Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2018, 18:31
Čas čítania 0:00
erik b.

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Každý má svoj obľúbený film, ku ktorému sa neustále vracia. Či už na DVD, Blue ray disku alebo v televízii. Patrí niektorý z výberu našej redakcie aj medzi vaše obľúbené evergreeny?

Náš dnešný výber bude patriť medzi tie najrôznorodejšie, aké sme vám kedy ponúkli. Dôvod je jednoduchý. Každý fanúšik strieborného plátna má odlišný vkus, a tak aj výber obľúbených filmov, ktoré by sme najradšej sledovali takmer neustále, sa v našej redakcii líši. Je pozoruhodné, že sme sa v žiadnom titule presne nezhodli, pričom všetky spomínané diela máme všetci takmer rovnako radi. Každý si občas dá maratón s Frodom a jeho partiou, zasníva s Domom Cobbom alebo nechá znova a znova napáliť prešibaným Verbalom alias... nebudeme radšej spoilovať. Upozorňujeme, že nejde o o klasický výber najobľúbenejších diel, pretože v prípade autora, či skôr sumarizátora článku, by bol výber absolútne odlišný. Kto by si ale každý mesiac dobrovoľne pripomínal mučivý a zároveň katarzný účinok von Trierovho Dogville?

Erik: Utečenec (The Fugitive, Andrew Davis, USA, 1993)

Prvýkrát v kine, druhýkrát na VHS, tretíkrát na DVD, štvrtý, piaty, šiesty, atď. krát v televízii či opäť na DVD. To je časová chronológia sledovania môjho najobľúbenejšieho mainstreamového filmu všetkých čias, Davisovho, Fordovho a Jonesovho Utečenca. Za pätami mu je utekajúci Will Smith ako Nepriateľ štátu, ale mám taký dojem, že o nejaké dve pozretia stále zaostáva. Upozorňujem, že v osobnej TOP 10 mám síce iné, umeleckejšie filmy (viď úvod a Trierov "teror"), ale sledovať dokolečka takého trojhodinového Kurosawu a kochať sa jeho genialitou vyžaduje omnoho väčšie úsilie ako nechať sa plynule unášať strmhlav dole vodopádom priehrady tejto dokonalej akčno-thrilerovej jazdy.

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: Warner Bros

Pepo: Hviezdne vojny Epizóda IV: Nová nádej (Star Wars Episode IV: New Hope, George Lucas, USA, 1977)

Som si istý, že všetci ten film poznáte, tak si dovolím jednu osobnú odbočku. Písal sa rok 1992. Mal som jedenásť a distribútori doháňali resty spôsobené komunistickou cenzúrou. Na naše plátna sa prvýkrát dostávali zakázané klasiky a medzi nimi aj táto legenda Georgea Lucasa. Rodičia ma zobrali do kina so slovami "je to niečo ako Superman". To som však netušil, čo ma čaká. Film sa spustil, plátnom prebehli úvodné rolujúce titulky s geniálnou Williamsovou hudbou, preletela prvá vesmírna loď a... ja som onemel.

V tomto momente som okamžite vedel, čomu sa chcem venovať celý život. Mágia zvaná film ma očarila okamžite a toto bola prvá iskra tohto kúzla. Po odchode z kina som dokázal myslieť iba na úžasné výjavy, ktoré ma pohltili a na to, kde zoženiem prvé tri časti príbehu Lukea Skywalkera. Ako to dopadlo si asi všetci viete domyslieť. Aspoň som sa však dostal k ďalším dvom častiam trilógie. Aj napriek ich kvalitám budú pre mňa jediné skutočné Star Wars práve Hviezdne vojny (tak znel vtedy oficiálny distribučný názov Epizódy IV). Ten zvyšok beriem ako výborné bonusy navyše.

Na videu som to videl nespočetnekrát (občas som to pozeral aj trikrát denne). Keď sa reprízovali v kinách, bol som vždy pri tom a pri uvedení Special edition som to už poznal naspamäť a aj tak som bol na tom dvakrát. Je to skrátka láska na celý život, ktorú si pravidelne raz za rok púšťam.

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: 20th Century Fox

Tibčo: Mastičkár (Znachor, Jerzy Hoffman, Poľsko, 1981)

Neliečim bohatých, ani chudobných. Ja liečim ľudí. Keď svetoznámeho chirurga opustí žena a dcéra, je nútený žiť sám bez pomoci druhých. Po tom, ako pri nehode stratí pamäť, putuje po vidieku a za trochu jedla lieči ľudí bez toho, aby vedel, že má za sebou úspešnú kariéru lekára. Krásny príbeh o ľuďoch, ich sile a tiež láske je v mnohých smeroch aktuálny aj dnes. Mastičkár je bez akýchkoľvek pochybností výkladnou skriňou nielen poľskej, ale aj európskej kinematografie. Mrzí ma len jedno, že sa dielo režiséra Hoffmana nedočkalo popredných ocenení, pokojne aj Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Ak ste ho ešte nevideli, urýchlene túto chybu napravte. Upozornenie: nachystajte si vreckovky, citlivejšie povahy sa určite nevyhnú slzám. Nevyhol sa im ani autor celého článku (Erik).

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: TVP

Jakub P: Kult hákového kríža (American History X, Tony Kaye, USA, 1998)

Spomínam si, ako prvýkrát dávali Kult hákového kríža v nočných hodinách na STV. A i keď som pri ňom od únavy zaspal, okamžite mi učaril natoľko, že sme spolu od daných čias mali mnohonásobné repete. Napriek tomu, že bola snímka nakrútená ešte v minulom storočí, stále má svojim divákom čo ponúknuť. Fantastického Edwarda Nortona či Edwarda Furlonga, neuveriteľne emotívny príbeh a v neposlednom rade záverečné ponaučenie, ktoré nám zdeľuje, že chybu treba vždy hľadať na oboch stranách. "We are not enemies, but friends. We must not be enemies. Though passion may have strained, it must not break our bonds of affection."

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: New Line Cinema

Šimon: Obvyklí podozriví (Usual Suspects, Brian Singer, USA, 1994)

Pre niekoho môže byť film, ktorý videl najčastejšie, iný, ako jeho najobľúbenejší. To však nie je môj prípad a počinom s najviac pozretiami na mojom konte sú Obvyklí podozriví od režiséra Bryana Singera (X-Men). Scenár, aký už dnes nenájdete, je postavený na retrospektíve a prepracovaný do najmenšieho detailu. K tomu pripočítajte režisérske umenie Bryana Singera, najlepší výkon Kevina Spaceyho ocenený Oscarom, hŕstku podozrivých a úžasný mysteriózny krimi thriler je na svete. Na Obvyklých podozrivých zbožňujem, ako každému zostanú s nástupom záverečných titulkov ústa otvorené dokorán, a pri ďalšom zhliadnutí si už len s úsmevom na perách vychutnávam každú ďalšiu scénu. Pre mňa osobne ide o dielo s najlepšie vyrozprávaným príbehom v histórii kinematografie, a každý, kto ho nevidel, by to mal čo najskôr napraviť.

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: Gramercy Pictures

Osky: trilógia Pán prsteňov (Lord of the Rings, Peter Jackson, USA, Nový Zéland, 2001-2003)

Keď som si mal vybrať jeden jediný film do nášho výberu, nedokázal som sa rozhodnúť. Ako v prípade každého fanúšika, aj môjmu srdcu je blízkych množstvo projektov z rôznych žánrových vôd. Po dlhom premýšľaní som si však spomenul na snímky z trilógie Pán prsteňov, ktoré ma absolútne uchvátili už v čase ich premiér. Na ten obrovský svet, úžasné postavy, veľkolepý príbeh či dokonalú hudbu od Howarda Shorea odvtedy jednoducho nedám dopustiť, pretože tie pravidelné filmové maratóny strávené v kruhu mojich priateľov patria k tým mimoriadne krásnym momentom, ktoré si vždy veľmi rád zopakujem.

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: New Line Cinema

Danči: Počiatok (Inception, Christopher Nolan, USA, Veľká Británia, 2010)

V priebehu posledných pár rokov (pred nástupom fenomenálneho Villeneuvea) som si obľúbil najmä tvorbu Christophera Nolana, predovšetkým jeho Počiatok. Koncept snov a ich skúmania vytvára svet priam nekonečných možností a režisérovi sa ho podarilo naplniť emóciami a zápletkami podporenými rôznymi prostrediami zo všetkých kútov našej planéty. Osobne sa často vraciam do tohto sveta naspäť a jednoducho sa ho neviem nabažiť. Ak by som sa však z najčastejšie videného presunul do kategórie najobľúbenejšieho, na plnej čiare by vyhrala snímka Interstellar, ktorá ma po dejovej aj emocionálnej stránke úplne rozsekala. A preto si ju šetrím a pozriem len raz za čas.

Naši redaktori idú (konečne) s kožou na trh. Aké sú naše najpozerávanejšie a najobľúbenejšie filmy?
Zdroj: Warner Bros Pictures

Dominik: Matrix (vtedy ešte bratia Wachowski, USA, 1999)
Jediným filmom z 21. storočia v našom zozname je, ako inak, Nolan. Pán Prsteňov sa totiž natáčal na prelome milénia. Taktiež som uvažoval, že sa nakoniec rozhodnem pre Jacksonovu trilógiu, ku ktorej chovám každým ďalším 12 hodinovým maratónom stále väčšiu a väčšiu lásku, no aby platil Erikov úvod, rozhodol som sa pre Matrix. Ak sa 10 filmových gurmánov spýtate na najlepší akčný sci-fi film, s najväčšou pravdepodobnosťou to vyhrá T2. Ak sa však spýtate na skutočné prelomové sci-fi, správnou odpoveďou musí byť jednoznačne Matrix. 

Film, ktorý nepotreboval ďalšie dve časti (hoci ich dostal. Nakoniec, aj tá trojka je dobrá, pričom dvojka je úžasná, no jednotka je predsa len niekde inde) prepísal žáner sci-fi a ponúkol hneď niekoľko nezabudnuteľných momentov, scén a nápadov, sa nezmazateľne zapísal do dejín kinematografie. Či už je to v telke s dabingom, s priateľmi alebo so slúchatkami osamote, Matrixu nedokážem povedať nie a užívam si ho zakaždým rovnako, ako keď som ho videl prvýkrát. A to bolo mnoho, mnoho opakovaných pozretí dozadu. 

Aký je váš najobľúbenejší/najpozerávanejší film vôbec?

Domov
Zdieľať
Diskusia