Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2019, 22:28
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Miera samovrážd u mladých sa za posledných desať rokov zvýšila o 56 percent. Vedci netušia prečo

NEWS
Uložiť Uložené

Čísla samovrážd stúpajú pri ľuďoch všetkých vekových kategórií, avšak štatistiky pri mladých sú skutočne alarmujúce.

Podľa novej správy sa miera samovrážd medzi mladými za posledných 10 rokov znepokojujúco zvýšila. Samovraždy ľudia páchajú čím ďalej, tým častejšie.

Kedysi boli samovraždy medzi mladými skutočne zriedkavé. Od roku 2007 po rok 2017 sa však číslo zvýšilo o 56 percent, informuje Washington Post. Ak by sme si to mali dať do čísel, niekedy to bolo 6,8 úmrtí na 100-tisíc ľudí, zatiaľ čo teraz je to už 10,6.

 

Miera samovrážd mladých ľudí sa za posledných desať rokov zvýšila o 56 percent. Vedci netušia, prečo sa to deje
Miera samovrážd mladých ľudí sa za posledných desať rokov zvýšila o 56 percent. Vedci netušia, prečo sa to deje Zdroj: flickr

,,Pohľad na tieto čísla je veľmi znepokojujúci. Hneď by sa s tým malo niečo robiť," hovorí Lisa M. Horowitz, detská psychologička z Národného inštitútu duševného zdravia: ,,Ak by sa vyvinula nová choroba alebo infekcia, ktorá by zabíjala mladých v takých číslach, ako to momentálne robia samovraždy, okamžite by boli ľudia pobúrení. Väčšina však ani nevie, že samovraždy sú tak časté."

Okrem samovrážd sa zvýšili aj čísla vrážd medzi mladými od 10 do 24 rokov a to o 24 % medzi rokmi 2014 až 2017, čo je relatívne krátke obdobie. Jedným z možných dôvodov môže byť aj rozšírenie zbraní, v USA ich je totiž viac ako kdekoľvek inde.

Vedci nevedia vysvetliť, prečo počet samovrážd rapídne stúpa. Niektorí to pripisujú meniacim sa sociálnym štruktúram, nedostatku komunity, vzostupu sociálnych médií a smartfónov. Iní poukazujú na šikanu a nedostatok spánku. Niekoľko z nich videlo odpoveď v médiách, napríklad v dobre známom seriáli ,,13 Reasons Why".

Odporúčané
Tínedžerky páchajú samovraždy takmer 6-krát častejšie než mladí muži. Používajú najmä ópiáty a tabletky Tínedžerky páchajú samovraždy takmer 6-krát častejšie než mladí muži. Používajú najmä ópiáty a tabletky 13. mája 2019, 14:17

"

Pravdou však je, že absolútne nikto nevie, prečo sa to deje," hovorí Ursula Whiteside, výskumná pracovníčka z Univerzity vo Washingtone: „Je to zložitý problém, na ktorý neexistuje jednoduchá odpoveď."

Zatiaľ, čo mnohé štúdie poukazujú, že sociálne siete môžu zvyšovať náklonnosť k depresii či stresu, iné štúdie ukázali pozitívnu stránku. Ľudia, ktorí boli predtým nejakým spôsobom izolovaní od spoločnosti, si teraz môžu vytvárať rôzne vzťahy s ľuďmi na sociálnych sieťach.

Na internete sa človek síce jednoducho dohľadá k množstvu spôsobov, ako sa zabiť, na druhej strane sa vďaka internetu každý dokáže dostať k poradenským stránkam či k linkám pomoci.

Domov
Zdieľať
Diskusia