Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2018, 14:17
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Sci-fi thriller o mimozemskej invázii s Michaelom Peñom stavil na nezáživnú akciu a lacné triky (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Aj takýmto spôsobom sa dá premrhať zaujímavý námet k potenciálne slušnej žánrovke.

Usmievavý Michael Peña je v novinke od Netflixu zaťažovaný vidinami blížiaceho sa nebezpečia. Jeho manželka (Lizzy Caplan) trvá na tom, aby so svojimi problémami navštívil doktora, no on za bizarnými zjaveniami vidí čosi viac.

Spočiatku mu síce nikto neverí, už behom krátkej chvíle však všetci na okolí zistia, že nešlo o žiadne bláznivé preludy.

Obsahovo nás sci-fi thriller Extinction po relatívne krátkom, no pomerne nezáživnom úvode (silené dialógy a nudné predstavenie postáv) vhodí ihneď do akcie.

Na matičku Zem sa vrhnú technologicky vyspelé, mimozemské lode a bojovníci s pokročilým zbraňovým arzenálom. Obyvatelia sa z toho dôvodu pochopiteľne spočiatku zmôžu iba na veľmi chabý protiútok.

Preto by ste samozrejme od civilistov, medzi ktorých patrí aj rodina hlavného hrdinu, nečakali žiadnu schopnejšiu obranu, tobôž opätovanie útoku. Opak je však pravdou.

Málo výrazný Michael Peña sa z firemného technika behom chvíle mení na prvotriedneho strelca, ktorý sa guľkám vyhýba lepšie než Neo.

Sci-fi thriller o mimozemskej invázii s Michaelom Peñom stavil na nezáživnú akciu a lacné triky (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Krížové boje ulicami a podzemnými chodbami mesta sa tak veľmi rýchlo stávajú nudnou akciou, ktorej navyše kraľujú mimoriadne lacné triky, hodné lepšieho amatérskeho projektu.

A po pravde, pokiaľ by išlo o amatérsky film s výrazne kratšou stopážou, Extinction by sme mohli označiť za nadpriemernú žánrovku. Dôvod?

Sci-fi pasáž zameriavajúca sa na pôsobivý plot twist totiž nie je vôbec zlá. Pokiaľ by jej tvorcovia venovali viac času (na čo by určite nepotrebovali veľký budget), určite by išlo o zaujímavejšie a hlavne sledovateľnejšie béčko.

Bohužiaľ ale kvalitný námet a dobre premyslené odhalenie zabili zbytočne zdĺhavou a neprofesionálne natočenou akciou.

Sci-fi thriller o mimozemskej invázii s Michaelom Peñom stavil na nezáživnú akciu a lacné triky (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Snímka zatiaľ od Americkej filmovej asociácie MPAA ešte síce neobdržala žiaden rating, ale pripravíme vás na to, že Extinction určite nie je tvrdé R-ko.

Napriek tomu, že väčšinu minutáže zaberá akcia, nedočkáte sa žiadneho výrazného násilia či krvavých scén, ktoré by túto naťahovanú hru na mačku a myš mohli aspoň mierne spríjemniť.

Dokážem pochopiť, že v prípade nízkeho rozpočtu nedokázali filmári s vizuálnou stránkou filmu spraviť žiadne divy. Ale aj z toho dôvodu mali skôr staviť na prepracovanejšiu záverečnú zápletku, ktorá by nám vysvetlila celé pozadie invázie.

Toho sme sa síce viac-menej dočkali aj tak, ale v príliš skrátenej, ba priam okresanej forme. Som presvedčený o tom, že režisér famózneho akčného sci-fi District 9, Neill Blomkamp, by s podobnou témou vedel naložiť o poriadny kus lepšie.

A bohužiaľ musím dodať, že s tou istou témou by pravdepodobne naložil lepšie aj každý mierne talentovaný amatérsky tvorca.

Sci-fi thriller o mimozemskej invázii s Michaelom Peñom stavil na nezáživnú akciu a lacné triky (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Austrálsky režisér Ben Young zo svojho druhého projektu spravil podpriemerný a po pravde úplne zbytočný film. Film, ktorý sa dokonca aj v rámci nie príliš vydarených snímok od Netflixu radí medzi tú menej kvalitnejšiu sortu.

Okrem záverečného nábehu na slušné rozvinutie pointy celej invázie nevidím na Extinction žiadne ďalšie významnejšie pozitívum. A po pravde, už dlhú dobu vo mne nedokázalo nič vytvoriť pocit tak neuveriteľne zabitého času. 2/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia