Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2019, 20:14
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Game of Thrones sa konečne skončilo a my sme radi, pretože to bolo posledné 2 série jedno veľké trápenie.

Game of Thrones je za nami a ešte než sa pustíme do recenzie, povieme si niečo o záverečnom diele. Ja osobne som so žiadnymi veľkými prekvapeniami nerátal, aj keď by ma potešili. V podstate to skončilo najnudnejším a najpredvídateľnejším možným spôsobom, čo je na seriál formátu Game of Thrones veľmi prekvapivé. Veľa sa na tejto epizóde vyzdvihnúť nedá. Azda len scéna, kedy Drogon rozpustil Iron Throne či Tyrion. 

Tá uponáhľanosť seriálu trochu zamrzí aj pri pohľade na interakcie medzi postavami. Po štvrtej epizóde sa Sam a Jon vôbec nestretli a ich priateľstvo akoby sa vymazalo z povrchu zemského. Sú to maličkosti, nad ktorými sa divák občas zamyslí a nedávajú mu zmysel. Ale to je v prípade tohto projektu posledné dve série súčasťou azda každej jednej epizódy, čo o mnohom vypovedá. 

A asi by sme nemali začínať ani s nelogickým bordelom, ale inak sa nedá. Po tom, čo Dany spravila, by ju v trošku logickejšom svete nikto nenechal samotnú a taktiež by k nej nepustili so zbraňou ani pána Boha. Avšak, toto je Game of Thrones, a tak nad tým musíme privrieť oči. Rovnako ako nad tým, že niekto ako Bronn bude rozhodovať o tom, či bude celý Westeros hladovať alebo prosperovať.  Došľaka, ten writing je fakt otrasný.

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Zdroj: HBO

Scenáristi si odkusli z príliš veľkého sústa a nedokázali v rámci posledných epizód pracovať s lore, ktorý v predošlých sériách tak rozoberali. Fantasy stránka seriálu sa zcvrkla na drakov a oživenie mŕtvol Night Kingom. A to je asi tak všetko. Žiadny Azor Ahai, žiadne zelené oči, ktorým mala Arya vziať život, nedokončená linka s Three Eyed Raven, ktorú nepochopili asi ani samotní showrunneri Beniof a Weiss... a môžeme takto pokračovať aj naďalej. Veľkolepá scéna odhalenia Jonovho pravého pôvodu bola taktiež viac-menej zbytočná.

Slúžila len ako jeden z desiatky katalyzátorov paranoje Daenerys a Varysovej smrti. Jon sa pokojne mohol volať Tully a Varys sa mohol potknúť na schodoch, malo by to na dej rovnaký dopad. O podobných veciach by sme sa tu mohli baviť na pár tisíc slov. Nemá to však význam a my sme ti to tvrdili už v recenzii poslednej série. Vtedy sme však boli hejteri a zlí, ktorí to nechápu. Seriál išiel v posledných sériách hlboko do... zeme a môže za to viacero vecí.

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Zdroj: HBO

Jednak odchod Martina z producentskej stoličky, jednak obmedzený rozpočet HBO a jednak rozhodnutie tvorcov urýchliť ukončenie seriálu, čo malo za následok pretrhnutie mnohých dejových liniek. Na niektoré sa zabudlo, niektoré sa ignorovali a iné sa zase len smiešne uzavreli. Dosť sa hovorí o tom, že za to môže ponuka od Disneyho, na ktorú Weiss a Benioff kývli. Žeby uponáhľali GoT, aby sa čím skôr mohli venovať Star Wars trilógii?

Jednoducho povedané, práca scenáristov a showrunnerov je úplne na smiech. Najlepšie to vystihujú asi slová jedného z nich, Davida Benioffa (viď obrázok nižšie). A ak si nevieš pomôcť, no zdá sa ti, že posledná časť bola akási nudná, nemala náboj a nedokázala vzbudiť zďaleka toľko emócií, ako by sa patrilo, má to svoj dôvod. Réžiu si totiž na starosť zobrali samotní dvaja showrunneri a oproti Nutterovi a nebodaj Sapochnikovi je to bolestivo citeľný rozdiel. 

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Zdroj: HBO

Samotný koniec ma viac-menej uspokojil. Síce by som si prial niečo odvážnejšie a nečakanejšie, ale úprimne, jednoducho som čakal nejaký strašný prúser, na ktorý budeme spomínať ešte dlhé roky. No môžeme byť šťastní, pretože toto nám z hláv vyfučí už zajtra. Na konci mi chýbalo aj viac dialógov medzi postavami a dosť ma naštvalo, že sme sa vlastne o Branovi ako Three Eyed Raven nič nedozvedeli. Čo znamenali tie jeho výlety mysľou počas 8. série? Nuž, to sa zrejme už nikdy nedozvieme.

Finále Game of Thrones je v najlepšom prípade maximálne tak priemerné. Vzhľadom na kvalitu seriálu v prvých sériách a jeho dôraz na dej, nečakané zvraty a epickosť však ide rozhodne o sklamanie. Nalejme si však čistého vína, viacerým z nás odľahlo, že to nie je až taký prúser. Jednoducho nad ním mávneme rukou a posunieme sa ďalej.

Domov
Zdieľať
Diskusia