Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2019, 1:24
Čas čítania 0:00
Adam Smeták Oskar Almássy

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Rebríček najlepších diel žijúcej legendy japonského anime.

Vybrali sme desať najlepších filmov Hajaa Mijazakiho. Zakladateľ štúdia Ghibli a geniálny tvorca anime filmov má na konte jedenásť celovečerných počinov. Aj napriek tomu však bolo zoradenie jeho najlepších snímok ťažkým orieškom. Všetky jeho diela sú totiž dôkladne prepracované a každé prekypuje fantáziou, hlbšími témami a ľudskými príbehmi.

Hajao Mijazaki je aj vo svojich 78 rokoch, ktoré oslávil v januári (leden), hravejší než mnoho detí. Sám kedysi prehlásil, že medzi 8-ročným a 60-ročným človekom zase toľko rozdielov nie je. A jeho filmy sú toho jasným dôkazom. Farebnosť, kreativita a nespútanosť jeho tvorby naozaj ako by pochádzala z fantázie mimoriadne nadaného dieťaťa.

Dielo tohto japonského režisérskeho velikána ocenila aj oscarová Akadémia a čiastočne stálo za exportom anime do všetkých kútov sveta. A sám Mijazaki, hoci už sa niekoľkokrát odobral do dôchodku a potom zasa vrátil, momentálne pracuje na svojom dvanástom celovečernom filme. Ten by mal uzrieť svetlo sveta v roku 2020.

Ale vrhnime sa už na rebríček jeho najlepších filmov.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company
 

10.) The Wind Rises (Kaze Tachinu, 2013)

Rebríček začneme Mijazakiho zatiaľ posledným filmom. Táto legenda animovaného filmu sa netají svojou láskou k lietadlám a lietaniu ako takému, čo nám v priebehu kariéry dávala veľmi často najavo. A inak tomu nie je ani v prípade životopisnej snímky The Wind Rises, ktorá sa sústredí na japonského leteckého inžiniera menom Džiro Horikoši, návrhára stíhacieho lietadla Mitsubishi A6M, zvaného aj Zero.

Džiro bol už od detstva krátkozraký, kvôli čomu sa nemohol stať pilotom. No svojej vášne sa nevzdal, nastúpil do leteckej divízie významnej strojárenskej spoločnosti a pri práci sa inšpiroval slávnym talianskym konštruktérom Capronim. Hajao Mijazakiho vo filme popisuje väčšiu časť Džirovho života a predstavuje aj niekoľko kľúčových historických udalostí, ktoré mali na známeho japonského inžiniera vplyv.

Prostredníctvom filmu The Wind Rises vyzdvihuje tému lásky, húževnatosti jednotlivca aj životných výziev v neľahkom svete, a to samozrejme za prítomnosti úžasnej, ručne kreslenej animácie.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

9.) The Castle of Cagliostro (Lupin sansei: Cagliostro no shiro, 1979)

Mijazakiho celovečerný debut je asi jeho najbláznivejším filmom. Vykresluje dobrodružstvo zlodeja menom Arsène Lupin III,  ktorý s komplicmi vylúpi kasíno v Monte Carle, len aby zistili, že nakradnuté bankovky sú falošné.

Po ceste do Cagliostra, kde sa to len hemží falšovateľmi, zachráni krásne mladé dievča pred gangom násilníkov. Následne spadnú z útesu, no a keď sa Lupin prebudí, je sám a má pri sebe iba prsteň dievčaťa. Podľa neho zisťuje, že išlo o Clarissu, princeznú Cagliostra, ktorú má čakať sobáš s grófom Cagliostrom. Ten svadbou nielenže upevní svoju moc, ale zároveň sa dostane aj k dávnemu pokladu. K jeho nájdeniu však potrebuje prsteň, ktorý má u seba Lupin. No ten nie je iba tak hocijakým zlodejom, ale prefíkaným a geniálnym stratégom.

Rozohrá tak partiu, ktorá je ako šialená a plná zvratov, tak aj zábavná. Odhliadnuc od úcty, ktorú k Mijazakimu chováme, je toto Lupinovo dobrodružstvo aj tak najlepším, aké bolo natočené. 

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Studios

8.) Porco Rosso (Kurenai no Buta, 1992)

A opäť tu máme animák z prostredia lietania. Porco Rosso je zasadený do slnkom zaliateho Talianska počas 30. rokov minulého storočia a sústredí sa na odvážneho pilota, ktorému sa prihodila zvláštna vec.

Pri jednej z leteckých bitiek, kedy už zranený a vyčerpaný nemohol pokračovať, sa zrazu ocitol nad oblakmi, kde videl všetkých padlých pilotov smerovať k nebu. On sa však ostal vznášať na mieste, pričom od tejto udalosti musí žiť s prasačou tvárou. No a aby toho nebolo málo, nad Jadranským morom sa objaví americký pilot, ktorý chce byť za každú cenu najlepší a vyzve Porca na letecký súboj.

V stávke však nie je iba česť, ale aj láska miestnej majiteľky hotela a Porcovej lásky z detstva. Mijazaki v tomto animáku potlačil fantasy prvky do úzadia, načrtol vážnejšie témy (nástup fašizmu, hospodársku depresiu) a vyrozprával dospelý príbeh, ktorý je famóznou poctou Stredozemiu a najmä lietaniu.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

7.) Môj sused Totoro (Tonari no Totoro, 1988)

Ak predpokladáš, že úspech Mijazakiho štúdia Ghibli stojí na zárobkoch z kín, si na omyle. Drvivú časť príjmu má totiž na svedomí predaj hračiek a rekvizít z jednotlivých rozprávok. A tou vôbec najpredávanejšou je Totoro. Predaj plyšákov s týmto roztomilým obrím tvorom na konci 80. rokov zachránil štúdio Ghibli od finančných ťažkostí.

A niet divu, pretože film o nemotornom chlpáčovi je určite schopný osloviť veľkú časť detských divákov. Ide o asi najviac detskú snímku Mijazakiho, ale aj v nej si nájdeš viacero úvah, ktoré oslovia aj starších divákov. Je to okúzľujúca oslava detskej fantázie a zakladá si predovšetkým na nevinnosti, farebnosti a bezstarostnosti. 

Avšak, aj do tohto diela vložil Mijazaki dojímavú linku o chorej maminke. Vyrozprával nám príhody 10-ročnej Sacuki a jej malej sestry Mei, ktoré sa odsťahujú na vidiek a čakajú, že sa ich mama uzdraví. Medzitým však v lese narazia na lesného ducha Totora, s ktorým zažijú množstvo dojemných dobrodružstiev. Môj sused Totoro pripomína návrat do slnkom zaliatych a bezstarostných detských dní.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

6.) Howl's Moving Castle (Howl no Ugoku Shiro, 2004)

Tvorba Hajaa Mijazakiho je plná vynikajúcich animovaných klenotov, takže vybrať a následne zoradiť 10 jeho najlepších filmov bolo mimoriadne náročné. Howl's Moving Castle by sme mohli zaradiť k tým novším Mjazakiho počinom, to mu však na jeho kvalitách absolútne nič neuberá.

A hoci sa dá povedať, že legendárny japonský tvorca v tomto prípade kombinuje niekoľko prvkov zo svojich predchádzajúcich diel, vo výsledku ide stále o jeden poriadne nápaditý a nepredvídateľný filmík, ktorý ťa dostane svojou nespútanou fantáziou, nádherným vizuálom a silnými emóciami. Navyše, spojenie rozprávkového sveta so svetom mágie a steampunku funguje parádne.

V samotnom príbehu sa mladá Sophie stane obeťou mágie zlomyseľnej čarodejnice, ktorá ju premení na starenu. Jej jedinou nádejou sa tak stáva čarodejník Howl a jeho pohybujúci sa dom. Keď sa jej ale podarí získať u Howla prácu, začína objavovať tajomstvá aj záhady Howlovho domu a začína chápať, kým vlastne je. Do čarodejníka sa dokonca postupom času zamiluje.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

5.) Nausicaä of the Valley of the Wind (Kaze no tani no Naushika, 1984)

Už v prvom Mijazakiho autorskom celovečernom filme sa ukázali všetky jeho nezameniteľné postupy. Do hlavnej úlohy posadil silnú ženu, uviedol príbeh s presahom (nie však doslovným) a vykreslil farebný svet s viacerými fantastickými postavami. Ním predstavený svet spájal stredovek s modernou dobou, a tak sa vo filme postavy oblečené podľa stredovekého štýlu preháňajú v tankoch a lietadlách. 

Kultové anime sa odohráva tisíc rokov po apokalypse, ktorá spôsobila takmer úplný koniec ľudstva. Zem pokryl nepriepustný toxický prales plný gigantického hmyzu. Uprostred tohto nebezpečného sveta žije Naušika z Veterného údolia, jeden z posledných preživších ľudí, ktorí chápu dôležitosť lesov pre život.

