Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2018, 15:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vtipný právnik identifikoval všetky zločiny v Sám doma 2. Kevin ani Harry a Marv by bez trestu neobišli

FILMY A SERIÁLY SÁM DOMA
Uložiť Uložené

Na Twitteri spustil celú analýzu obľúbeného filmu.

Profesionálna deformácia občas presiahne až do súkromného života. Jeden právnik vystupujúci pod menom The Secret Barrister, ktorý si na Twitteri vybudoval slušnú fanúšikovskú základňu, sa krátko pred Vianocami rozhodol naživo tweetovať všetky zločiny odohrávajúce sa vo filme Sám doma 2. Nevybral si ho náhodou, pretože film práve vysielali v televízii, čo je dôvod, prečo právnik nezačal s analýzou prvej časti.

Svojich fanúšikov hneď na začiatku upozornil, že zločiny bude definovať podľa anglického práva, takže v Spojených štátoch amerických, kde sa koniec koncov druhé pokračovanie Sám doma odohráva, by možno Kevin dopadol rozdielne.


Kevin sa vo filme z roku 1992 nechtiac ocitne v nesprávnom lietadle, bez svojich rodičov pristane v New Yorku a musí sa opäť raz vysporiadať so zlodejmi Marvom a Harrym, ktorí ho takmer dostali aj v prvom filme.

Odporúčané
Vianočná filmová anketa v slovenských uliciach: Rozprávky si nejdem, radšej pozerám Smrtonosnú zbraň Vianočná filmová anketa v slovenských uliciach: Rozprávky si nejdem, radšej pozerám Smrtonosnú zbraň 25. decembra 2022, 14:35

Hneď na začiatku však Kevin spáchal prvý zločin. Nahrával svojho strýka Franka v sprche, za čo by mu samozrejme hrozil trest, pretože prokurátor by čin mohol definovať ako voyeurizmus, a teda špehovanie. Pri scéne so speváckym zborom zase Kevin spáchal napadnutie.

Právnik sa potom začal venovať činom, ktoré spáchali rodičia. Za zanedbanie svojho dieťaťa hneď druhýkrát v priebehu jedného roka, čo by slúžilo ako priťažujúca okolnosť, by im hrozil trest až do výšky 10 rokov za mrežami.

Medzitým si Kevin kúpil pyrotechniku, avšak nemal 18 rokov, za čo by predajcovi ohňostrojov mohlo hroziť 6 mesiacov v base. Harry a Marv by zase za útek z väzenia mohli dostať až doživotný trest.

Výpočet zločinov pokračoval, keď si Kevin zabezpečoval ubytovanie v hoteli Plaza. Vydávanie sa za iného človeka a zneužitie identity by ho mohlo vyjsť draho.


Harry s Marvom sa chystali prepadnúť hračkárstvo, za čo by im podľa právnika mohlo hroziť 10 rokov vo väzení. Svojim fanúšikom rovno odporučil, že keby už potrebovali vykradnúť a prepadnúť akékoľvek miesto, mali by zvoliť komerčnú prevádzku či obchod.

Odporúčané
KVÍZ: Videl si Sám doma toľkokrát, že správne odpovieš na všetky otázky? Over si svoje znalosti KVÍZ: Videl si Sám doma toľkokrát, že správne odpovieš na všetky otázky? Over si svoje znalosti 24. decembra 2022, 10:30

V tom prípade by si po priznaní mohol dostať len čosi viac ako 6 rokov. Ak by si vykradol domácnosť, hrozilo by ti 14 rokov, za lúpežné prepadnutie by si zase podľa právnika mohol dostať aj doživotný trest.

Keď Harry a Marv naháňali Kevina, spáchali pri tom trestný čin pokusu o únos dieťaťa. Hrozilo by im za to po dokonaní až 7 rokov. Kevin potom chytil ženu za zadok, čo by mohlo byť pokojne klasifikované ako sexuálne obťažovanie. Dvaja zlodeji dokonca diskutovali o tom, ako by mohli Kevina zavraždiť, čo by im na súde určite nepomohlo.

Do konca filmu ešte Kevin stihne spáchať niekoľko zločinov. Hodil do okna obchodu tehlu, tehly potom hádzal rovno na hlavy zlodejov, ale ako skonštatoval The Secret Barrister, v poslednej tretine filmu by zrejme šikovný právnik vedel Kevina obhajovať vďaka tomu, že sa prakticky len bránil.


Ako by teda jednotlivé postavy dopadli? Harry a Marv by v najlepšom prípade čelili doživotnému trestu za to, že plánovali zavraždiť dieťa. Kevin by zase čelil obvineniam z pokusu o úmyselné ťažké ublíženie na zdraví, čo by podľa právnika aj po prihliadnutí na vek a sebaobranu skončilo trestom v trvaní do 4 rokov s prípadným štvorročným navýšením.

Odporúčané
Týchto 10 faktov o Sám doma si doteraz nevedel. Ikonický vianočný hit už nikdy nebudeš vnímať tak ako predtým Týchto 10 faktov o Sám doma si doteraz nevedel. Ikonický vianočný hit už nikdy nebudeš vnímať tak ako predtým 23. decembra 2022, 9:30

Ba čo viac, netreba zabúdať ani na rodičov Kevina. Za zanedbanie svojho dieťaťa, ktoré mohlo skončiť jeho smrťou, by okamžite putovali za mreže na približne 8 mesiacov.


Späť
Zdieľať
Diskusia