Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Dell.
11. novembra 2019, 8:53
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom

MÓDA
Uložiť Uložené

Pracovné prostredie sa rýchlo mení. Firmy ako bratislavský Dell idú príkladom s uvoľnenou atmosférou a hodnotami.

Mal si niekedy prácu, do ktorej si musel každý deň chodiť vo formálnom oblečení a pôsobiť za každých okolností seriózne? Ešte nedávno to bolo bežne vyžadované vo väčšine kancelárskych zamestnaní. Atmosféra sa však mení. Nie je to vidieť iba na dress code, ale aj na spôsobe, akým vo svojej práci tráviš čas. Zmeny sú natoľko dynamické, že ich pocítiš, aj keď pracuješ vo firme čo i len jeden rok. 

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom
Zdroj: Unsplash

Spoločnosti ako bratislavský Dell si totiž začali uvedomovať, že práca je náš druhý domov. Väčšina z nás v ňom trávi veľkú časť svojho bdelého času 5 dní v týždni. Kancelárie nie sú len miestom, kde prídeš vykonať svoju prácu. Pracovisko je kľúčovým nástrojom vytvárania pozitívnej atmosféry. Ak sa v ňom cítiš dobre ty, je pravdepodobnejšie, že svoju prácu odporučíš aj svojmu kamarátovi. 

Aké sú teda aktuálne trendy, ktoré nájdeš v progresívnych spoločnostiach? Ak majú niečo spoločné, tak to, že rúcajú stereotypy a idú proti striktnosti. 

Práca, v ktorej si zahráš hry

Namiesto toho, aby si svoju prestávku trávil so šálkou kávy v kuchynke, nájdeš v práci kolegov, s ktorými si zahráš svoje obľúbené hry. Konečne si overíš, či je ich skill naozaj taký dobrý, ako o ňom hovoria.

V kancelárii s dobrou partiou jednoducho nesmie chýbať poriadny gaming room. O tom, že hry na pracovisku fungujú a prinášajú ovocie by mohli rozprávať zamestnanci bratislavského Dell. Ak to spočítame, dokopy v ňom za týždeň vedia nahrať aj 280 hodín, počas ktorých sa uvoľnia a užijú si kopec zábavy. 

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom
Zdroj: Dell

Teambuilding 2.0

Dobre vymyslené tímové aktivity sú niečo, čo pomáha pracovnému kolektívu naučiť sa spolu lepšie komunikovať a spolupracovať. Prečo teambuilding neposunúť o level vyššie a nespraviť niečo dobré aj pre ostatných? Aj pri tejto aktivite môžeš nájsť inšpiráciu v zamestnancoch Dell.

Ak začneš pracovať v modernej firme, aj ty sa jedného dňa môžeš namiesto svojej kancelárskej stoličky ocitnúť vonku, kde s kolegami sadíte stromy, pomáhate seniorom, venčíte psov či opravujete verejný priestor. Zapájajú sa pri tom stážisti aj manažéri. 

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom
Zdroj: Dell

 Dress code je na tebe

Začalo to tradíciou neformálnych odevov „Casual Friday“, ktorá vznikla vďaka havajskému módnemu spolku už v 70. rokoch minulého storočia a aspoň na jeden deň uvoľnila zamestnancov od formálnych noriem. Dnes sa v duchu casual nesie každý deň. Presnejšie, business casual. Znamená to, že do práce môžeš prísť v teniskách, voľnejších nohaviciach a košeli.

S nástupom mladšej generácie a väčšieho počtu zamestnancov, ktorí pracujú na diaľku je často celkom nepodstatné, čo máte na sebe a prostredie je preto čoraz voľnejšie

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom
Zdroj: Unsplash

Zmysluplné  benefity

Nie sú to len hry, ktoré uvoľňujú atmosféru na pracovisku. Zamestnávatelia sa začínajú zaujímať o celkové zdravie svojich zamestnancov.  Pochopili, že závisí od viacerých aspektov, medzi ktoré patrí pracovné prostredie a životný štýl.

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom
Zdroj: Unsplash

Nieže by ti do toho, ako žiješ chcel niekto hovoriť, no ak máš chuť urobiť niečo pre svoje zdravie a duševnú rovnováhu aj ty,  môžu ti v tom pomôcť zmysluplné benefity. Patrí k nim napríklad fitness karta. Existuje totiž vzťah medzi tvojim zdravím, spokojnosťou a angažovanosťou v práci. 

Rôznorodosť obohacuje

Tímy, v ktorých pracujú ľudia z rôznych kultúr môžu fungovať a vytvárať ešte lepšiu atmosféru. Nájdeš v nich ľudí z viacerých krajín bez ohľadu na vek, orientáciu či farbu pleti. V takomto kolektíve sa totiž s kolegami navzájom obohacujete.

Do firiem prichádza nová kultúra. Týchto 5 trendov ide proti stereotypom
Zdroj: Unsplash

Každý má inú životnú skúsenosť a kultúrne zázemie. Keď spoznáš kolegov z Ázie či Austrálie, rozširuješ si obzor míľovými krokmi. Môže sa pritom celkom ľahko stať, že príbeh niekoho, kto sedí vedľa teba, ťa inšpiruje v tvojej životnej ceste, alebo ti pomôže vyriešiť osobný problém. 

V takýchto tímoch býva o zábavu dobre postarané. Každá kultúra má totiž svojský humor a prináša nepredvídateľné situácie. Je len na tvojom tíme, ako si ich budete spoločne užívať.

Domov
Zdieľať
Diskusia