Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. októbra 2019, 9:38
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Nový najdlhší let sveta trval takmer 20 hodín. Pristál v Sydney, pasažieri museli dodržiavať prísny harmonogram

NEWS LIETADLO
Uložiť Uložené

Cestujúci mali určené, kedy môžu spať či jesť.

Austrálska spoločnosť Qantas spustila testovacie lety medzi New Yorkom a Sydney, ktoré majú trvať skoro 20 hodín. Ako informuje AeroTime, prvý let dlhý 16 200 kilometrov začal 18. októbra, pričom 20. októbra lietadlo doletelo do cieľa. Išlo o prvý z trojice testovacích letov, ktoré boli nazvané Project Sunrise.

Na danej trase s Boeingom 787-9 Dreamliner cestovalo podľa BBC 49 ľudí. Dobrovoľní pasažieri testovacieho letu sa mali riadiť špeciálnym harmonogramom, v ktorom firma určila časy na konzumáciu jedla, spánok a fyzický pohyb. Počas letu boli pasažieri monitorovaní, pričom sa napríklad z dôvodu kvality spánku skúmala ich hladina melatonínu. Posádka lietadla však musela naopak zostať v pozornosti, a preto sa u nich testovala ich bdelosť.

Najdlhší 20-hodinový let má za sebou prvú testovaciu cestu. Pasažieri dodržiavali prísny harmonogram
Najdlhší 20-hodinový let má za sebou prvú testovaciu cestu. Pasažieri dodržiavali prísny harmonogram Zdroj: Qantas

Aktuálne najdlhšou komerčnou leteckou trasou je spojenie medzi New Yorkom a Singapurom, ktoré od roku 2018 zabezpečuje Singapore Airlines. Let trvá približne 18 hodín. Prvý testovací let austrálskej spoločnosti Qantas podľa Angus Whitley, ktorý publikoval svoj článok na portáli Bloomberg, trval 19 hodín a 30 minút (BBC píše o čase 19 hodín a 16 minút).

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Pravidelné lety by chcela spoločnosť spustiť v roku 2022. Whitley tvrdí, že po nástupe do lietadla sa od pasažierov vyžadovalo, aby vydržali aspoň 6 hodín bez spánku. „Chcelo to disciplínu a úsilie, aby sme v prvej polovici letu udržiavali rutinu bez spánku,“ napísal.

Domov
Zdieľať
Diskusia