Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2019, 15:43
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Mulan a Disney čelia kritike kvôli historickým nepresnostiam a nerešpektovaniu čínskej kultúry

Mulan a Disney čelia kritike kvôli historickým nepresnostiam a nerešpektovaniu čínskej kultúry
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY MULAN
Uložiť Uložené

Mnohým divákom v Číne sa prvá ukážka z remaku rozhodne nepáčila.

Hraný remake Disneyho rozprávky Mulan sa nám iba nedávno predstavil svojimi debutovými zábermi a už sa na internete našlo množstvo ľudí, ktorí prejavili svoju nespokojnosť. A to predovšetkým z Číny. Na akomsi čínskom ekvivalente Twitteru s názvom Weibo sa začali objavovať názory, že ukážka obsahuje viacero historických nepresností a snímka jednoducho nerešpektuje čínsku kultúru.

Odporúčané
Luxusný apartmán s výhľadom na rieku Hudson v New Yorku Luxusný apartmán s výhľadom na rieku Hudson v New Yorku 10. decembra 2013, 18:14

Pôvodný príbeh sa odohráva v období Severnej a Južnej dynastie, teda približne v 5. storočí nášho letopočtu. Titulná postava sa narodila na severe, no vidíme ju pri okrúhlom dome zvanom tulou. A v tom je najväčší kameň úrazu. Táto stavba má totiž pôvod v južnej pobrežnej provincii Fujian a objavila sa až s príchodom dynastie Ming, čo je asi o tisíc rokov neskôr.

No našli sa aj ľudia, ktorým síce vadí, že v Disney čínsku kultúru prekrútili, uvedomujú si však, že remake je šitý na mieru americkému publiku. Užívatelia sa ale prevažne zhodli na tom, že sa v Disney nestarajú o čínsku kultúru a ide im hlavne o to, aby snímky iba čínsky vyzerala. Aj napriek tomu bola ukážka úspešná, keďže od vydania dosiahla na YouTube už viac ako 21 miliónov videní. A čísla naďalej rastú.

Za réžiou remaku stojí Niki Caro (The Zookeeper's Wife, Whale Rider) a čo sa týka samotného obsadenia, vo filme si zahrá napríklad Liu Yifei, Donnie Yen, Jet Li či Li Gong. Premiéra Mulan je u nás naplánovaná 26. marca (březen) 2020 a pokiaľ sa chceš o snímke dozvedieť viac, klikaj sem.

 
Domov
Zdieľať
Diskusia