Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2018, 14:06
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Za Jamesa Gunna sa postavilo množstvo hercov a tvorcov. Režisér Star Wars si ale po kauze vymazal asi 20 tisíc tweetov

FILMY A SERIÁLY GUARDIANS OF THE GALAXY 3
Uložiť Uložené

Kontroverzia okolo Jamesa Gunna neutícha.

O afére Jamesa Gunna, jeho vyhadzove z réžie Guardians of the Galaxy 3 a jeho znepokojivých tweetoch sme sa na Filmkulte už rozpísali. Kontroverzia však stále neutícha. Amazon Studios sa totiž rozhodlo zrušiť Gunnov chystaný reboot seriálu zo 70. rokov Starsky & Htuch.

Aby sme boli fér, nie je jasné, či tento krok má vôbec niečo spoločné s Gunnovými tweetmi. Ozvali sa aj hlasy, ktoré tvrdili, že rozhodnutie dať Starskemu a Hutchovi stopku padlo ešte predtým, než Gunnove "vtipy" vyšli najavo. Ale poznáte to, pravdy sa v tomto prípade asi nedopátrame.

Za Jamesa Gunna sa postavilo množstvo hercov a tvorcov. Režisér Star Wars si ale po kauze vymazal asi 20 tisíc tweetov
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures/Marvel Studios

Gunn však tiež mal oznámiť aj svoj ďalší plánovaný film, a to na tohtoročnom Comic-Cone. Napokon sme sa však kvôli jeho vyhadzovu ničoho nedočkali.

Na Gunnovu obranu už vystúpilo niekoľko hercov a režisérov, vrátane Davea Bautistu, Justina Roilanda, Fedea Alvareza či Pattona Oswalta. Tí poukázali na režisérov svojsky provokatívny a čierny zmysel pre humor a kritizovali Disney za jeho prepustenie.

Odporúčané
KVÍZ: Strážcovia galaxie – čo znamená I am Groot a s koľkými ženami mal Star-Lord sex? KVÍZ: Strážcovia galaxie – čo znamená I am Groot a s koľkými ženami mal Star-Lord sex? 6. mája 2023, 11:30

Bautista upozornil, že Disneyho krok môže byť do budúcna veľmi nebezpečným precedensom. Oswalt zase poukázal, že Mike Cernovich, ktorý Gunnove tweety vyniesol na svetlo sveta, má na svojom účte tiež rasistické a homofóbne "vtipy" či vtipy o znásilnení, čo ale zrejme nikoho nepohoršuje.

Režiséra sa zastali aj herci Chris Pratt a Zoe Saldana a fanúšikovia spustili petíciu za Gunnov návrat. A aby sme ešte ostali pri téme, zdá sa, že si na svoje tweety po Gunnovom padáku dáva pozor oveľa viac tvorcov. Tak napríklad taký Rian Johnson, režisér The Last Jedi, zo svojho účtu zmazal približne 20 tisíc príspevkov!

Veľa z nich zmizlo ešte predtým, než vyplávala na povrch Gunnova aféra, avšak omnoho viac sa ich začalo strácať po tom, čo bol Gunn oficiálne vykopnutý. Samozrejme, celá situácia nemusí mať s Gunnovým prípadom nič spoločne a možno ide len o náhodu.

Koniec-koncov, Rian Johnson bol pod dôkladným zrakom verejnosti, a to najmä po tom, ako jeho The Last Jedi medzi fanúšikmi vzbudil mimoriadne rozporuplné reakcie.

Za Jamesa Gunna sa postavilo množstvo hercov a tvorcov. Režisér Star Wars si ale po kauze vymazal asi 20 tisíc tweetov
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures/Marvel Studios

Ďalším hercom, ktorý Gunnovi vyjadril podporu, bol Michael Rooker. Ten označil Disneyho rozhodnutie za "bullshit" a následne svoj účet vymazal. V poslednom príspevku dodal:

„Twitter stojí za ho*no a ja s ním nechcem mať nič spoločné. Ďakujem všetkým za milé slová a podporu. Vidíme sa na Instagrame.“

Rooker sa tiež objavil v Guardians of the Galaxy, ale okrem iného s Gunnom spolupracoval aj na filmoch Slither a The Belko Experiment. Jeho gesto môžeme vnímať ako prejav solidarity s režisérom. Je známe, že obaja sú priatelia.

Odporúčané
O čom sú potitulkové scény v Strážcoch galaxie 3 a koľko ich je? Ktoré postavy na konci prežili a ktoré zomreli? O čom sú potitulkové scény v Strážcoch galaxie 3 a koľko ich je? Ktoré postavy na konci prežili a ktoré zomreli? 3. mája 2023, 18:30

Sám Gunn v oficiálnom stanovisku uviedol, že jeho tweety boli "necitlivé, hlúpe a nevtipné" a spadajú do obdobia, kedy sa zúfalo snažil byť provokatívny. Na záver sa opäť za svoje príspevky ospravedlnil. Dodal tiež, že sa nesnaží vyvliecť zo zodpovednosti, postoj štúdia chápe a rešpektuje ho.

Domov
Zdieľať
Diskusia