Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2018, 14:18
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Walking Dead s 8. sériou definitívne padlo na scenáristické dno bez logiky a plynulého vývinu deja či postáv (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY THE WALKING DEAD
Uložiť Uložené

8. séria The Walking Dead mohla pokojne byť poslednou, ale toto trápenie bude pokračovať ešte dlho.

Hneď na úvod upozorňujem, že v článku sa budú nachádzať spoilery. Musíme si totiž na konkrétnych prípadoch vysvetliť, prečo je to tak neúprosne stupídne. Zároveň dávam na známosť, že dojmy ďalších členov redakcie tentoraz neuvidíte, keďže to už všetci vzdali a som jediný, kto je ochotný pozerať to.

Tú recenziu predsa len niekto napísať musí, no ak to takto pôjde ďalej, zrejme sa na to vykašlem už asi aj ja. 

Keďže sme si prvú polovicu 8. série zhodnotili ešte minulý rok a ja si už fakt nepamätám, čo sa tam poriadne dialo, odporučím vás teda na daný článok. Rovno sa tak presunieme k 9. epizóde (tú si vlastne už tiež nepamätám). Prečo si toho vlastne toľko nepamätám? Pretože som pretáčal a miestami aj počítal ovečky. 

Walking Dead s 8. sériou definitívne padlo na scenáristické dno bez logiky a plynulého vývinu deja či postáv (Recenzia)
Zdroj: AMC

Vo väčšine epizód sa toho totiž veľa nedeje. Vata nahrádza vatu, zbytočné, sentimentálne a naivné dialógy striedajú tie, ktoré nikam nevedú, hoci sa tvária dôležito. Vybrané postavy sa správajú doslova retardovane, pretože scenáristi nedokážu prísť s viac než poloprimitívnym spôsobom, ako sa dostať z bodu A do bodu B.

Ak si chcete ušetriť čas, pokojne preskakujte väčšinu dialógov. Započúvajte sa do rozhovorov Morgana, Ricka, Maggie, Negana a možno Daryla (aj ten je tam už viac-menej pre srandu a keby zomrel, pravdepodobne si to nikto nevšimne). 

Dej sa aj v 8. sérii stále točí okolo vojny s Neganom. Ten síce oplýva armádou v počte stoviek prisluhovačov, pár desiatok neskúsených odporcov však zdolať nedokáže. Zamysleli ste sa vôbec niekedy nad tým, koľko Saviors už dokopy zomrelo? Muselo ísť o stovky, a aj tak je ich v ďalšej sérii rovnako veľa.

 

Walking Dead s 8. sériou definitívne padlo na scenáristické dno bez logiky a plynulého vývinu deja či postáv (Recenzia)
Zdroj: AMC

Čerešničkou na torte bola epizóda, kedy sa Simon rozhodol prepadnúť a zničiť Hilltop. Na primitívnosť postáv som si už zvykol, takže ma neprekvapilo, keď vošli do pasce, ktorú by prehliadol aj môj 10 ročný bratranec (zhasnú svetlá a prvé, čo v nepriateľskom území urobíte, je, že sa všetci naraz vyberiete na otvorené miesto, aby vás mohli rozstrieľať všetkých pokope).

Skôr ma zarazilo, koľko Saviors začalo spoza brány vybiehať. Až potom som si uvedomil, že tam majú nekonečný respawn. Schválne skúste zrátať, koľko ich tam padne a koľko ich vlastne cez tie vráta prejde. Logika epizódy spočíva v tom, že na miesto dorazí 30 ľudí, 50 ich zomrie a aj tak odídu 20. To už je vrchol lenivosti scenáristov. 

Za hlavu sme sa ale chytali takmer permanentne. Spomeňme ešte pár klenotov, ako napríklad fakt, že kľúče od väzenia (ktoré je mimochodom z dreva zabitého v zemi... a 30 chlapov ho nedokáže zničiť) sa zrejme povaľujú na záchode vedľa časopisov, keďže si ich zoberie 8-ročný chlapec.

Walking Dead s 8. sériou definitívne padlo na scenáristické dno bez logiky a plynulého vývinu deja či postáv (Recenzia)
Zdroj: AMC

Ten sa rozhodne, že všetkých nepriateľov zabije, ale miesto toho, aby to urobil zvonku, klietku samozrejme otvorí a všetkých vypustí na slobodu. Nikto následne nepočul, ako sa 80 kilový chrčiaci zombík skotúľal z 30 schodov, pretože pár hodín po veľkom útoku vlastne nikto v noci nedrží ani stráž. Absolútne nikto.

Zlatým fondom sú už tradične prestrelky na 20 metrov, kedy sa nikto nevie trafiť a pripomína nám to už skôr paródiu z Horúcich striel, kedy Charlie Sheen strieľal na 5 metrov z guľometu, ale svojho nepriateľa netrafil. Absolútne nelogické sú aj scény, keď niekto niekoho prepadne.

Na otvorenom priestranstve sa z ničoho nič za Rickom a Morganom objaví 6 chlapov, prípadne zombíci, ktorých je síce počuť na 100 metrov, no inokedy oplývajú stealth zručnosťami Snakea či Sama Fishera. Musíte pochopiť, že toto je len špička ľadovca a jeden z dôvodov, prečo je naspodku recenzie také nízke číslo. 

Neunúvajú sa tvorcovia, herci, scenáristi a jediní, kto si svoju prácu robí poriadne, sú maskéry a kostyméry. Zvyšok stojí za prd. V podstate ani veľmi nie je čo recenzovať. Jednoducho si prečítajte naše recenzie na minulé pol-sezóny/celé série. Väčšina sa opakuje, akurát sa nabaľuje na negatívach.

 

Walking Dead s 8. sériou definitívne padlo na scenáristické dno bez logiky a plynulého vývinu deja či postáv (Recenzia)
Zdroj: AMC

Už to nie je ani to guilty pleasure, hovoríme o regulérne stupídnom seriáli, kde základný vývin postáv trvá 20 hodín, dej sa pohne po 30 epizódach a kde aj sympatické postavy strácajú svoje čaro. Klišé strieda klišé a jedna debilná scéna konkuruje druhej. Dosť by pomohlo, keby scenáristi občas prišli s logickým premostením deja, ale to sa stáva sviatočne. 

Prečo to teda pozerám, keď to len kritizujem? Lebo je to moja práca, ktorá občas nebýva zábavná. Zbytočne sa teda v diskusii neurážajte, pretože tento seriál dokáže oceniť už len málokto.

A aj u toho absentuje čo i len štipka vkusu a filmového/seriálového cítenia. Ak sa vám však seriál stále páči, máme radosť. Pre boj s nemŕtvymi však radšej skúste geniálne Ash vs Evil Dead. 

Finálna známka 8. série The Walking Dead? Ťažko povedať, no nebyť Jeffreyho Deana Morgana a jeho Negana, pravdepodobne by to bolo za tri body. Takto, kvôli pár pekným scénam, práci so zombíkmi a faktu, že Carl konečne skapal a dej sa pohne ďalej... 4/10.

PS: Ak by sme zo všetkých 8 sérii vystrihli cez 30 epizód stopáže dokopy, dej by dával úplne rovnaký, ak nie väčší význam. The Walking Dead je ukážkovou nekonečnou telenovelou s absolútne zbytočnými a natiahnutými dejovými linkami. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia