Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2019, 21:53
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Dve 14-ročné Slovenky sa vyrovnávajú s prvou menštruáciou a so sexistickými poznámkami učiteľa

Dve 14-ročné Slovenky sa vyrovnávajú s prvou menštruáciou a so sexistickými poznámkami učiteľa
Zdroj: Gabriela Gažová / M
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Základná vie byť niekedy peklo.

Nejako ti to mešká.“ Takúto vetu nepočuje rada azda žiadna študentka základnej školy a už vonkoncom nie od svojho učiteľa telocviku. Podobných nevhodných slov si však dievčatá zažijú počas svojho dospievania skutočne veľa.

Ženské problémy, tínedžerská rebélia a rocková hudba. Aj o tom je krátkometrážna snímka M, v ktorej vystupuje dvojica 14-ročných dievčat (Johny a Romi) predierajúcich sa svojimi mladými životmi.

Hlavnú dvojicu v M stvárnili Silvia Mokošová a Julianna Ťahúňová. Film je bakalárskym projektom Gabriely Gažovej (režisérka i scenáristka M), ktorá v minulosti natočila ďalšie dva študentské filmy (Untitled, 2014 a 1:1).

Za kamerou stála Líza Nedayvoda a o produkciu sa postarala Alex Pošová. Cieľom Gažovej snímky malo byť poukázanie na rodové stereotypy. M od Gabriely Gažovej bude najbližšie premietaný na festivale Pod Nebesy a na festivale Hviezdne noci.

Menštruáciu berieme ako niečo bežné, ale zároveň ignorované. Považujeme to za "ženský problém", o ktorom sa nehovorí. Potom sa ale učíme ignorovať aj iné veci a problémy, ktoré sa týkajú žien, ale sú spôsobené históriou a nastavením spoločnosti. Napríklad to, že ženy sú málo zastúpené vo filmovom priemysle a že vo filmoch je málo ženských postáv,“ odôvodnila svoj bakalársky projekt pre TV Markíza Gažová, ktorá pri natáčaní čerpala z vlastných skúseností.

Domov
Zdieľať
Diskusia