Mijazakiho druhý film sa vyznačuje silným dôrazom na ochranu životného prostredia, pričom pre mnohých je sentimentom a spomienkou na dobu pred tým, než sa z anime stal celosvetový kult. Pre Mijazakiho bola Naušika zásadná vo veci spolupráce so zahraničím. V Spojených štátoch bola totiž snímka značne osekaná a premenovaná na Warriors of the Wind. Od tej doby Mijazaki uplatňuje striktné pravidlo žiadneho strihu. 

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

4.) Kiki's Delivery Service (Majo no Takkyūbin, 1989)

Ako už samotný názov Kiki's Delivery Service napovedá, hlavnou hrdinkou je Kiki, 13-ročné dievča, ktoré musí splniť tradičný rituál, aby dokázalo svoju samostatnosť a mohlo sa stať plnohodnotnou čarodejnicou.

Spoločne so svojím kocúrom menom Jiji sa tak vydáva na magické dobrodružstvo do ďalekého prímorského mestečka, kde si založí vlastnú živnosť, a to konkrétne doručovaciu službu. Tým pre Kiki začína životná skúsenosť, ktorá ju naučí zodpovednosti a pomôže jej nájsť miesto vo svete.

Kiki’s Delivery Service síce neponúka žiadny zložitý príbeh, no dokonale to vynahrádza svojou nekonfliktnosťou, krásou a nezameniteľným kúzlom. Tento animák je totiž nesmierne milý, vtipný, ľudský, dojemný a v neposlednom rade skutočne kvalitný. Jeho zaradenie do tohto rebríčka je teda absolútne zaslúžené.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

3. Castle in the Sky (Tenkū no shiro Laputa, 1986)

Vôbec prvý animovaný celovečerák štúdia Ghibli rozpráva o deťoch menom Sheeta a Pazu. Mladé dievča sa znesie do náruče chlapca z horníckej rodiny. Okolo krku má vzácny kryštáľ umožňujúci levitáciu a v pätách armádnych agentov aj nebezpečných vzdušných pirátov. Mocný kameň je totiž nielen obrovskou vzácnosťou, ale aj kľúčom k nebeskému zámku Laputa. Aby dvojica zabránila mocichtivým ľuďom v ovládnutí sveta za pomoci dávnych technológií ukrytých v Lapute, musia mesto objaviť a postaviť sa zlu. 

Samotný nápad o lietajúcom meste vychádza z knihy Gulliverove cesty od Jonathana Swifta, v ktorej bol zmienený lietajúci ostrov plávajúci v oblakoch. Ten má na svedomí technologicky vyspelá, do seba zahľadená civilizácia. Mijazaki tento nápad pretvoril do svojich kúzelných farieb a pridal mu hromadu akcie. Tešiť sa tak môžeš na naháňačky, prestrelky a najrôznejšie zbrane či vojenskú techniku, ktorá je kombináciou britských a nemeckých vzorov. 

Vo vojom treťom celovečeráku sa geniálny tvorca Mijazaki chváli tiež britským humorom. Laputa síce postráda fantastickosť takého rázu, na aký sme zvyknutí, no nahrádza ju nespútaným dobrodružstvom, ktoré nie je iba kritikou vojenstva, ale hlavne výborným filmom.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

2.) Princezná Mononoke (Mononoke Hime, 1997)

Súboj o prvenstvo bol naozaj tesný, no strieborná priečka sa nakoniec ušla Princeznej Mononoke. Príbeh tohto kultového animáku sa sústredí na mladého bojovníka menom Ašitaka, ktorý sa pri hľadaní lieku na svoje zranenie ocitne v centre mýtického boja medzi lesnými zvieracími bohmi a rozrastajúcou sa civilizáciou ľudí. Na svojom dobrodružstve však narazí aj na udatnú a krásnu Mononoke, ľudské dieťa vlčej bohyne.

Už samotná téma filmu, jeho komplikovaný príbeh a výdatná dĺžka sú jasným dôkazom toho, že si ho užijú najmä starší diváci. Snímka tiež vyniká naozaj strhujúcou animáciou, do detailov prepracovanými postavami aj nezabudnuteľnými hudobnými motívmi Mijazakiho dvorného skladateľa Džó Hisaišiho.

