Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2018, 20:19
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Koľko filmárskych chýb sa dá urobiť za 10 sekúnd? Parádne video ti predvedie, na aké detaily musí štáb myslieť pri natáčaní

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pôsobivé video ti odhalí, na čo všetko musia skriptky myslieť.

Filmársky skript možno patrí k tým menej známym filmovým profesiám, ale pri nakrúcaní je osoba, ktorá ho zabezpečuje, mimoriadne potrebná. Keďže túto funkciu vždy vykonávali najmä ženy, vžilo sa pre povolanie označenie skriptka.

S jednou z nich sa zoznámime aj v nasledovnom videu. Jej meno je Martha Pinson a pracovala napríklad na hitoch režiséra Martina Scorseseho, ako Skrytá identita, Hugo či Letec. Marthina práca v sebe zahŕňa dohľad nad plynulou kontinuitou rozprávania celého filmu.

Stará sa konzistenciu na seba nadväzujúcich záberov, musí mať v oku všetky detaily (kostýmy, rekvizity) a všímať si ich vzájomnú nadväznosť. V krátkej scénke v priloženom videu môžeš vidieť, že stačilo len 35 sekúnd a jej režisér sa už dopustil 10 chýb.

Na prvý pohľad sa zdá, že sa nič podstatné neudialo, ale schválne si pozri úvod videa znovu (prípadne aj viackrát) a zameraj sa na detaily. Stále nič?

Martha ti teda teraz vysvetlí, kde všade došlo k porušeniu kontinuity, chybnému narábaniu s rekvizitami, kamerou a dokonca kostýmami. Všetky tieto na prvý pohľad nepodstatné detaily musí mať skriptka v malíčku, aby zabezpečila hladký priebeh celého vyrozprávania filmového príbehu.

Toto video považujeme za mimoriadne pôsobivé a každý, koho trochu zaujíma, ako to asi pri nakrúcaní filmov reálne vyzerá, ho nepochybne ocení. Iste si však aj ty pamätáš na niekoľko podobných chýb, ktoré vo filme napokon zostali.

Koľko filmárskych chýb sa dá urobiť za 10 sekúnd? Parádne video ti predvedie, na aké detaily musí štáb myslieť pri natáčaní
Zdroj: Vanity Fair

No, nikto nie je bezchybný a pokiaľ vezmeme do úvahy obrovské množstvo detailov, ktoré musí mať skriptka v hlave, je len logické, že sa občas vyskytne aj nejaká tá chyba. Dôležité je, aby tých chýb bolo čo najmenej a aby diváka nevyrušovali zo sledovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia