Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2019, 6:56
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Vedci nevedia, či ide o rybu, chobotnicu alebo slimáka. Príšera Tully je záhadou už roky

NEWS VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Klasifikácia živočíchov nie je vždy jednoduchá zábava.

Živočích, ktorého vidíš na obrázku, je Tullimonstrum gregarium, teda niečo ako Príšera Tully. Pomenovaný je podľa Francisa Tullyho, ktorý ho podľa Science Alert našiel v 300-miliónov rokov starej skameneline už dávnejšie, no problémom je, že vedci ho vlastne stále nevedia presne zaradiť

Pred rokmi Tullyho, na základe chemickej analýzy zloženia jeho očí, vyhlásili za rybu, nie slimáka ani kalamára. 

Vedci nevedia, či ide o rybu, chobotnicu alebo slimáka. Príšera Tully je záhadou už roky
Zdroj: en.wikipedia.org

Výskumníci z írskej University Colleage v Corku a japonskej Fujita Health University však teraz otestovali pigmenty v očiach súčasných hlavonožcov a niekoľkých rýb, aby zistili, že staršie metódy, použité práve pri Príšere Tully, vlastne vôbec neboli spoľahlivé. Ryba to teda nebude. 

Zachovaná fosília má oči na stopkách, ako to poznáme u slimákov, no je tu aj jasne viditeľný zobák končiaci veľkou čeľusťou.

V roku 2016 zas vedci podľa NY Times tvrdili, že v ňom rozoznali primitívnu chrbticu, takže by malo ísť o stavovca. Oči stavovcov však nápadne pripomínajú aj oči chobotnice, takže stále nič nebolo dostatočne jasné, ako tvrdil paleobiológ Lauren Sallen o rok neskôr.  

Odporúčané
Slovenskou divočinou: Boli sme v tajuplných pralesoch pátrať, ako pomôcť našej prírode. Stretli sme aj medveďa a jelene? Slovenskou divočinou: Boli sme v tajuplných pralesoch pátrať, ako pomôcť našej prírode. Stretli sme aj medveďa a jelene? 23. októbra 2019, 9:53

Nižšie zistené množstvá zinku v očiach a naopak, vysoké množstvá medi zas majú ukazovať na sépie

Skrátka, žijeme v roku 2019 a máme tie najpokrokovejšie analytické metódy, no vedci sa stále nedokážu dopátrať, alebo hlavne dohodnúť na výsledku pri malom živočíchovi, ktorý pravdepodobne vyhynul pred miliónmi rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia