Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2019, 14:53
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Slovák si priemerne za mesiac ušetrí 111 €. V prieskume sme predbehli Česko

NEWS FINANCIE KRYPTOMENY PENIAZE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Na konci zoznamu nájdeš Srbov.

Podľa prieskumu realizovaného spoločnosťou IMAS International pre skupinu Erste, si Slováci dokážu za jeden mesiac nasporiť 111 €. V tesnom závese za nami so 105 € sa nachádza susedné Česko.

Rebríčku očakávane kraľuje Rakúsko, kde si priemerný obyvateľ za mesiac ušetrí 259 €. Za Českom nasleduje Maďarsko (65 €), Chorvátsko (63 €), Rumunsko (57 €) a Srbsko (40 €).

Slováci za mesiac ušetria 111 €. V prieskume sme predbehli Česko
Slováci za mesiac ušetria 111 €. V prieskume sme predbehli Česko Zdroj: Slovenská sporiteľňa

V porovnaní s predošlými rokmi sme si v roku 2013 za jeden mesiac našetrili 90 € a v roku 2018 to bolo 106 €. Pri odpovediach na otázku, či sa naša finančná situácia za posledné 2 až 3 roky zlepšila, 40 % Slovákov reagovalo kladne, 45 % negatívne (čiže sa nezlepšila, ale ani nezhoršila) a 15 % z opýtaných prehlásilo, že sa ich finančná situácia zhoršila. Ako odôvodnenie najčastejšie uvádzali stagnujúce mzdy v kontraste s nárastom cien za bývanie.

98 % Slovákov si šetrí peniaze kvôli finančnej rezerve, ktorú môžu využiť v prípade neočakávaných udalostí. 72 % respondentov uviedlo, že šetria taktiež z dôvodu rekonštrukcií domu či bytu. Na prilepšenie do budúcnosti sporí niečo cez 50 % Slovákov, 40 % opýtaných šetrí aj na dovolenku a dve tretiny sporia bez konkrétneho dôvodu.

Odporúčané
„Vkuse som platila kartou a teraz sa bojím pozrieť na účet.“ Zisťovali sme, koľko peňazí minuli Slováci na Grape „Vkuse som platila kartou a teraz sa bojím pozrieť na účet.“ Zisťovali sme, koľko peňazí minuli Slováci na Grape 11. augusta 2019, 14:07
Domov
Zdieľať
Diskusia