Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2018, 20:48
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Agentka MI-5 sa hrá na mačku a myš s psychopatickou nájomnou vrahyňou v bláznivom britskom špionážnom seriáli plnom humoru a napätia

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Killing Eve je svieža seriálová zábava s perfektným obsadením a morbídnym zmyslom pre humor.

Nedávno sme vám priniesli články o skvelých seriálových peckách Atlanta a Master of None, ktoré sú u nás málo známe, no rozhodne stoja za to. Aj teraz pokračujeme v nastolenom trende, avšak zo Spojených štátov sa presunieme na Britské ostrovy.

Tu vznikla pod záštitou BBC šialená jazda menom Killing Eve, ktorú milujú fanúšikovia aj kritici z celého sveta (famózne hodnotenia na Rotten Tomatoes sú toho dôkazom).

Pýtate sa, čo v sebe seriál ukrýva? Typickú britskú šialenosť, morbídny humor, akciu, napätie, ale najmä skvelé postavy, ktoré si razom zamilujete.

Agentka MI-5 sa hrá na mačku a myš s psychopatickou nájomnou vrahyňou v bláznivom britskom špionážnom seriáli plnom humoru a napätia
Zdroj: BBC America

Dej Killing Eve nás spočiatku zavedie do pochmúrneho Londýna, kde sa stretávame s ambicióznou, no znudenou agentkou MI-5 Eve Polastri (Sandra Oh - Grey´s Anatomy), ktorá síce nežije život filmového špióna, no poriadne jej to páli.

Život sa jej otáča naruby, keď sa dozvedá o prípade záhadnej nájomnej vraždy. Tá ju začne aj napriek výhradám šéfa natoľko fascinovať, že na ňu nedokáže prestať myslieť. To vyústi až do výpovede z práce, pričom sa jej ozve chladná britská hrdinka Carolyn Martens (Fiona Shaw - Petunia Dursley zo série Harry Potter).

Tá dáva dokopy „neexistujúci“ tím, ktorý má za úlohu vypátrať identitu záhadnej psychopatickej vrahyne Villanelle (Jodie Comer - Doctor Foster). Tá totiž vraždí jedná radosť a jej obeťami sú vysoko postavení ľudia z celého sveta. 

Dej nám však neodkrýva iba pohľad Eve. Sledujeme aj šialenú, bezcitnú, no neuveriteľne charizmatickú a sympatickú vrahyňu, jej vraždy, život a najmä komunikáciu so záhadným mužom Konstantinom (Kim Bodnia - Bron/Broen). Práve scény s ním nasvedčujú tomu, že za atentátmi sa skrýva niečo omnoho väčšie, ako iba obyčajné objednávky.

Fascinácia vrahyne agentkou je postupom času obojstranná, a tak sa začína čudesná hra na mačku a myš, ktorá so sebou prináša niekoľko nezabudnuteľných momentov.

Agentka MI-5 sa hrá na mačku a myš s psychopatickou nájomnou vrahyňou v bláznivom britskom špionážnom seriáli plnom humoru a napätia
Zdroj: BBC America

Môžete namietať, že seriál neprináša žiaden zásadne prelomový či doteraz nevidený príbeh. Súhlasím. Dočkáme sa mnohých filmových klišé a pár nelogických momentov. 

Na tie však zabudnete kvôli skvelým hlavným postavám, ktoré si zamilujete už od prvých epizód. Rovnako ako budete súcitiť s odhodlanou Eve, tak vám zaujímavým spôsobom učaruje tajomná Villanelle. Ich vzájomné scény sú nabité energiou a musím sa priznať, že aj napriek už spomínaným klišé momentom dokážu vyčarovať štýlové napätie.

Napätie a špionážna akcia síce idú ruka v ruke, no Killing eve disponuje ešte niečím. Humorom, ktorý udiera v najnevhodnejších momentoch a vy tak neviete, či sa máte smiať, alebo zostať udivený. 

Suchý britský humor tak naberá morbídne obrátky najmä v scénach s nájomnou vrahyňou. Tá svojou detinskou hravosťou, ale aj čarovným šarmom, vytvára opar bizarnosti, ktorý následne sprevádza celý seriál.

Všetko je to podložené šikovne napísaným scenárom a príjemnym vizuálom dotvarájucim celkovú hravú atmosféru. Obom spomínaným sekunduje aj podmanivá hudbou, ktorá podčiarkuje niektoré čudesné výjavy na obrazovke a nálady, ktoré s postavami prežijete.

 

Killing Eve má doposiaľ vonku 8 epizód, z ktorých každá disponuje približne 40 minútovou stopážou a nájdete ich napríklad na HBO Go. Seriál má naviac potvrdenú aj druhú sériu, pričom v rukáve má stále dosť materiálu.

Ide o show, ktorá síce má svoje chyby, no jej prednosti ich razantne prevyšujú a môžem s istotou povedať, že si ju zamilujete. Či už to bude kvôli svižnému tempu, perfektným hlavným postavám a ich vzájomnej charizme či čiernemu humoru... To nechávam na vás. 

Prvá séria Killing Eve je jednoducho štýlová jazda, ktorá si vašu zaslúži pozornosť. 8/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia