má dva dni a jednu na noc na to, aby všetkých presvedčila o hlasovaní v jej prospech. Ako sama hovorí - neľutujte ma, len sa skúste vžiť do mojej situácie. Podarí sa jej prevážiť misky váh na svoju stranu? Zvíťazí vrodená ľudskosť nad chamtivosťou?

V dnešnom článku sme si zhrnuli tie najzaujímavejšie filmy, ktoré podľa nášho názoru 12. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik prináša. Pochopiteľne, vybrať z toľkého množstva kvalitných snímok nebolo jednoduché a preto sme mali v určitých prípadoch nemalú dilemu čo všetko do našej jedenástky zaradiť. Na festivale nás ale zaujali aj nasledujúce tituly - Spielbergova klasika Blízke stretnutie tretieho druhu, dokument z prostredia koncentračných táborov Austerlitz, krimi dráma s Robertom Pattinsonom Good Time, čiernobiela francúzska dráma Frantz, ťažšie stráviteľný thriller z prostredia pornopriemyslu Hardcore, kontroverzná belgická dráma Sľub, vydarený animák Kubo a kúzelný meč, francúzska romantická komédia Hore za láskou, taiwanský politický thriller Posledný obraz či pozoruhodný slovenský dokument o spevákovi Richardovi Müllerovi s podtitulom Nespoznaný. 

Objavili ste v tohtoročnom programe nejaké iné skvosty? Určite sa s vašimi návrhmi podeľte v diskusii aby potencionálnym návštevníkom festivalu neunikol žiaden skvelý počin. 12. ročník Cinematiku sa odohrá v dňoch 12. - 17. 9. v Piešťanoch a pevne veríme, že bude stáť za to.

Domov
Zdieľať
Diskusia