Princezná Mononoke je dodnes právom považovaná za jeden z najlepších animovaných filmov všetkých čias, pričom to bol práve tento úžasný počin, vďaka ktorému mnoho divákov spoznalo svet nekonečnej fantázie génia Hajaa Mijazakiho.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

 1. Cesta do fantázie (Sen to Chihiro no kamikakushi, 2001)

Rebríčku dominuje prvé a zatiaľ aj posledné Mijazakiho anime, ktoré vyhralo Oscara. Najvyšší zámorský metál si vyslúžilo pre svoju nesmiernu imagináciu. Rozprávkové dobrodružstvo sa len hemží najrôznejšími fantastickými postavami, z ktorých ti nejedna prirastie k srdcu. Svetom farieb a kúzel ťa potom prevedie 10-ročná Džihiro.

Tá s rodičmi zablúdi po ceste do nového domova a narazí na opustený lunapark, kde sa nachádza množstvo jedla v prázdnych stánkoch. Rodičia dievčaťa však podľahnú lákavým maškrtám, kvôli čomu sa premenia na prasatá.

Malá Džihiro preto vyrazí zohnať pomoc a stretne chlapca menom Haku. Ten jej ukáže duchov obývajúcich lunapark v nočných hodinách a nechá ju zamestnať u čarodejnice Yubaby. A niekde v jej kúpeľoch, kam chodia milióny fantastických postáv, sa ukrýva kľúč na záchranu rodičov. 

Cesta do fantázie je filmom, ktorý si stojí za svojím názvom. Skutočne budeš po celú dobu vyvaľovať oči na to, čo všetko dokázal Mijazaki vymyslieť a budeš sa baviť na nečakaných zvratoch odohrávajúcich sa vo svete duchov a nadpozemských bohov. Na rozdiel od ďalších Mijazakiho filmov zdôrazňuje hlbšie témy iba povrchovo, vyrovnáva to však svojou zábavnosťou. 

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company

 

Bonus: Ponyo z útesu nad morom (Gake no ue no Ponyo, 2008)

Keďže Mijazaki natočil celkovo jedenásť celovečerných animákov a do článku sme ich vybrali desať, rozhodli sme sa, že spomenieme aj ten jeden, ktorý sa do rebríčka neprepracoval. Príbeh Ponya sa odohráva v malom mestečku pri mori, kde žije so svojou matkou aj 5-ročný Sosuke. Ten je synom námorníka a jedného dňa objaví na pláži krásnu zlatú rybku uväznenú vo fľaši.

Ako sa ale ukáže, Ponyo nie je iba obyčajnou rybou, ale dcérou mocného podmorského čarodejníka. Rybka tak využije kúzla svojho otca, premení sa na mladé dievča a začne s chlapcom tráviť čas. Keď však otec dievčatka vyšle mocné morské vlny, aby ju našiel, Ponyo a Sosuke musia podniknúť veľké dobrodružstvo s cieľom zachrániť svet a splniť sen dievčaťa stať sa skutočným človekom.

Ponyo je jedným z ďalším Mijazakiho počinov, ktorý hýri neuveriteľne širokou paletou farieb a vyžaruje obrovskou dávkou pozitivizmu, hravosti aj dobrej nálady. Japonská legenda animovaného filmu opäť raz predstavila kúzelný a nesmierne nápaditý svet, schopný nielen vyčariť úsmev na tvári, ale aj navodiť pocit napätia. A hoci ide v prvom rade o detský film, bez problémov dokáže vyraziť dych aj dospelému divákovi.

10 najlepších filmov Hajaa Mijazakiho
Zdroj: Toho Company
Anketa:
Ktorý Mijazakiho film máš najradšej?
The Wind Rises
The Castle of Cagliostro
Porco Rosso
Môj sused Totoro
Howl's Moving Castle
Nausicaä of the Valley of the Wind
Kiki's Delivery Service
Castle in the Sky
Princezná Mononoke
Cesta do fantázie
Ponyo z útesu nad morom
The Wind Rises
1 %
10 Hlasov
The Castle of Cagliostro
0 %
2 Hlasy
Porco Rosso
1 %
7 Hlasov
Môj sused Totoro
4 %
51 Hlasov
Howl's Moving Castle
14 %
156 Hlasov
Nausicaä of the Valley of the Wind
3 %
35 Hlasov
Kiki's Delivery Service
2 %
18 Hlasov
Castle in the Sky
2 %
18 Hlasov
Princezná Mononoke
34 %
387 Hlasov
Cesta do fantázie
38 %
434 Hlasov
Ponyo z útesu nad morom
1 %
16 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia