Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2018, 15:07
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Disney obvinili z kolonializmu a vykrádania kultúry. Na frázu Hakuna Matata vraj spoločnosť nemá žiadne právo

ZAUJÍMAVOSTI DISNEY+
Uložiť Uložené

Petíciu podpísali desiatky tisíc ľudí.

Spoločnosť Disney sa v posledných týždňoch vytešovala z toho, že všetkým navodila príjemné pocity nostalgie, keď zverejnila trailer na remake filmu Leví kráľ.

Obľúbený animák z roku 1994 sprevádzal detstvom množstvo z nás, pričom fráza Hakuna Matata sa stala symbolom dojímavého príbehu o živote skupiny levov.

Možno si však ani netušil, že fráza Hakuna Matata nebola vymyslená scenáristami, ale pochádza zo swahilčiny, kde znamená „žiadny problém“.

Spopularizovala ju v roku 1982 kapela Them Mushrooms so svojou skladbou Jambo Bwana. Afričania si ju rýchlo obľúbili a ako dnes argumentujú, fráza dnes neznamená len „žiadny problém“.

Disney obvinili z kolonializmu a vykrádania kultúry. Na Hakuna Matata vraj spoločnosť nemá žiadne právo
Disney obvinili z kolonializmu a vykrádania kultúry. Na Hakuna Matata vraj spoločnosť nemá žiadne právo

Symbolizuje aj životný štýl plný úsmevu, šťastia a oddychu, na čo však Disney nebralo žiadny ohľad. V roku 2003 si nechalo frázu zaregistrovať ako ochrannú značku v USA, avšak teraz sa objavila petícia, ktorú už podpísalo viac ako 50-tisíc ľudí. Žiada, aby sa Disney ochrannej značky vzdalo, pretože ju nevymyslelo a nemá žiadne právo na jej vlastníctvo.

Odporúčané
RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie 23. novembra 2022, 11:30

Spoločnosť bola obvinená z novodobého kolonializmu a vykrádania kultúry. Registrácia ochrannej značky obyvateľov Afriky mimoriadne rozhnevala, pretože Afričania by na fráze mohli teoreticky v USA zarábať, lenže práva na ňu vlastní výlučne Disney.

Petícia upozorňuje, že podobné praktiky využívali aj ostatné firmy, a tak sa africké vlády vyzýva, nech svoje kultúrne dedičstvo ochraňujú intenzívnejšie.

Disney si dokonca v minulosti chcelo nechať ako ochrannú značku zaregistrovať názov mexického sviatku „Dia de los Muertos“, lenže po obrovskej kritike od úmyslov radšej odstúpilo.

Uvidíme, ako dopadne petícia o Hakuna Matata, pretože Disney sa svojej značky nebude chcieť vziať najmä pred prichádzajúcim novým Levím kráľom.

Domov
Zdieľať
Diskusia